Etter flere måneder med kritikk av mobilsalget i Myanmar, samt en ukeslang priskrangel med TV 2, kunne konsernsjef Sigve Brekke konsentrere seg om selskapets økonomiske tilstand.

Onsdag morgen la Telenor ut tallene for fjerde kvartal og for hele 2021. Tallene viser at selskapet i kvartalet omsatte for 28,2 milliarder kroner, mot ventet 28,1 milliarder kroner. I fjerde kvartal 2020 ble omsetningen 29,3 milliarder kroner.

Driftsresultat før avskrivninger (ebitda) endte i fjorårets siste kvartal på 11,7 milliarder kroner, mot ventet 11,8 milliarder.

For regnskapsåret 2021 skriver Telenor at styret foreslår et utbytte på 9,3 kroner per aksje. Det tilsvarer et samlet utbytte på 13 milliarder kroner.

– Når vi går inn i 2022, vil vi fortsette vi å prioritere vekst gjennom å utforske muligheter «Beyond Connectivity», skape ledende aktører gjennom partnerskap i Asia og videreutvikle infrastrukturposisjon i Norden. sier konsernsjef Sigve Brekke i en melding.

I kvartalsrapporten skriver telekomgiganten at det venter ensifret vekst i tjenesteinntektene i 2022, samt et driftsresultat før avskrivninger på nivå med 2021. Investeringskostnadene ventes å ligge på mellom 16 og 17 prosent, går det frem av kvartalsrapporten.

Telenor-aksjen falt umiddelbart fra start onsdag, og er i 13.20-tiden ned over fem prosent.

Abonnementsveksten bremset

Ved utgangen av kvartalet hadde Telenor en samlet abonnentbase på 172 millioner, en vekst på 100.000 i kvartalet og 6,7 millioner på årsbasis. I fjerde kvartal 2020 økte Telenor abonnentbasen med 2,4 millioner.

For hele 2021 falt inntektene til 110,2 milliarder kroner fra 115,8 milliarder i 2020. Derimot økte investeringene med en drøy milliard kroner på tvers av gruppen, og endte på rundt 22,3 milliarder kroner i 2021.

Driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) for hele 2021 endte på 49,2 milliarder kroner, en nedgang fra 52,3 milliarder året før.

Det er Norge som er Telenors desidert mest innbringende region. I fjerde kvartal endte driftsresultatet fra den norske virksomheten på 6,5 milliarder kroner, mer enn dobbelt så mye som den nest mest innbringende regionen, Sverige.

Høyesteretts-anke ga tap

Resultatet i fjerde kvartal er også negativt påvirket av en beslutning i Høyesterett. I 2018 vedtok Konkurransetilsynet å ilegge Telenor overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner for å ha misbrukt sin dominerende stilling i det norske mobilmarkedet.

Telenor nektet å godta gebyret og mente at det selskapet hadde gjort var i tråd med konkurransereglene, og tok saken til domstolen. Men Gulating lagmannsrett opprettholdt Konkurransetilsynets vedtak. Telenor anket dommen til Høyesterett, men den 26. november i fjor ble det kjent at Høyesterett avviste ankesaken.

– Gebyret vil bli regnskapsført i fjerde kvartal og klassifisert som «other items», meldte Telenor i børsmelding samme dag.

Nettoresultatet, altså etter skatt og andre poster, endte i kvartalet på 1,3 milliarder kroner, ned fra 8,5 milliarder kroner i fjerde kvartal 2020. Telenor skriver i onsdagens kvartals- og helårsrapport at boten fra Konkurransetilsynet er en bidragsytende faktor til hvorfor bunnlinjen falt markant fra 2020.

Turbulens i Asia

Flere av Telenors asiatiske mobilvirksomheter leverer litt lavere resultat og omsetning i fjerde kvartal enn i samme periode året før. Noe av årsakene skyldes valutakurser.

Mens Telenors thailandske mobilselskap Dtac økte antall kunder med 286.000 i kvartalet til nesten 19,6 millioner, registrerte Telenors selskap i Malaysia at antall mobilabonnement sank med 46.000 til 10,3 millioner mobilkunder i løpet av kvartalet.

Fortsatt er Telenors mobilselskap i Bangladesh, Grameenphone, en pengemaskin og hadde i fjerde kvartal en driftsresultatmargin på 43 prosent av en omsetning på underkant av 3,7 milliarder kroner. Men selskapet mistet 300.000 mobilabonnenter i fjorårets siste tre måneder og hadde ved utgangen av året nesten 83,3 millioner mobilkunder.

Telenors ledelse hadde i fjor mye aktivitet i Asia.

I november ble Telenor enige om å slå sammen det thailandske datterselskapet Dtac med konkurrenten True, eid av det thailandske megakonglomeratet Charoen Pokphand Group. Transaksjonen må godkjennes av myndighetene i Thailand.

I april inngikk Telenor en avtale med telekomselskapet Axiata om en sammenslåing av sine malaysiske mobilvirksomheter. Selskapene venter på svar om godkjennelse.

I sommer besluttet Telenor å selge seg helt ut av Myanmar etter å ha skrevet ned hele verdien av virksomheten i Myanmar på 6,5 milliarder kroner som følge av militærkuppet i landet.

Den 8. juli i fjor offentliggjorde Telenor salget av Myanmar-virksomheten for rundt 900 millioner kroner til det libanesiske selskapet M1 Group. Men salget er ennå ikke godkjent av militærjuntaen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.