Telenor innrømmer at det har vært et titall uakseptable episoder i telegigantens bank i Pakistan.
DN har fått tilgang til en video som viser to Telenor-ansatte banke opp en lånekunde. De to mennene slår og sparker mannen som tidvis ligger i fosterstilling på gulvet. Når han kommer seg på bena, drar den ene av de to opp skjorten hans og slår ham med flat hånd over ryggen. Etterpå river en av mishandlerne tak i håret hans og klasker til ham på kinnet.
Saken fortsetter under videoen
Selskapet informerte aldri næringsministeren om voldsepisoden.
– Departementet har ikke vært kjent med forholdene som beskrives her. Hvis denne informasjonen stemmer, så er dette totalt uakseptabel forretningspraksis. Det er selskapet og styret som er ansvarlig for sin virksomhet i Pakistan, og de må svare for hva som har skjedd i denne saken, skriver Monica Mæland (H), fungerende næringsminister, i en epost.
Staten har en eierandel i Telenor på 53,97 prosent via Nærings- og fiskeridepartementet.
Avventer orientering fra Telenor
De siste ukene har det dukket opp flere uheldige episoder i Telenors bankvirksomhet i Pakistan. For to uker siden ble det også avdekket mulig svindel hos Telenor Microfinance Bank ved en filial i Lahore. Telenor mener ansatte har svindlet til seg penger via falske lånesøknader.
Næringsdepartementet ble orientert om svindelen 21. november, og venter for tiden på en redegjørelse fra Telenor om den pakistanske banken konsernet er største eier i.
– Telenor har varslet departementet at de vil orientere nærmere om bankvirksomheten i Pakistan når de har kommet lenger i sine interne undersøkelser, skriver Mæland.
– Vi forventer at Telenor orienterer om de saker de mener det er relevant å orientere om, enten det er generelt, til aksjeeierne eller bare til staten som største aksjeeier, fortsetter hun.
– Vi bekrefter at vi ikke har informert staten som eier om disse enkelthendelsene. Dette var uakseptable hendelser som vi håndterte umiddelbart og avsluttet høsten 2018, skriver kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus i Telenor, i en epost.
Taus toppsjef
Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, vil ikke stille til intervju om voldsepisoden hos Telenor Microfinance Bank.
– Hendelsen i videoen du refererer til ble rapportert av Telenor Microfinance Bank til Telenor asa for ett år siden, og selskapets gruppe for internrevisjon og etterforskning undersøkte hendelsen grundig. Dessverre viste det seg at episoden hadde funnet sted. Dette er uakseptabelt for Telenor, og de involverte ansatte i banken ble sagt opp og politianmeldt, skriver Rohde Nordhus i Telenor i en epost.
I kjølvannet av granskningen kom det frem at det har skjedd under 20 andre enkelthendelser. Alle disse hendelsene er «uakseptable for Telenor», skriver Rohde Nordhus.
Hvorfor driver telegiganten Telenor med bankvirksomhet i Pakistan? Telenor har over tid spilt en viktig rolle i å digitalisere bankindustrien landet, der tilgang på ulike finansieringsløsninger også støtter opp under satsingen i televirksomheten.
Telenor Microfinance Bank tilbyr mikrofinansiering og relaterte finansielle tjenester til den delen av befolkningen som ikke har tilgang til banktjenester. I fjor hadde den mer enn 20 millioner kunder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.