Onsdag morgen la Telenor frem tall for fjerde kvartal. Konsernet omsatte for 28,1 milliarder kroner i fjorårets siste tre måneder mot 28,7 milliarder kroner i fjerde kvartal 2017.
Driftsresultatet endte på 3,8 milliarder kroner.
Analytikerne forventet driftsinntekter på 28,5 milliarder kroner og et driftsresultat på 6,4 milliarder kroner i fjerde kvartal. Det viser en oversikt fra basert på 11 analytikere som er innhentet av Telenor.
Slet i to asiatiske land
Også driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) som endte på rundt åtte milliarder kroner var langt fra å oppnå analytikernes forventninger på 10,8 milliarder kroner.
– De siste seks månedene har vært utfordrende i Myanmar og Thailand og dette har negativ effekt på konsernets resultater for fjerde kvartal, sier konsernsjef Sigve Brekke i en melding.
Brekke hadde selv ansvar for de asiatiske markedene i syv år før han ble Telenor-sjef. Da han tok over Telenor i 2015 fikk han ros av daværende styreleder Svein Aaser:
«Sigve Brekke har vært en del av Telenors konsernledelse med ansvar for de asiatiske markedene siden 2008, og har i perioden bevist at han evner å skape gode resultater».
Brekke, som evnet å skape enorm vekst i Asia, stiller nå høye krav til sine utenlandske toppsjefer.
– Å komme tilbake til vekst i disse markedene vil være en av våre viktigste prioriteringer i 2019, sier Brekke i onsdagens melding.
Øker utbyttet
Styret i Telenor foreslår å betale utbytte på 8,40 kroner aksjen, tilsvarende 12 milliarder kroner.
Brekke mener inntektsutviklingen i 2018 som helhet har vært stabil og at resultatene vitner om at virksomhetene i Skandinavia fortsetter å være robuste.
– I Norge bygger vi ut mer fiber enn noen gang tidligere og på mobilsiden ser vi fortsatt vekst i antall kontraktsabonnement, sier han.
Usikkerhet i Thailand
Telenor sliter med å oppnå vekst i enkelte land. Usikkerheten er størst i Thailand. I Malaysia ventes driftsinntektene i Telenors datterselskap Digi i år å bli på samme nivå som i fjor.
Mandag la Telenors datterselskap i Thailand Dtac frem sine tall som viste milliardtap på driften.
I fjerde kvartal omsatte selskapet for 4,9 milliarder kroner og oppnådde et driftsresultat på minus 1,6 milliarder kroner.
Abonnements- og trafikkinntekter i lokal valuta sank med fem prosent. Samtidig fikk Telenor-selskapet 97.000 færre mobilkunder i fjorårets siste tre måneder. Dtac hadde ved årsskiftet 21,2 millioner abonnenter.
Telenor skriver i en børsmelding at Dtac har «ambisjon om å komme tilbake til vekst i abonnements- og trafikkinntekter i løpet av 2019, og fortsette med effektiviseringstiltak. Mer detaljerte utsikter vil bli gitt i løpet av andre kvartal».
Det medfører at utsiktene som Telenors toppledelse gir for 2019 blir Thailand utelatt i beregningen.
Milliardforlik
Tidligere i år inngikk Telenors datterselskap Dtac forlik med teleselskapet Cat etter å ha hatt en mengde tvister relatert til uenighet i tolkningen i en konsesjonsavtale. Forliket innebærer at Dtac skal betale 9,51 milliarder baht – rundt 2,5 milliarder kroner til Cat.
Før helgen la Telenors mobilselskap i Malaysia, Digi, et driftsresultat på 1,1 milliarder kroner. Omsetningen steg med fem prosent i fjerde kvartal til 3385 millioner kroner sammenlignet med fjerde kvartal 2017.
Telenor melder at selskapets trafikk- og abonnements-inntekter i 2019 vil bli på nivå med 2018.
Drahjelp fra Bangladesh
Konsernets datterselskap i Bangladesh, Grameenphone, fortsetter å vokse på alle fronter. Omsetningen i kvartalet ble på nesten 3,5 milliarder kroner – en økning på 9,8 prosent sammenlignet med samme kvartal året før. Driftsresultatet ble på 1,6 milliarder kroner – en forbedring på nesten 42 prosent. Samtidig økter antall abonnement med 1,3 millioner til 72,7 millioner i løpet av fjerde kvartal.
Nedgradert på forhånd
Forventningene til Telenors kvartalstall har ikke vært store. Pareto Securities og Nordea Markets er blant meglerhusene som i den siste tiden har nedgradert Telenor-aksjen og anbefalt aksjonærer å selge Telenor-aksjer.
Meglerhusene er opptatt av alt fra mer utfordrende markedsforhold i land som Thailand og Myanmar, mer aggressiv konkurranse i det norske mobilmarkedet fra aktører som Chili Mobil og Ice, samt begrensende vekstmuligheter for Telenor i 2019.
Etter fjorårets salg av mobilvirksomheten i Sentral-Europa på 27 milliarder kroner forventer flere analytikere et langt høyere utbytte i 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.