Telenor bekrefter at de på torsdag har inngått en avtale med Bharti Airtel Limited (Airtel) om at Airtel tar over Telenor India.

Det fremgår ikke hva – om noe – Bharti har betalt for Telenor India. Telenor benytter formuleringen «overtar» og ikke «kjøp».

– Avtalen involverer ikke kontanter, men Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. De overtar også fremtidige forpliktelser, inkludert frekvensavbetalinger og andre operasjonelle kontrakter, som kontrakter for tårnleie, sier pressekontakt Glenn Mandelid i Telenor til NTB.

Telenor opplyser til Dagens Næringsliv torsdag at Airtel overtar fremtidige spektrumnedbetalinger, som om ett år vil være på rundt to milliarder kroner. Transaksjonen ventes ikke å ha betydelig innvirkning på  Telenors nettogjeld, ifølge selskapet.

– Dagens avtale er til det beste for våre kunder, ansatte og for Telenor-konsernet. Å finne en langsiktig løsning for vår indiske virksomhet har vært viktig for oss og vi er fornøyd med avtalen med Airtel. Avgjørelsen om å gå ut av det indiske markedet har ikke vært lett, men vår vurdering er at de betydelige investeringene som hadde vært nødvendige for å sikre Telenor Indias fremtidige virksomhet ikke ville gitt en akseptabel avkastning, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i en pressemelding.

Transaksjonen vil ikke føre til nedskrivninger hos Telenor. Per fjerde kvartal 2016 var gjenstående verdi av materielle og immaterielle eiendeler i Telenor India 300 millioner kroner.

– Avtalen med Telenor viser vår vilje til å lede an i Indias digitale revolusjon. Det gjør vi gjennom å tilby verdensledende og rimelig telekomtjenester via en robust frekvensportefølje i ulike bånd, sier Gopal Vittal, administrerende direktør for India og Sør-Asia i Bharti Airtel.

Bharti Airtel er en global telekomoperatør med virksomhet i 17 land i Asia og Afrika. Selskapet er blant verdens tre største mobiloperatører, målt i antall kunder, og har hovedkontor i New Delhi i India.

Bharti-hopp på børsen

Aksjekursen på Bharti har steget med over åtte prosent siden avtalen ble bekreftet. Selskapet har en børsverdi på 1560 milliarder indiske rupi (195 milliarder kroner).

I henhold til avtalen vil Airtel og Telenor India fusjonere, og Airtel vil ta over Telenor India så snart alle nødvendige godkjennelser foreligger. 

Telenor-sjef Sigve Brekke er i India torsdag for å signere avtalen som bringer til slutt selskapets satsing i landet. Kjøperen Sunil Bharti Mittal til venstre. 
Telenor-sjef Sigve Brekke er i India torsdag for å signere avtalen som bringer til slutt selskapets satsing i landet. Kjøperen Sunil Bharti Mittal til venstre.  (Foto: Telenor)

Avtalen innebærer at Airtel vil ta over fremtidige frekvensavbetalinger og andre operasjonelle kontrakter, inkludert kontrakter for tårnleie.

Transaksjonen er avhengig av regulatorisk godkjennelse, inkludert godkjennelse fra det indiske telekomdepartementet (Dot) og indiske konkurransemyndigheter. Telenor vil beholde eksponeringen mot krav fra Dot, relatert til perioden Telenor har eid virksomheten.

Tapssluk

Telenor måttet foreta store nedskrivninger på datterselskapet i India, sist ved utgangen av tredje kvartal, og datterselskapet i India verdsettes ikke til mer enn 300 millioner kroner i Telenors bøker. Telenor har hatt et samlet tap på driften i India på 10,5 milliarder kroner siden oppstarten i 2009 og har investert mer enn 14 milliarder kroner. Det betyr at Telenor totalt sett har svidd av nesten 25 milliarder kroner på India-satsingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.