Telenors datterselskap i Bangladesh, Grameenphone, har i en lengre periode vært i skattekonflikt med telemyndighetene i landet.

– Dette er en mangeårig historie som dreier seg om påstander fra de regulatoriske myndighetene om at vi ikke har betalt avgifter helt tilbake til 1997. Vi har hele tiden sagt at dette ikke er riktig. Det har vi slåss for i rettssystemet, sier konsernsjef Sigve Brekke til DN.

For ett år siden mottok Grameenphone et krav på 12,9 milliarder norske kroner fra landets teleregulatør, Bangladesh Telecommunication Regulatory Commission (BTRC).

Myndighetene mener Telenors datterselskap har betalt for lite selskapsskatt, skatt på sim- kort og merverdiavgift. Kravet et basert på revisjonsrapport for perioden 1997–2014.

Ledelsen i Telenor har tatt sterkt avstand fra kravet.

– Vi har ikke satt av penger til kravet, fordi vi mener det er et helt urimelig krav, sa Brekke til DN for ett år siden.

Milliardkrav i depositum

Telenor, som eier rundt 55 prosent av det børsnoterte mobilselskapet Grameenphone i Bangladesh, har nektet å innfri myndighetenes skattekrav. Det har blant annet vist til at Grameenhone er den største skattyteren i Bangladesh og har betalt over ti milliarder kroner i skatt fra 2013 til og med 2018.

I fjor ble Telenor dømt i rettssystemet i Bangladesh til å betale 2,2 milliarder kroner til telemyndighetene.

– Høyesterett kom inn og sa at dette måtte vi løse med motparten i rettssystemet, og vi måtte betale et depositum, sier Brekke.

I februar betalte Telenors datterselskap 1,1 milliard kroner i depositum til BTRC.

– Så har høyesterett sagt at vi skal betale ytterligere en milliard til i depositum for å gi oss beskyttelse. Det har vi ikke helt avgjort ennå om vi kommer til å gjøre. Hvis vi gjør det er det for å få en beskyttelse fra høyesterett slik at ikke operasjonen blir påvirket. Vi vil fortsatt slåss i rettssystemet for å finne en løsning enten der eller en løsning sammen med regulatøren, sier Brekke.

Grameenphone har frist til å betale BTRC en ytterligere innbetaling i depositum på 1,1 milliarder kroner innen 31. mai. Hvis Brekke sier ja til den innbetalingen vil Telenor ha innbetalt 2,2 milliarder i depositum til sammen til teleregulatøren siden februar.

Pengemaskin

Grameenphone er en pengemaskin for Telenor. Mobilselskapet med rundt 74 millioner kunder har en svært god lønnsomhet.

Telenor må ta tap på feilrapportering

I første kvartal omsatte selskapet for fire milliarder kroner og hadde et ordinært driftsresultat på 1,9 milliarder kroner som gir en driftsmargin på 47 prosent.

I 2019 omsatte selskapet for 15 milliarder og oppnådde et driftsresultat på 6,7 milliarder kroner.

Telenors nyutnevnte Asia-sjef, Jørgen A. Rostrup, håper på en løsning mellom teleregulatoren i Bangladesh og Telenors datterselskap Grameenphone.

– Det er uheldig at vi har vært i såpass krevende diskusjoner med regulatoren i Bangladesh. Vi håper det skal bedre seg og oppfatter at begge sider jobber for det. Grameenphone er langt fremme digitalt og et helt spesielt selskap i vår portefølje, sier Rostrup(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.