Telenor bekrefter torsdag at det er avdekket omfattende tilfeller av svindel i selskapets mikrofinansbank i Pakistan.

– Styret har tidlig blitt varslet om denne saken og følger arbeidet med granskningen spesielt tett gjennom sin sustainability og copliance komité, opplyser styreleder Gunn Wærsteds i Telenor via konsernets kommunikasjonsavdeling.

Denne komiteen består av fire styremedlemmer og ledes av mangeårig Telenor-styremedlem Sally Davis som er bosatt i Storbritannia og har lang fartstid fra telekom-bransjen. Hun har sittet i Telenor-styret siden 2011. I tillegg sitter styreleder Gunn Wærsted og nestleder Jørgen Kildahl, samt ansatterepresentant Anita Steine, i denne styrekomiteen.

Tone Skuterud, leder for Telenors internrevisjon og granskning, leder gruppen som gransker virksomheten i Pakistan og rapporterer direkte til styret.

Det var VG som onsdag kveld meldte at Telenors bankvirksomhet i Pakistan skulle være svindlet for store beløp. Torsdag morgen bekreftet Telenor forholdene i en egen pressemelding.

«Ledelsen i Telenor Microfinance Bank i Pakistan har avdekket omfattende tilfeller av samarbeid mellom filialansatte og personer utenfor banken for å svindle både banken og dens lånekunder. Innskuddskunder er ikke berørt. Situasjonen er uakseptabel, og saken granskes av Telenor Groups granskingsenhet på vegne av aksjonærene», skriver Telenor i en melding.

Eier med fintech-kjempe

Telenor eier Telenor Microfinance Bank sammen med det enorme fintech-selskapet Ant Financial, som er tilknyttet kinesiske Alibaba Group. Mikrofinansbanken ble stiftet i 2006 under navnet Tameer Microfinance Bank og skal ifølge egne hjemmesider tilby «umiddelbar tilgang til brukervennlige digitale finansielle tjenester».

Telenor skal nå fullføre granskningen for å få full oversikt over situasjonen.

«Vi vil også gå igjennom bankens interne systemer og kontrollmekanismer for å forstå hvordan dette kunne skje. Når granskningen er gjennomført vil det tas nødvendige grep for å korrigere den ulovlige aktiviteten», heter det i meldingen.

Vil ikke gå ut med beløp

VG skrev onsdag at det skal dreie seg om betydelige beløp og at politiet skal ha en rekke personer i søkelyset.

Tone Skuterud, leder for Telenors internrevisjon og granskning, sa til avisen at de foreløpig ikke har fullstendig oversikt over omfanget av svindelen eller hvor store beløp det er snakk om, og ønsket derfor ikke å gå ut med konkrete beløp eller anslag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.