– Dette er en merkedag for oss, sier Jørgen C. Arentz Rostrup.

Børsen i Kuala Lumpur er stengt, og det er kveld i Malaysias hovedstad. Telenors Asia-sjef har nettopp landet mobilfusjonen mellom Telenors malaysiske mobilselskap Digi og konkurrenten Celcom som eies av Axiata Group. En børsmelding fra Telenor bekrefter at sammenslåingen er i havn.

– Det har gått nesten 16 måneder etter at vi sendte søknad til landets myndigheter om godkjennelse av fusjonen. Det har tatt noe lengre tid enn det vi hadde håpet på, og det har vært mye jobb. Jeg har vært med på noen fusjoner gjennom årenes løp, men har ikke vært i et selskap som er mer forberedt som vi er i dag, sier Rostrup.

Det nye selskapet vil hete Celcom Digi og får 20 millioner mobilkunder. Telenor og Axiata vil ha likt eierskap i selskapet med 33,1 prosent. Mobilselskapet vil være børsnotert i Kuala Lumpur og får en markedsverdi på rundt 100 milliarder kroner.

– Celcom Digi blir det største teknologiselskapet på børsen i Kuala Lumpur og blant de fem største. Hadde selskapet vært notert på Oslo Børs hadde mobilselskapet vært blant de ti største på Oslo Børs, sier Rostrup.

Bokført gevinst

I forrige uke fikk mobilfusjonen aksjonærgodkjenning. Det var et av de siste trinnene i godkjenningsprosessen.

«Selskapet har, som tidligere kommunisert, mål om å realisere synergier med nåverdi på rundt 18 milliarder» skriver Telenor i børsmeldingen.

Telenor får en stor bokført gevinst på fusjonen.

«Det nye tilknyttede selskapet Celcom Digi vil bli balanseført til markedsverdi per 1. desember 2022 og regnskapsført etter egenkapitalmetoden fremover. Basert på rapporterte tall pr 30. september 2022 og markedsverdi på Digi per 30. november 2022, estimerer Telenor en gevinst på omtrent 30 milliarder kroner i fjerde kvartal 2022.» går det frem i børsmeldingen.

Rostrup understreker at fusjonsgevinsten ikke er rene penger.

– Det er en regnskapsmessig oppskrivning fra de bokførte verdien i Digi.

Ingen oppsigelser

Ledelsen i det fusjonerte mobilselskapet planlegger ingen oppsigelser med det første.

– Vi starter torsdag 1. desember med 4000 ansatte, og har ingen prosess som sender folk ut av dørene. Selskapene har vært godt drevet i mange år og har effektive organisasjoner. Over tid vil det nok bli færre jobber, men vi starter ikke der. Vi bygger organisasjonen sammen, og jeg regner med at noen etter hvert vil finne noe annet å gjøre, sier Rostrup.

Telenors Asia-sjef legger til at de største besparelsene med fusjonen er utbygging av mobilnettet og innen it. Selskapets markedsandel vil ligge på rundt 40 prosent.

Telenor og det malaysiske telekomselskapet Axiata planla våren 2019 en enda større sammenslåing. Da var målet å fusjonere selskapenes mobil- og infrastrukturvirksomheter i hele Asia. Planene ble skrinlagt noen måneder senere. Men ingen av partene lukket helt igjen dørene.

Rostrup, som var finansdirektør i Telenor, fikk like etter fusjonshavariet en ny jobb som Asia-sjef. Han tiltrådte sin nye jobb i mai 2020. Nesten ett år senere kunngjorde Telenor og Axiata Group at de var i diskusjoner om en sammenslåing av sine malaysiske mobilvirksomheter.

Allerede i fjor vår var fusjonspartnerne enige om fordeling av toppledervervene. Axiata får styrelederen og toppsjefen i det nye fusjonerte selskapet. Telenor får nestleder i styret ved Rostrup, mens viseadministrerende direktør kommer fra Telenors datterselskap Digi.

– Det har vært forbausende få endringer underveis i fusjonsforhandlingene, sier Rostrup.

Telenor har også inngått fusjonsavtale i Thailand, regulatøren i landet har offentliggjort vilkår for sammenslåingen og partene vurderer nå disse.

– Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår i den prosessen, men vi har god fremdrift. Målet er at fusjonen i Thailand skal være klar i første kvartal 2023, sier Rostrup.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.