De siste månedene har toppledelsen i Telenor konsentrert seg om mobilkjøp i Finland og å slå sammen telekonsernets mobil- og infrastrukturvirksomheter i Asia med det malaysiske selskapet Axiata.

Mens de to store teleavtalene ikke er spikret helt fast, la konsernsjef Sigve Brekke i Telenor tirsdag morgen frem tall for andre kvartal.

Tallene viser at selskapet omsatte i andre kvartal for 27,9 milliarder kroner, og oppnådde et driftsresultat på 6,46 milliarder kroner. Analytikerne forventet i denne perioden omsetning på 28,1 milliarder kroner og et driftsresultat på 6,56 milliarder kroner, ifølge gjennomsnittet av fem estimater Infront Data har hentet inn for TDN Direkt.

– Den strategiske agendaen vi satte for to år siden forsetter å gi resultater i andre kvartal. Selv om den organiske abonnements- og trafikkinntekten gikk ned med 1 prosent, var ebitda-marginen på 40 prosent og vi hadde positive effekter fra våre moderniseringsprogrammer. Telenors underliggende finansielle resultater var stabile, sier Sigve Brekke i en melding.

Feil i utbetaling

Telenors asiatiske «stjerne», mobilselskapet Grameenphone i Bangladesh som ofte kan vise til margin på over 60 prosent i driftsresultat før avskrivninger (ebitda) i kvartalene, har tidligere i år levert for gode tall. Selskapet har oppdaget feil relatert til vanlige kommisjonsbetalinger for tidligere år. På grunn av størrelsen har Grameenphone valgt å endre tidligere års regnskap.

For Telenor-konsernet vil dette bli tatt som en avsetning i andre kvartal. Driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) blir negativt påvirket med 299 millioner kroner og nettoresultatet påvirkes med 622 millioner kroner.

Mobilselskapet er fortsatt meget lønnsomt med en ebitda-margin på nesten 54 prosent, mens den underliggende marginen var 62 prosent. Antall abonnementer økte med 1,277 millioner til 75,3 millioner i løpet av kvartalet.

Venter fall i resultat

Telenor melder at konsernets utsikter er justert for reviderte utsikter i Malaysia, samt avsetningen i Bangladesh i andre kvartal. På grunn av dette og utviklingen i resultatene hittil i år venter den norske telegiganten at abonnements- og trafikkinntekter vil være på nivå med 2018, samtidig som det ventes en lav ensifret reduksjon i driftsresultat før avskrivning i år.

Driftsinvesteringer ekskluderte lisenser og spektrum ventes fortsatt å ligge på 16–17 milliarder kroner for året.

Bedring i Thailand

Telenor har de siste årene kjempet i motvind i Thailand med datterselskapet Dtac. Etter at selskapet fikk på plass nye mobillisenser og startet utbygging av nettet har frafallet i kundemassen nesten stoppet opp med 93.000 i siste kvartal. I Thailand hadde Dtac 20,6 millioner kunder ved utgangen av juni.

Mens analytikernes estimater var et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 1,69 milliarder kroner i andre kvartal, oppnådde selskapet en ebitda på 1,8 milliarder kroner. Driftsinntektene ble på 5,5 milliarder kroner, mens analytikerne hadde regnet seg frem til en omsetning på 5,2 milliarder kroner.

Driftsresultatet ble 740 millioner kroner i perioden mot 163 millioner ved samme periode i fjor.

Mot svakere i Malaysia

Telenors datterselskap i Malaysia, Digi, leverer tall i andre kvartal som er på samme nivå som i samme periode i fjor. Av en omsetning på 3,2 milliarder kroner oppnådde selskapet et driftsresultat før avskrivninger på 1,57 milliarder kroner

Antall abonnement økte med 112.000 til 11,364 millioner i løpet av kvartalet.

Selskapet melder om at både abonnements-inntekter og driftsresultat før avskrivninger vil ha en «lav ensifret reduksjon».

Høynet kursmålet

Dagen før Telenor la frem tallene for andre kvartal høynet Nordea kursmålet sitt på Telenor til 170 kroner fra tidligere 163 kroner.

«Salgsanbefalingen fastholdes, ifølge en oppdatering fra meglerhuset. Økningen i kursmålet er drevet av en potensiell verdiøkning dersom Axiata-avtalen materialiserer seg.», skriver TDN Direkt.

I forrige uke økte også Credit Suisse kursmålet på Telenor til 169 kroner fra tidligere 149 kroner, som følge av banken forventet en positiv utvikling i Thailand og en avtale med Axiata.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.