Den norske telegiganten Telenor skriver ned hele verdien av sin virksomhet i Myanmar på totalt 6,5 milliarder kroner, fremkommer det av tirsdagens kvartalsrapport i forbindelse med resultatene for første kvartal.

Det skjer på bakgrunn av stadig dårligere utsikter for økonomien og forretningsklimaet i landet og betyr at Telenor tar et regnskapsmessig tap på 6,5 milliarder kroner.

– Vi fordømmer voldsbruken på det sterkeste. Nedstengingen av mobilnettet har hatt store konsekvenser for befolkningen i Myanmar og landets økonomi. Vi har gjentatte ganger oppfordret myndighetene om å gjenopprette tilgangen til nettverket, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

I februar år tok militæret i Myanmar makten fra de folkevalgte i et kupp. Det er nå stor uro og mange demonstrasjoner i landet, og flere hundre personer er drept av militæret.

Telenor-aksjen falt to prosent på Oslo Børs tirsdag morgen etter offentliggjøringen av selskapets kvartalsrapport.

Demonstranter demonstrerer mot militærkuppet i Yangon i Myanmar.
Demonstranter demonstrerer mot militærkuppet i Yangon i Myanmar. (Foto: AP Photo/NTB)

«Tror at vi utgjør en forskjell i dette vakre landet»

– Vi står overfor mange dilemmaer i Myanmar. Det ene dilemmaet er sikkerheten til våre ansatte opp mot å sikre operasjoner. Et annet dilemma er nedstenging av nettverk versus ytringsfrihet. Vi tror at vi utgjør en forskjell i dette vakre landet, men hvorvidt vi vil fortsette å være i Myanmar, vil avhenge av utviklingen i landet og mulighetene til å påvirke på en positiv måte, sier Brekke.

Minst 765 mennesker har mistet livet i demonstrasjonene mot militærkuppet, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen AAPP.

– Vi er dypt bekymret for utviklingen i landet, sier Brekke.

Han var sjef for Asia da Telenor fikk lisens i 2013 og bygget ut tjenester i Myanmar året etter. Et par år senere skrev DN at Telenors mobilvirksomhet i Myanmar hadde blitt en pengemaskin.

Telenor-sjef Sigve Brekke i Myanmar i 2014 da han var Telenors sjef i Asia. Her med daværende næringsminister Monica Mæland.
Telenor-sjef Sigve Brekke i Myanmar i 2014 da han var Telenors sjef i Asia. Her med daværende næringsminister Monica Mæland. (Foto: Heiko Junge/NTB)

På bare et år hadde virksomheten i Myanmar blitt Telenors nest mest lønnsomme selskap.

Seks år senere har Telenor nå besluttet å skrive ned hele verdien av Myanmar Telenor og å ta virksomheten ut av konsernets utsikter for året på grunn av usikkerheten rundt utviklingen i landet.

Telenor fikk spørsmål under pressekonferansen tirsdag om selskapet kan få ut penger fra Myanmar.

– Nedstengingen av datanettverket har påvirket våre operasjoner, og nettverket er fortsatt stengt. Jeg vil ikke spekulere i hvordan situasjonen vil utvikle seg fremover, sier Telenors finansdirektør Tone H. Bachke.

Asiatisk stagnasjon

Telenor har lenge satset på to geografiske områder: Norden og Asia. Sistnevnte verdensdel har i en årrekke vært Telenors store vekstområde både i omsetning og antall kunder. Nå sliter Telenor med å vokse i Asia. Militærkuppet i Myanmar har ikke gjort situasjonen lettere for Telenor, som er blant landets største mobiloperatører.

Både i Thailand, Bangladesh og Malaysia registrerer Telenor omsetningssvikt. I Bangladesh oppnådde Telenors datterselskap Grameenphone en omsetning på 3,5 milliarder kroner. Det er 13,75 prosent lavere enn ved samme tidsrom i fjor.

I Malaysia og i Thailand hadde Telenors mobilselskaper en nedgang i omsetning på henholdsvis 8,3 og 5,4 prosent.

Og selskapene tjener også mindre. Samlet hadde de tre selskapene driftsinntekter i første kvartal i år på drøye tre milliarder mot 3,7 milliarder i samme periode i fjor. Det tilsvarer en resultatnedgang på 16,6 prosent.

Men to av de tre selskapene registrerer kundevekst. I Bangladesh økte Telenors datterselskap Grameenphone kundemassen med 1,7 millioner og hadde ved utgangen av mars 80,7 millioner kunder. Telenors datterselskap i Thailand, Dtac, fikk 229.000 nye kunder i første kvartal og har nå over 19 millioner brukere.

Telenor påpeker tirsdag at de asiatiske markedene, foruten Myanmar, har vist en «bedret trend» gjennom kvartalet, men bemerker at det fremdeles er usikkerhet knyttet til varigheten av den tredje bølgen av koronasmitte.

Resultatfall for konsernet

Telekonsernet omsatte i første kvartal for 28,9 milliarder og oppnådde et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 12,9 milliarder kroner.

Det er nøyaktig på linje med analytikerkorpsets anslag. Det var på forhånd ventet en omsetning på 28,9 milliarder og et ebitda-resultat på rundt 12,9 milliarder, viser estimater fra 13 analytikere.

I fjorårets første kvartal hadde Telenor en omsetning på 30,95 milliarder kroner og et ebitda-resultat på 13,8 milliarder kroner.

Nedskrivningen av Myanmar-virksomheten bidrar til å svekke resultat før skatt kraftig. I første kvartal fikk Telenor et underskudd før skatt på 1,4 milliarder kroner – en markant nedgang fra samme periode året før hvor resultat før skatt var positivt med 2,3 milliarder kroner.

Fri kontantstrøm var på 3,8 milliarder kroner i kvartalet.

Abonnementsbasen økte med fem millioner og driftskostnadene ble redusert med syv prosent i kvartalet. Konsernet opplevde imidlertid et fall på fire prosent i abonnements- og trafikkinntekter. I inneværende år venter Telenor, ekskludert Myanmar:

  • Abonnements- og trafikkinntekter rundt samme nivå som i 2020
  • Ebitda-resultat rundt samme nivå som i 2020.
  • Driftsmessige investeringer forventes å tilsvare 15–16 prosent av driftsinntektene.

I fusjonsforhandlinger

I Malaysia peker for tiden pilene ned for Telenors mobilselskap Digi. Omsetningen faller, resultatet svekkes og 191.000 kunder har forlatt selskapet i første kvartal.

Men mobilselskapet er en stor aktør i landet og har over 10 millioner kunder. Nå planlegges det en stor mobilfusjon i Malaysia hvor Digi skal slås sammen med et annet selskap.

Den 8. april kunngjorde Telenor at selskaper er i samtaler med det malaysiske telekomselskapet Axiata om en sammenslåing av sine malaysiske mobilvirksomheter.

– Den største synergien er at man får to nettverk i ett, samler distribusjonen, får større innkjøpsmakt og færre ansatte, sa konsernsjef Sigve Brekke til DN da nyheten ble kjent.

Til sammen vil det fusjonerte mobilselskapet i Malaysia få 19 millioner kunder med en omsetning på 25 milliarder norske kroner og en børsverdi på over 100 milliarder kroner.

Telenor vil etter planen eie en tredjedel av selskapet, og få en markedsandel på rundt 45 prosent i Malaysia.

Partene har som mål å ferdigstille avtalen innen andre kvartal 2021 etter at partene har gjennomført en selskapsgjennomgang, og er avhengig at de regulatoriske myndighetene godkjenner mobilfusjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.