Den norske telekomgiganten Telenor er i samtaler om en mulig sammenslåing med konkurrenten True, eiet av thailandske Charoen Pokphand Group. Det understrekes at det ikke er sikkert samtalene før frem. Telenor ønsker ikke å kommentere samtalene nærmere.

Det er Telenor-toppsjef Sigve Brekke som har vært den mest sentrale personen i Telenors Thailand-satsing. Han har et nært forhold til virksomhetene i Asia, og har vært toppsjef i Dtac i Thailand, og sjef for Asia.

Mektig konglomerat

– En må si at dette var ventet. Ryktet har gått i flere måneder og forsterket seg etter Sigve Brekkes besøk i Thailand tidligere i år, sier daglig leder i konsulentselskapet Yozzo i Bangkok, Allan Rasmussen. Han har fulgt det thailandske telemarkedet tett siden begynnelsen av 2000-tallet og kjenner markedet godt.

Charoen Pokphand (CP) Group er et av Asias største konglomerater, kontrollert av Dhanin Chearavanont og hans familie. Familien er en av de rikeste i Sørøst-Asia med en formue på 12,7 milliarder dollar, ifølge Forbes.

familien er også kjent for å ha svært gode politiske kontakter i Thailand og Kina.

Sønnen Supachai Chearavanont, som har ledet telekomsatsingen i Thailand via merkenavnet True, hadde også et nært forhold til Telenors konsernsjef Sigve Brekke da han ledet Telenor i Asia fra Bangkok frem til 2014.

– Spørsmålet er om ikke Telenor har utspilt sin rolle i regionen etter fusjon i Malaysia, salg – eller forsøk på salg i Malaysia – og nå en fusjon i Thailand, sier Allan Rasmussen.

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets.
Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets. (Foto: Foto: Sparebank 1 Markets)

– Opplagt at Telenor vil ut

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets mener samtalene om sammenslåing i Thailand, kommer på toppen av mange utfordringer for Telenor i hele regionen.

– Gitt Digis fusjon i Malaysia med Axiata, Telenor i Myanmar og nå diskusjonen om å utforske en fusjon mellom Dtac og True, er det opplagt at Telenor prøver å forlate Asia. Det ser vi på som en god ting fra et aksjepris-perspektiv. Det koster mer enn det smaker, skriver Kongslie i en rapport.

Selve sammenslåingen er en «no-brainer» ifølge ham, da den vil bidra til å øke markedsandelene.

Sammen vil de to selskapene kontrollere 52,1 prosent av markedet dersom fusjonen finner sted.

– Det er ingen tvil om at hvis dette hadde vært et marked i EU ville ikke en fusjon ha blitt godkjent. CP er et gigantkonglomerat i regionen, er aktive innenfor mange ulike forretningsområder og har en lang politisk historie i Thailand, sier konsulent Allan Rasmussen.

Omsetningsfall

I Thailand omsatte Telenors selskap Dtac for 5,1 milliarder kroner i tredje kvartal – det er 40 millioner mindre enn i samme tidsrom i fjor.

Mye av nedgangen skyldes, ifølge Telenor, koronapandemien som har rammet Asia hardt.

Telenors asiatiske selskaper økte antallet mobilkunder med til sammen 1,8 millioner i løpet av kvartalet. Sterkest vekst har Telenor i Bangladesh med en vekst på 1,6 millioner i kvartalet. Telenor hadde ved utgangen av september 83,6 millioner i Bangladesh. Totalt har Telenor i dag over 162 millioner mobilkunder i Asia utenom Myanmar.

Dtac i Thailand ble etablert i 1989 og er det tredje største mobilselskapet i Thailand. Telenors konsernsjef Sigve Brekke var selv sjef i Thailand mellom 2014–15. Nå er det indiske Sharad Mehrotra som styrer Dtac.

Konsolideringssjefen

Etter at Jørgen C. Arentz Rostrup forlot finansdirektørstolen på Fornebu og ble Telenors Asia-sjef med sete i Singapore 1. mai 2020, har selskapet jobbet for å finne nye samarbeidspartnere.

I april i år inngikk Telenor en avtale med det malaysiske telekomselskapet Axiata om en sammenslåing av sine malaysiske mobilvirksomheter.

Avtalen medfører at Telenors datterselskap Digi og Axiatas mobilselskap Celcom i Malaysia fusjoneres og får til sammen 19 millioner kunder med en omsetning på 25 milliarder norske kroner og en anslått børsverdi på over 100 milliarder kroner.

Partene har godkjent avtalen, og er nå til behandling av konkurransemyndighetene i Malaysia.

Sliter i Myanmar

Under Sigve Brekke har Telenor også gått inn i India – og Myanmar. I India endte det med at selskapet trakk seg ut med tap på rundt 30 milliarder kroner, mens det har skrevet ned alle verdiene av sin virksomhet i Myanmar – og kjemper nå om å få solgt virksomheten der.

I sommer ble det kjent at Telenor trekker seg ut av Myanmar etter militærkuppet, og ønsker å selge hele virksomheten i Myanmar til libanesiske M1 Group. Salget har riktignok ennå ikke blitt godkjent av militærjuntaen.

Dermed begrenses Telenors virksomhet seg til kun Bangladesh, Pakistan og Thailand.

Overfor DN sa Telenor-sjefen Sigve Brekke i juli at selskapet ikke planlegger en exit fra regionen.

– Telenor kommer fortsatt til å være en sterk, asiatisk telekomoperatør med over 8000 ansatte og omtrent 160 millioner kunder i regionen også etter denne transaksjonen. Vår Asia-strategi ligger fast, og vi kommer fortsatt til å lete etter muligheter for å styrke vår tilstedeværelse og skape verdi i regionen. Vi er godt posisjonert til fortsatt å ta del i den fremtidige veksten og den digitale utviklingen i Asia, skrev Brekke i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.