– Dette er en veldig vanskelig dag for Telenor.

Det sier toppsjef Sigve Brekke i Telenor.

Torsdag morgen ble det kjent at Telenor har solgt mobilvirksomheten det har bygget opp i Myanmar til libanesiske M1 Group for 105 millioner dollar, eller rundt 900 millioner kroner.

Salget skjer mens landet er preget av uro og demonstrasjoner. I februar tok militæret i Myanmar makten fra de folkevalgte i et kupp. Flere hundre personer er drept.

Frem til nå har Telenor stått i den stadige vanskeligere situasjonen i landet.

Sigve Brekke har vært sentral i Telenors virksomhet i Myanmar siden oppstarten i 2014 og sørget for at selskapet ble blant landets største mobiloperatører.

Nå tar han selskapet ut av landet.

– Det har definitivt ikke vært enkelt for oss å komme til denne beslutningen. Vi har vurdert mange alternativer de siste ukene. Av hensyn til sikkerheten til våre ansatte, regulatoriske forhold og å kunne ivareta en god forretningspraksis, velger vi å selge, både for de ansatte på bakken og kundene våre i Myanmar, sier Brekke.

Tap på 1,2 mrd.

Siden oppstarten har Telenor skutt inn 5,3 milliarder kroner i Myanmar-satsingen. På få år ble virksomheten svært lønnsom, og totalt har Telenor Myanmar delt ut om lag 3,2 milliarder i utbytte. Avtalen om salg innebærer et tap på 1,2 milliarder kroner for Telenor.

– Situasjonen i Myanmar er krevende for alle, ikke bare for oss, men også mulige kjøpere. I den forbindelse mener vi å selge for det vi gjør nå, er den beste løsningen, sier Brekke.

– Vi har måttet snakke med mulige kjøpere som har hatt muligheten til å fortsette driften gitt situasjonen på bakken, sier han.

Slik er situasjonen i Myanmar
Det er tre måneder etter militærkuppet i Myanmar, og etter å ha blitt møtt med vold, har antallet demonstranter sunket.
02:06
Publisert:

Må søke om å forlate landet

Salget kommer ikke helt brått på. Situasjonen i Myanmar har vært svært uoversiktlig siden kuppet, og landets økonomi er i ferd med å kollapse.

1. juli meldte nyhetsbyrået Reuters at Telenor vurderte å gå ut av landet, og selskapet meldte dagen etter til Oslo Børs at det vurderte sine alternativer.

Mandag meldte nyhetsbyrået Reuters at militærjuntaen har forbudt toppledere i de store teleselskapene å forlate landet uten godkjennelse, noe DN også har fått bekreftet. Ordren skal ifølge Reuters' kilder ha blitt sendt ut i midten av juni.

Det danske nettstedet Danwatch skrev samtidig at Telenor nylig er blitt tvunget til å utlevere brukerdata som adresser og anropshistorikk til regimet, men at Telenor har motstått press om å gi myndighetene mulighet til å overvåke folks brukerdata i realtid.

Regimet skal ha sendt et brev til de store telekomselskapene med beskjed om at de hadde frist til mandag 5. juli med å implementere teknologi som lar regimet selv spionere på folks telefonsamtaler, meldinger, nettsurfing, og mer – i realtid, ifølge Reuters.

To dager senere, offentliggjorde altså Telenor salget av virksomheten i landet.

Telenor-sjefen ønsker ikke å svare på om Telenor nå har rettet seg etter de nye vilkårene fra regimet.

– Av hensyn til sikkerheten til våre ansatte har vi dessverre ikke mulighet til å gå inn på spesifikke direktiver fra myndighetene, sier Brekke.

Telenor ønsker heller ikke å kommentere situasjonen for sine ansatte og toppledere i Myanmar.

Grundige undersøkelser

M1 Group er et investeringsselskap med base i Beirut i Libanon. Ifølge en FN-rapport fra 2019 er M1 et av selskapene som militæret i Myanmar har økonomiske interesser med. Den britiske Burmakomiteen har også plassert M1 Group på sin «dirty list» som samarbeider med militæret.

– Er dere bekymret over dette?

– Det har ikke vært mulig for oss å gjennomføre en vanlig salgsprosess, og vi har gjort grundige undersøkelser av mulige kjøpere og kommet frem til at dette er den beste løsningen i den situasjonen vi står i, sier Brekke.

Han sier deres 730 ansatte nå får beholde jobben, og de 18 millioner kundene får fortsatt tilgang til mobiltjenester.

