Telenors konsernsjef Sigve Brekke presenterer onsdag resultatet for tredje kvartal. Det halvstatlige telekonsernet omsatte i perioden fra juli til utgangen av september for 30,0 milliarder kroner og oppnådde et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 15,3 milliarder kroner.

På forhånd hadde analytikerne forventet i gjennomsnitt en omsetning på 30,2 milliarder kroner og driftsresultat før avskrivninger på 14,1 milliarder kroner. Det viser en oversikt Telenors investor-avdeling har innhentet fra 14 analytikere.

Tallene presenteres et halvt døgn etter at det ble kjent at Telenor selger hovedkontoret til Norwegian Property for 5,45 milliarder kroner. Salget får ingen innvirkning for resultatet for tredje kvartal.

Kommer tilbake

I annet kvartal ble Telenor hardt rammet av at mange av konsernets kunder i Asia ikke fikk fylt opp kontantkortene da dette måtte gjøres i butikker som ble stengt ned. Antall sim-kort blir definert som mobilkunder i Asia.

I annet kvartal mistet Telenor til sammen 3,2 millioner mobilabonnenter i Asia. Kun i Myanmar registrerte Telenor kundevekst i forrige kvartal. Men i tredje kvartal mistet selskapet 6,3 millioner abonnenter i Myanmar på grunn av krav om re-registrering av sim-kort.

I de andre asiatiske landene er den store kundeflukten stoppet. Bare Telenors datterselskap i Bagladesh, Grameenphone, fikk tre millioner nye kunder i tredje kvartal. Det er like mange mobilkunder som det Telenor har i Norge. Nå har Grameenphone registrert 77,5 millioner kunder som er mer enn det selskapet hadde ved inngangen til året.

I Malaysia økte Telenors datterselskap Digi antallet kunder med 57.000 til 10,7 millioner, mens konsernets virksomhet i Thailand, Dtac, falt antallet abonnenter med 107.000 til 18,7 millioner kunder.

De tre mobilselskapenes driftsresultater i tredje kvartal ligger litt under fjorårets nivå sammenlignet med samme kvartal i 2019.

Grameenphone omsatte for 3,8 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er på samme nivå som ved samme tidsrom i fjor. Mobilselskapet fikk et driftsresultat på 1791 millioner kroner. Det er en svekkelse på 1,4 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Oppkjøps-rykter

I høst har Telenor blitt hyppig nevnt som mulig kjøper av mobilselskapet 3`s virksomheter i Danmark og i Sverige. TDN Direkt har skrevet at Telenor er i forhandlinger med eierne av 3. Ledelsen i Telenor har påpekt at de ikke vil kommentere spekulasjoner eller rykter.

Telenors ledelse har tidligere fremholdt at det er Norden og i Asia de skal satse på etter at telekonsernet solgte mobilvirksomhetene i Mellom-Europa.

I 2019 kjøpte Telenor det finske mobilselskapet DNA og betalte rundt 28 milliarder kroner for selskapet.

For over fem år siden prøvde Telenor og Telia å slå sammen selskapenes danske televirksomheter. Tydelige signaler fra EUs konkurransemyndigheter om at de ikke ønsket å redusere fire nettverksaktører til tre i et EU-land, gjorde at planene ble skrinlagt. Nå er det kommet nye «mobilsignaler» fra EU som kan medføre en ytterligere konsolidering i mobilmarkedet i Europa.

Covid-19 effekt

Selskapet skriver at Covid-19 har hatt og fortsatt har en betydelig effekt på driften i Asia, men at gradvis gjenåpning i Bangladesh og Pakistan gir grunn for håp.

I Thailand og Malaysia er det en mer utfordrende makroøkonomisk situasjon som har ført til redusert etterspørsel etter selskapets tjenester. Myanmar har økende smittetall og strengere restriksjoner.

Nedgangen i internasjonal reisevirksomhet har dessuten gjort at det er en dramatisk nedgang i bruk av roaming, og Telenor forventer at dette vil vedvare inn i 2021. Dette vil påvirke både nordisk drift, men også forhåndskjøpte inntekter fra turisme i Thailand og Malaysia. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.