Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor presenterer tirsdag tallene for første kvartal. Det halvstatlige telekonsernet er så langt ikke hardt rammet av koronasituasjonen, men venter lavere vekst i 2020.
Det skyldes at nedstengningen av samfunnet påvirker negativt roaming og forhåndsbetalte abonnementer, ifølge selskapet.
— Første kvartal var solid og sterkt, men i midten av mars så vi en endring og det skyldes hovedsaklig nedstengningen i asiatiske markeder. Butikker som driver innen detaljhandel har stengt ned, noe som igjen påvirker salget. I flesteparten av de asiatiske markedene må du også avgi fingeravtrykk for å kjøpe simkort. Vi ser også et stort fall i inntekter fra roaming, særlig i det nordiske markedet, sier Brekke.
Selskapet omsatte i første kvartal for 31 milliarder kroner og oppnådde et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 14 milliarder kroner.
Analytikerne forventet i gjennomsnitt en omsetning på 30,4 milliarder og ebitda på 13,6 milliarder kroner i første kvartal. Det viser en oversikt Telenor selv har innhentet fra 11 analytikere.
Sammenlignet med første kvartal i 2019 har omsetningen økt med 16 prosent, hvor litt over halvparten av dette er relatert til konsolideringen av det finske mobilselskapet dna. Resten blir koblet til valutaendringer.
Veksten stagnerte i mars
Telenor er blant de store selskapene som er notert på Oslo Børs som har falt minst. Siden årsskifte har selskapets verdi blitt redusert med rundt tre prosent, og selskapet estimerer at samlet effekt av koronakrisen i mars er på 150 millioner kroner.
Organisk abonnement- og trafikkinntekter i januar og februar var opp 2,4 prosent, mens oppgangen i mars var 0,5 prosent, der utviklede markeder i Asia trakk ned veksten med 0,9 prosent, fremvoksende markeder i Asia trakk ned med 0,8 prosent, mens Norden trakk ned veksten med 0,5 prosent.
Utviklingen er i hovedsak drevet av Asia med en reduksjon på tre prosentpoeng i veksten i abonnement- og trafikkinntektene i mars, opplyses det i kvartalsrapporten ifølge TDN Direkt.
I første kvartal 2020 samlet sett var veksten i abonnement- og trafikkinntektene på 1,8 prosent.
Konsernsjef Sigve Brekke har blant annet utsatt planlagt nedbemanning som følge av koronaviruset for å sikre nok mannskap til å håndtere situasjonen.
Kundeflukt
Mens Telenor registrerer økt trafikk i mobil- og bredbåndsnettene i Norge etter regjeringens koronatiltak, har telekonsernet merket svikt i forhåndsbetalte abonnement som følge av pandemien i land som Thailand. I tre land i Asia har Telenor mistet 2,3 millioner kunder – det er like mange kunder som Telia Norge har.
Nedstengninger påvirket forhåndsbetalte markeder i Asia inn i andre kvartal. Distribusjonskanalene flyttes mot alternative distribusjonskanaler, både digitalt og fysisk.
Telenors datterselskap Dtac i Thailand mistet en million abonnenter i første kvartal. Ifølge selskapet skyldes det blant annet nedgang i forhåndsbetalte abonnement som følge av sterk konkurranse og koronasituasjonen. Mobilselskapet hadde ved utgangen av mars 19,6 millioner kunder.
Til tross for færre kunder, tjener selskapet mer. Dtac omsatte for 6,1 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på 13,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Driftsresultatet økte med 14,5 prosent i perioden til 730 millioner kroner.
Ledelsen i Dtac vil komme med en ny fremtidsprognose for 2020 når den er mer sikker på situasjonen.
Også i Bangladesh mister Telenor mobilkunder og øker inntjeningen. Telekonsernets datterselskap Grameenphone hadde 1,1 millioner færre kunder i årets tre første måneder og oppnådde 75,3 millioner mobilkunder ved kvartalets slutt. Selskapet omsatte for fire milliarder kroner, en økning på 13,6 prosent og økte driftsresultatet med 19,1 prosent til 1,9 milliarder kroner.
I Malaysia har Telenors datterselskap Digi mistet 273.000 kunder i kvartalet og hadde ved utgangen av mars 11 millioner kunder. Selskapet oppnådde et driftsresultat helt på linje med fjorårets tall for første kvartal.
Bedring i Myanmar
Telenor styrker seg i Myanmar. Konsernsjef Sigve Brekke viser til en sterk vekst i landet i første kvartal. Trafikk-omsetningen i mobilnettet økte med 25 prosent og veksten i ebitda steg med 31 prosent sammenlignet med samme periode i 2019.
I årets første tre måneder omsatte Telenors mobilvirksomhet i Myanmar for 1851 millioner kroner mot 1328 millioner første kvartal i fjor. Driftsresultatet økte fra 142 millioner til 409 millioner kroner. Antall kunder økte i perioden med over en million.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.