– M1 Group har uttrykt at Telenor Myanmars forretningsmodell er sett på som svært god og har signalisert et ønske om å bygge videre på den nåværende organisasjonen.

Telenortopper i Myanmar. F.v: Landssjef Lars Erik Tellmann og konsernsjef Sigve Brekke i Lanmadaw township i Yangon, Myanmar.
Telenortopper i Myanmar. F.v: Landssjef Lars Erik Tellmann og konsernsjef Sigve Brekke i Lanmadaw township i Yangon, Myanmar. (Foto: Thet Htoo)

Reisen til Myanmar

Brekke har vært med på Telenors reise i Myanmar siden oppstarten. Han var sjef for Asia da Telenor fikk lisens i landet i 2013.

– Strategien reflekterer vår visjon om å hjelpe kunder til å få full glede av mobiltjenester i deres daglige liv. Vi skal bygge en mobiloperasjon i verdensklasse i Myanmar på en ansvarlig og åpen måte, sa Brekke den gang.

I et portrettintervju med DN i 2019, mimret han tilbake til oppstarten i landet.

Jeg husker dagen vi lanserte i Myanmar, et land som har vært stengt i 50 år. Vi reiste rundt med blå flagg og ballonger i Yangon. Etter en stund stoppet vi på et hjem for foreldreløse jenter. De hadde aldri sett en telefon før. Jeg gikk utenfor og ringte til en av dem. Da jeg sa «hello», begynte hun å gråte. Et par timer senere fikk jeg sms fra et ukjent nummer. «Hello», sto det. Dette er fem år siden. I dag har 60 prosent av befolkningen mobiltelefon. Det er umulig å lukke det samfunnet igjen. Tenk på hva det betyr for menneskene der, sa han.

Telenor-sjef Sigve Brekke i Myanmar i 2014 da han var Telenors sjef i Asia. Her med daværende næringsminister Monica Mæland.
Telenor-sjef Sigve Brekke i Myanmar i 2014 da han var Telenors sjef i Asia. Her med daværende næringsminister Monica Mæland. (Foto: Heiko Junge/NTB)

Allerede ett år senere var virksomheten blitt det nest mest lønnsomme selskapet i konsernet.

– Det er stjernen, sa Brekke om mobilvirksomheten i landet i 2015.

Seks år senere besluttet Telenor å skrive ned hele verdien av Myanmar Telenor.

– Angrer dere på at dere gikk inn i landet?

– Vi gikk inn i Myanmar for å gjøre en god forretning, og det mener jeg at vi har gjort, også ville vi være en positiv bidragsyter til dette fantastiske landet. Det synes jeg vi har vært, vi har vært med på å gi kommunikasjonstjenester, og vi har satt gode standarder i landet med vår forretningspraksis, sier Brekke og vektlegger:

– Dette er en veldig trist dag. Det har vært en god investering for oss, men vi skulle ikke bare drive forretning, men bygge et samfunn. Det å ha fått vært i dette fantastiske landet har vært veldig fint for oss.

– Er det aktuelt å komme tilbake igjen til Myanmar når situasjonen i landet er annerledes?

– Det vil jeg ikke spekulere i. I dag fokuserer vi på situasjonen slik den er i dag, sier han.

– Kunne dere ha gjort noe annerledes?

– Jeg ser ikke helt det. Vi visste det kom til å bli krevende når vi fikk vår lisens, inklusivt det å ivareta menneskerettslige spørsmål. Dessverre kom et militærkupp ingen kunne forutse, og da må vi ta de nødvendige konsekvensene.

Sigve Brekke var sjef for Asia da Telenor fikk lisens i 2013 og bygget ut tjenester i Myanmar året etter. Her er han i Myanmar i 2017.
Sigve Brekke var sjef for Asia da Telenor fikk lisens i 2013 og bygget ut tjenester i Myanmar året etter. Her er han i Myanmar i 2017. (Foto: Thet Htoo)

– Har du hatt mange våkenetter som følge av dette?

– Det har vært veldig vanskelig. Vi har stått i et dilemma om å fortsette med det arbeidet vi kom dit for å gjøre og sørge for at våre prinsipper som Telenor blir ivaretatt, og samtidig sørge for våre ansattes sikkerhet. Nå føler vi at et salg er riktig.

Salget forutsetter godkjennelse fra myndighetene i Myanmar.

– Inntil det er gjort må vi fortsette å operere før ny kjøper har fått de godkjennelsene, det vil være fokuset fremover. Vi vet ikke hvor lang tid det tar før godkjennelsene er på plass, forhåpentlig går det raskt, sier Brekke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.