Den norske telekomgiganten Telenor er blitt enige om en avtale om å slå seg sammen det thailandske datterselskapet Dtac med konkurrenten True. Selskapet er eid av thailandske Charoen Pokphand Group.

– Vi tror det nye selskapet kan dra nytte av det digitale skiftet for å støtte Thailands ledende rolle innen digitalisering. Det vil vi gjøre gjennom å ta i bruk globale teknologiske fremskritt og ved å tilby attraktive tjenester og kvalitetsprodukter, sier konsernsjef Sigve Brekke i en pressemelding.

Da handelen åpnet på Oslo Børs mandag, steg Telenor-aksjen omtrent 1,6 prosent.

55 mill. kunder

Dersom transaksjonen godkjennes, gis det et frivillig tilbud for alle utestående aksjer i de to selskapene, etterfulgt av en fusjon. Partene tar sikte på å sitte igjen med én tredjedels eierskap av det fusjonerte selskapet, som etter planen noteres på børsen i Thailand.

Det nye selskapet vil ha omtrent 55 millioner kunder og en sammenslått omsetning for 2020 på rundt 62 milliarder kroner. Telenor og C.P. Group tar sikte på å fullføre selskapsgjennomgang i løpet av første kvartal neste år.

Det sammenslåtte selskapet skal også hente risikokapital på mellom 100 og 200 millioner dollar, inntil 1,8 milliarder kroner, for å investere i digitale oppstartsbedrifter, heter det i meldingen.

Konsernsjef Suphachai Chearavanont i C.P. Group understreker at telekom- og teknologisektorene er sentrale for utvikling og vekst i Thailand i pressemeldingen.

– Som et telekommunikasjons- og tekselskap kan vi bidra til å utløse det enorme potensialet til thailandske bedrifter og digitale gründere. Det vil også gjøre at vi kan trekke til oss de beste fra hele verden for å gjøre forretninger i Thailand, sier han.

Skal styrke Asia-engasjement

Da diskusjonene om sammenslåing ble kjent før helgen, skrev analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets at det var «opplagt at Telenor prøver å forlate Asia».

Konserndirektør Jørgen A. Rostrup, leder for Telenor Asia, sier imidlertid at transaksjonen vil styrke Telenors tilstedeværelse i regionen.

– Vi har et langsiktig engasjement, både i Thailand og i Asia, og det vil styrkes av dette samarbeidet. Vår tilgang på nye teknologier, samt den beste menneskelige kapitalen, blir svært viktige bidrag til det nye selskapet, sier han i mandagens pressemelding

Telenors toppsjef Sigve Brekke har vært den mest sentrale personen i Telenors Thailand-satsing. Han har et nært forhold til virksomhetene i Asia som sjef for regionen, og har vært toppsjef i Dtac som nå skal fusjoneres.

Telenor-sjef Sigve Brekke i Thailand under et Dtac-møte i 2010 da han var Telenors Asia-sjef.
Telenor-sjef Sigve Brekke i Thailand under et Dtac-møte i 2010 da han var Telenors Asia-sjef. (Foto: Peter Charlesworth/LightRocket/Getty Images)

Charoen Pokphand Group er et av Asias største konglomerater, kontrollert av Dhanin Chearavanont og hans familie. Familien er en av de rikeste i Sørøst-Asia med en formue på 12,7 milliarder dollar, ifølge Forbes. Familien er også kjent for å ha svært gode politiske kontakter i Thailand og Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.