Mandag morgen skrev Reuters at militærjuntaen i Myanmar, som har styrt landet siden kuppet i februar, har forbudt toppledere i de store teleselskapene å forlate landet uten godkjennelse fra myndighetene. Den hemmelige ordren skal ifølge Reuters' kilder ha blitt sendt ut i midten av juni, og utreiseforbudet skal gjelde toppledere både av utenlandsk og myanmarsk opprinnelse. Også DN har fått bekreftet at ledere i telekomselskaper må søke myndighetene hvis de vil forlate landet.

En uke senere skal regimet ha sendt en ny epost til de store telekomselskapene med beskjed om at de hadde frist til 5. juli med å implementere teknologi som lar regimet selv spionere på folks telefonsamtaler, meldinger, nettsurfing, og mer – i realtid.

Ifølge Reuters' kilder skal utreiseforbudet ha blitt innført for å fremskynde innføringen av nettopp denne teknologien. Telenor og Qatar-firmaet Ooredoo QPSC skal være selskapene som har til gode å installere teknologien, ifølge kilder Reuters har vært i kontakt med.

I den hemmelige ordren, som Reuters for øvrig ikke har sett, skal det ikke stå noen spesifikk grunn for utreiseforbudet.

Telenor ønsker ikke å kommentere utreiseforbudet for telekom-ledere i Myanmar.

Adgang til persondata

Til nå har Telenor, som har 18 millioner brukere i Myanmar, vært nødt til å stenge nettet, samt blokkere tilgang til sosiale medier, som Facebook og Instagram. Telenor skal også ha vært beordret til å holde tett om hvilke beskjeder det får fra regimet.

Nå skriver det danske nettstedet Danwatch at Telenor nylig også er blitt tvunget til å utlevere brukerdata som adresser og anropshistorikk til regimet, men i likhet med Reuters skriver Danwatch at Telenor har motstått press om å gi myndighetene mulighet til å overvåke folks brukerdata i realtid.

Ifølge artikkelen, som Danwatch har skrevet i samarbeid med Frontier Myanmar, er delingen av adresser og anropshistorikk blitt bekreftet av Myanmars politistyrke og teleindustri.

På spørsmål om Telenor er tvunget til å utlevere brukerdata, eller om selskapet har eller ikke har installert teknologien som gjør dette mulig, sier informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor:

– Vi har ikke anledning til å kommentere direktivene fra myndighetene.

Vurderer å selge seg ut

Telenor gikk inn i Myanmar i 2013, og satsingen ble raskt en pengemaskin for den norske telegiganten. Allerede ett år senere var virksomheten blitt det nest mest lønnsomme selskapet i konsernet.

Etter at militærjuntaen tok over i februar i år, er det imidlertid blitt stadig mer usikkert om Telenor skal bli værende i landet. I første kvartal 2021 skrev selskapet ned hele verdien av sin Myanmar-virksomhet med totalt 6,5 milliarder kroner, grunnet stor økonomisk og politisk usikkerhet.

Ifølge en artikkel fra Reuters, publisert torsdag forrige uke, vurderer Telenor nå å selge virksomheten. Reuters viste til bransjenettstedet TMT Finance, som skrev at Telenor har hyret banken Citi som tilrettelegger for transaksjonen.

Telenor kommenterte ikke ryktene samme dag, men skrev følgende i en børsmelding dagen etter:

«På grunn av den vedvarende situasjonen i Myanmar er Telenor i en prosess med å vurdere mulige alternativer. Vurderingene pågår fortsatt og Telenor kommer inntil videre ikke til å gi ytterligere kommentarer».

DNB Markets-analytiker Frank Maaø, som har fulgt Telenor i mange år, mener Telenor kan få alt fra null til ti milliarder kroner for virksomheten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.