I september 2014 åpnet Telenor den elektroniske banktjenesten Telenor Banka i Serbia. Banken ble etablert gjennom kjøpet av KBC Banka i Serbia i 2013.

Kort tid etter åpningen hadde Telenor Banka 50.000 bankkunder i Serbia.

I august i år meldte Telenor at det solgte 85 prosent i den serbiske telebanken. Den gang ville ikke selskapet svare på hva det fikk for aksjene. Nå viser det seg at banksalget ga et tap på 131 millioner kroner for Telenor i tredje kvartal, ifølge resultatrapporten som ble publisert onsdag morgen. Telenor eier fortsatt 15 prosent av den serbiske banken.

Satser på fremvoksende marked

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor begrunner nedsalget med at selskapet ønsker å konsentrere bankvirksomheten til fremvoksende marked i Asia og ha en større innvirkning der.

– Vi vil heller satse på bankvirksomhet i land der det er mange som ikke har et banktilbud per i dag, enn å satse i land der konkurransen om kundene allerede er stor. Det er en langsiktig satsing, men det tar tid å få kundene til å bruke og det tar tid å få distribusjon, sier konsernsjefen.

Den regnskapsmessige avsetningen på 131 millioner kroner skyldes ifølge finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup ikke et reelt tap ved nedsalg i den serbiske bankvirksomhet.

– Det er et signal om at det ligger en del ting der som vi må rydde opp i, det er ikke et signal om at vi har tapt noe, sier han.

«Finansiere videre vekst»

Det var det Bulgaria-baserte investeringsfondet River Styxx Capital som kjøpte Telenors eierandel på 85 prosentene av banken. I august opplyste Telenor at Telenor Banka har over 300.000 kunder i Serbia, og at River Styxx ble tatt med for å finansiere den videre veksten.

Da Telenor åpnet banken i 2014 ble 80 prosent av alle betalinger i Serbia gjennomført med kontanter.

– Banken har som mål å stimulere flere av landets syv millioner innbyggere til å spare i bank, utvikle kreditthistorikk og betale digitalt istedenfor med kontanter, skrev Telenor i en pressemelding da banken åpnet. (Vilkår)

Salamander skaper ekstraarbeid for Ringeriksbanen
En sjelden salamander skaper nå ekstraarbeid for Ringeriksbanen. Lokale barn fant den sjeldne salamanderen ved en gårdsdam i Bærum.
00:30
Publisert: