– Jeg håper kundene vil merke en forskjell, at vi blir mer smidige og løser behovene og tjenestene forbrukerne har i digitaliseringen de står oppe i, sier Birgitte Engebretsen.

Hun er påtroppende sjef i Telenor Norge. Selskapet skifter toppsjef når administrerende direktør Petter-Børre Furberg forlater posten i Telenor Norge for å bli konsernets Norden-sjef.

– Jeg er takknemlig for tilliten jeg blir vist og ser frem til muligheten for å lede et av Norges mest spennende selskaper, sier Engebretsen.

Hun tiltrer den nye stillingen 1. september 2022. Engebretsen er i dag leder for Bedriftsdivisjonen i Telenor Norge.

«Vinne i markedet»

Telenor er Norges desidert største teleaktør. Engebretsen får ansvar for til sammen 3,8 millioner kunder fordelt på følgende:

  • 2.733.000  mobilkunder
  • 546.000 tv-kunder
  • 383.000  fiberkunder
  • 115.000  trådløse bredbåndskunder
  • 42.000 kunder på kobbernettet

– For oss er det utrolig viktig å skape verdier for kundene og vinne i markedet. Vi kommer selvfølgelig til å utnytte potensialet vi har i våre nett med nye tjenester på toppen som sikkerhetsprodukter, sier Engebretsen.

49-åringen kom inn i Telenor gjennom en fusjon i 2018. Det halvstatlige telekonsernet kjøpte opp selskapet Datametrix hvor Engebretsen ble salgs- og markedsdirektør. Før det hadde Engebretsen over 20 års erfaring fra ulike lederstillinger innen it, software og telekom, og har i tillegg vært gründer for flere teknologibedrifter.

For 25 år siden var Birgitte Engebretsen økonomisjef i webutviklingsselskapet New Media Science. Bildet er tatt i 1997 i forbindelse med selskapets lansering av et intranettprodukt og internettspill i det amerikanske markedet.
For 25 år siden var Birgitte Engebretsen økonomisjef i webutviklingsselskapet New Media Science. Bildet er tatt i 1997 i forbindelse med selskapets lansering av et intranettprodukt og internettspill i det amerikanske markedet. (Foto: TH. Olsen)

Ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) statistikk hadde Telenor i 2021 en markedsandel på 45,2 prosent av den samlede omsetningen i det norske telekommarkedet på 36,4 milliarder kroner.

– Og hvor lenge vil Telenor klare å beholde markedsposisjonen selskapet har i Norge?

– Vi har store ambisjoner om å skape verdier for våre kunder og vinne kampen i markedet. Det er det beste og korteste svaret jeg kan gi, sier Engebretsen som legger til at hennes ambisjon er at selskapet er rigget for fremtiden og vokser.

Telenor Norges forrige kvinnelige leder, Berit Svendsen, ble kritisert for at hun manglet utenlandserfaring for å nå helt til topps som fremtidig konsernsjef. Engebretsen innrømmer at hun også mangler arbeidsopphold utenfor landets grenser.

– Hva er din utenlandserfaring?

– Lite, bortsett fra å følge kundene ut i verden.

Hvordan vil du karakterisere deg selv som leder?

– Jeg er uredd, ambisiøs og åpen og får ofte tilbakemeldinger at jeg er god til å lytte. For meg dreier ledelse seg om folk, sier Engebretsen som blir arbeidsgiver for 3300 ansatte i Telenor Norge.

Endrer konsernledelsen

Engebretsens nye stilling kommer som følge av endringer i Telenors konsernledelse for å styrke regionene i Norden og Asia. Samtidig oppretter konsernet nye enheter innen infrastruktur og tilhørende tjenester.

– Vi styrker Telenor og sikrer at våre virksomheter har fokus og retning for å vokse og gi kundene mer verdi. Vi forsterker samarbeidet og skaper synergier mellom våre fire nordiske selskap for raskere å utvikle nye tjenester på en effektiv måte, mens Asia vil ha fokus på å bygge skala i partnerskap med andre, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor i en melding.

Han legger til at selskapet øker trykket på å utvikle eksisterende og potensielt nye tjenester.

Petter-Børre Furberg går fra stilling som administrerende direktør i Telenor Norge til Telenors Nordens-sjef.
Petter-Børre Furberg går fra stilling som administrerende direktør i Telenor Norge til Telenors Nordens-sjef. (Foto: Hedvig Idås)

I Norden samles alle de fire forretningsenhetene i Norge, Sverige, Danmark og Finland i en ny enhet under ledelse av Petter-Børre Furberg. Furberg vil representere alle de nordiske selskapene, inklusiv Telenor Norge, i Telenors konsernledelse. Forhenværende leder for Norden, Jukka Leinonen, gikk av med pensjon i juli.

Selskapets Asia-virksomhet skal utvikles i en mer selvstendig retning ledet av Jørgen C. Arentz Rostrup. Telenor sitt regionkontor i Singapore styrkes for å støtte fusjonsprosessene i Thailand og Malaysia, samt videreutvikle virksomhetene i Bangladesh og Pakistan.

Det etableres også to nye kommersielle enheter, Telenor Infrastruktur og Adjacent Business. Telenor Infrastruktur skal samle og styrke verdien av Telenors passive infrastruktur i Norden. Jannicke Hilland, som har vært konsernsjef i kraftselskapet Eviny siden 2015, tiltrer som leder for den nye enheten fra 1. oktober.

Adjacent Business skal videreutvikle tilhørende tjenester innenfor eksisterende og potensielt nye selskaper, også utenfor Telenor. Enheten vil bli ledet av Dan Ouchterlony, som har lang fartstid fra Schibsted. Både Hilland og Ouchterlony vil være den del av konsernledelsen.

I Norge vil Engebretsen blant annet få gleden av å være den som klipper av snoren på det gamle kobbernettverket.

– Jeg håper det, det hadde vært skikkelig moro, sier den påtroppende Norges-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.