I høst forlot Berit Svendsen Telenor etter 30 år på grunn av en konflikt med toppsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted. De to ville at Svendsen skulle gå over i en lederstilling utenlands, i tråd med konsernets prinsipp om å rotere sine toppledere.

Å flytte utenlands passet ikke for Svendsens familie på det tidspunktet. Dermed valgte hun å gå.

Tilbudet var en toppjobb i Telenor-selskapet Dtac i Thailand. Til DN før jul fortalte hun at hun mente flyttefristen var for kort.

– Det var ikke enkelt for meg og min familie å flytte til Thailand i løpet av tre måneder, sa Svendsen, og la til:

– Det hadde gått hvis jeg hadde fått 1,5 år på meg, for da hadde det passet med barnas skolebytte, sa Svendsen, som i dag er internasjonal sjef i Vipps.

I NRK-journalist Lilla Sølhusviks bok «Fordi det er verdt det – om kvinners vei mot toppen av næringslivet» kommer det frem at Berit Svendsen fortsatt sliter med å forstå at Telenor ikke ville la henne sitte ytterligere halvannet år i stillingen som Skandinavia-sjef.

Forventet utsettelse

Petter Børre Furberg som skulle overta jobben hennes, kunne uansett ikke overta før året etter. Men Telenor satte seg på bakbena.

– Jeg hadde jo forventet at de skulle få til en utsettelse for meg, etter tredve år i en bedrift. Jeg har hatt gode resultater og jeg har hatt med meg de ansatte hele veien. Fortsatt har jeg problemer med å forstå at jeg ikke kunne få utsettelse, sier Svendsen i boken.

Kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Telenor svarer at det ikke var aktuelt å la lederjobben i datterselskapet Dtac i Thailand stå åpen i halvannet år til Berit Svendsen var klar til å ta den.

– Berit ble tilbudt jobben som Skandinavia-sjef – i konsernledelsen – frem til hun selv hadde signalisert at hun var klar for å reise ut av Norge. Hun valgte å takke nei til dette, noe vi beklager – vi skulle gjerne hatt med Berit videre, skriver Lessum i en epost.

Berit Svendsen (til venstre) og Hilde Tonne snakker om tiden i Telenor i en ny bok. Her er de sammen i 2014.
Berit Svendsen (til venstre) og Hilde Tonne snakker om tiden i Telenor i en ny bok. Her er de sammen i 2014. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Ungarn-jobb med én ukes varsel

Svendsen er én av i alt tre tidligere kvinnelige Telenor-topper som snakker ut i Sølhusviks bok som lanseres i forbindelse med 8. mars.

DN omtalte fredag hvordan Berit Svendsen, Kristin Skogen Lund og Hilde Tonne forteller om en tøff kultur på toppen av et av Norges største selskaper.

Ingen av de tre ønsker å gi noen kommentarer til DN utover det de har sagt i boken.

Også Hilde Tonne forteller om korte frister for utenlandsjobber. Lille julaften 2015, samme år som Sigve Brekke ble sjef, fikk hun ifølge boken tilbud om å bli landsjef i Ungarn med tiltredelse en drøy uke senere. Et halvt år senere sa hun opp jobben i Telenor.

– Det er riktig at Hilde Tonne ble spurt om hun var interessert i lederjobben i Ungarn. Det var helt naturlig å spørre henne siden hun hadde både relevant erfaring og kompetanse, skriver kommunikasjonsdirektør Lessum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

På Twitter er hun teknologi-Berit – på Instagram er hun personen Berit
Berit Svendsen er internasjonal direktør i Vipps. På nett er hun opptatt av sine forskjellige roller alt ettersom hvilken SoMe platform hun bruker.
01:04
Publisert: