Analysesjef Naveen Kulkarni hos meglerhuset Phillip Capital i Mumbai tror ikke Bharti Airtel vil få problemer fra indiske konkurransemyndigheter med å overta Telenor India.

– Dette vil gå gjennom uten problemer. Telenor har ikke inntekter av betydning i noen av de områdene hvor de tilbyr mobiltjenester i India. Etter fusjonen vil ikke Bharti Airtel ha over 50 prosent markedsandel i noen av områdene, noe som kunne ha skapt problemer, sier Naveen Kulkarni. 

Han mener at overtagelsen er positivt for det indiske selskapet, som er blant verdens tre tredje største mobiloperatører målt i antall kunder. Bharti Airtel sikrer seg spektrum og omsetning på seks milliarder kroner fra Telenor India.

Såkalt spektrum er avgjørende for teleselskapenes dekning og kapasitet i mobilnettet. Dette er ansett som en naturressurs som tildeles av myndighetene. Prisen fastsettes gjennom auksjoner der flere teleselskaper kan være med og by.

– Telenor har tapt 23 milliarder kroner på India-satsingen. Hva har gått feil?

– Telenor har gjort mye riktig, men konkurransen i India er svært intens. Et selskap pumpet 20 milliarder dollar (168 milliarder kroner) inn i mobilmarkedet og har ikke hatt en eneste rupi i inntekter, sier han.

Telenor-sjefen forklarer tap av 25 milliarder i India: – Det beste vi kunne få til

– Klok beslutning

Konkurransesituasjonen er intens i India. Den er blitt verre det siste året etter at Jio lanserte et nytt mobilselskap i september i fjor. De neste fire ukene fikk Jio, som er eid av Reliance Industries, 16 millioner nye kunder. Denne uken passerte de 100 millioner.

Konkurrentene har svart med å dumpe prisene.

– Enkelte mobiloperatører tilbyr gratistjenester, sier han.

Han mener Telenor og Sigve Brekke gjorde det eneste fornuftige.

– Hvis Telenor eneste mulighet var å fortsette å investere og selv da ville sannsynligheten for at de ville ha lykkes vært liten. Det virker som en klok beslutning å forlate India nå. Hadde de fortsatt ville det ha betydd betydelig større tap, sier han.

Konsolidering

Han karakteriserer det indiske mobilmarkedet som svært spesielt og mener det er preget av «hyperkonkurranse».

– Det er for mange aktører enn hva markedet tillater. Den eneste veien videre er via konsolidering, sier han.

– Hvem blir de neste?

– Idea og Vodafone kommer snart. Dette kan bli bekreftet i løpet av de neste ukene, sier Kulkarni hos Phillip Capital.

Vodafone India er landets nest største mobiloperatør og Idea Cellular er nest størst. Hvis det blir en fusjon blir det fusjonerte selskapet større enn Bharti Airtel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.