Libanons M1 Group vil samarbeide med et selskap i Myanmar for å overta Telenors virksomhet i det sørøstasiatiske landet. Det skjer etter at militærjuntaen har uttrykket et ønske om en lokal kjøper, skriver Reuters.

I sommer ble det kjent at Telenor ville selge Myanmar-virksomheten til libanesiske M1 Group for 900 millioner kroner. Men det skulle vise seg å være utfordrende.

Avgangen har tatt tid, ettersom militærjuntaen legger press på telekom- og internettselskaper for å installere overvåkningsteknologi, noe Telenor ikke ønsker å ta del i. Regimet ønsker også å hindre toppledere i å forlate landet.

I stedet ble et partnerskap mellom M1 Group og Myanmars Shwe Byain Phyu Group godkjent, ifølge kilder Reuters har snakket med.

– Vi venter fortsatt på formelt svar på søknaden om regulatorisk godkjennelse fra myndighetene i Myanmar, og ønsker ikke å kommentere på rykter og spekulasjoner i markedet, skriver kommunikasjonsdirektør Gry Nordhus i Telenor i en epost til DN.

Bekymring

Samtidig har en rekke menneskerettighetsaktivister kritisert Telenors uttrekning, da de frykter for at virksomheten skal overtas av aktører som går med på juntaens krav om overvåkning av innbyggere.

I prosessen under godkjennelse har juntaen flere ganger signalisert at det er ønsket at Telenors virksomhet bør tas over av et lokalt selskap.

Juntaen har pålagt landsomfattende og regionale nedstengninger av mobildata, noe som gjør det vanskeligere for aktivister å organisere protester. Den ga også en hemmelig ordre i juli som begrenser utenlandske telekom-ledere fra å forlate landet uten tillatelse, skriver Reuters.

Avventer svar på søknad

Shwe Byain Phyu er en gruppe selskaper med interesser i gruvedrift og bensinstasjoner. Dets styreleder, Thein Win Zaw, er direktør i Mahar Yoma Public Company, en del av et konsortium som har en eierandel i det militæreide teleselskapet Mytel.

En talsperson for Telenor sa til Reuters at de avventer svar på søknaden om regulatorisk godkjennelse av salget og nektet å kommentere ytterligere. I november rapporterte Reuters at flere Myanmar-firmaer hadde uttrykt interesse for å kjøpe Telenor Myanmars virksomhet og at M1 hadde hatt samtaler med Shwe Byain Phyu om et partnerskap.

De to firmaene la frem et felles forslag om å overta Telenor som ble akseptert av militærjuntaens ledelse en måned senere, sa kilder til Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.