I Telenors lokaler på Fornebu ryddes det plass for at det skal bli nok sitteplasser når konsernsjef Sigve Brekke skal forklare hva som skjedde i fjerde kvartal og utsiktene fremover.

En time i forveien hadde aksjemarkedet sendt Telenor-aksjen ned med nesten fire prosent før konsernledelsen var ferdig med presentasjonen.

Det halvstatlige norske telekonsernet er ikke lenger en vekstmaskin. I de tre siste månedene i fjor sviktet det spesielt i Telenors mobilvirksomheter i Thailand og Myanmar.

– Det er slik i Telenor at vi ikke har full fart i sylinderen i alle land samtidig, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

Store investeringer i kvartalet medførte at Telenors frie kontantstrøm i kvartalet var negativ med 100 millioner kroner.

«I 2018 har konsernet generert fri kontantstrøm på 32,0 milliarder kroner», skriver Telenor i en pressemelding.

Konsernet omsatte for 28,1 milliarder kroner i fjorårets siste tre måneder mot 28,7 milliarder kroner i fjerde kvartal 2017. Driftsresultatet endte på 3,8 milliarder kroner.

Analytikerne forventet driftsinntekter på 28,5 milliarder kroner og et driftsresultat på 6,4 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Selskapet signaliserer en organisk vekst i driftsresultat før avskrivninger i 2019 på mellom en til tre prosent, mot 5,5 prosent i 2018 – vel å merke uten virksomheten i Thailand som vil legge frem utsiktene for året først i løpet av andre kvartal.

«Nå har vi ingen handikap»

Telenors virksomhet i Thailand gikk på en milliardsmell etter store investeringer. Driftsresultatet ble på minus 1,6 milliarder kroner. Samtidig sank abonnements- og trafikkinntekter i lokal valuta med fem prosent. Telenor-selskapet fikk 97.000 færre mobilkunder i fjorårets siste tre måneder.

– Det er det laveste kundefrafallet vi har hatt i Thailand i et kvartal de siste tre månedene, sier Brekke.

Han understreker at Telenor har slitt i Thailand etter å ha hoppet av dyre frekvens-auksjoner.

– Det var riktig ut ifra et lønnsomhetsprinsipp. Vi tapte markedsposisjoner og sparte milliarder.

Siden frekvenstapet har Dtac mistet nesten tre millioner mobilkunder og hadde ved årsskiftet 21,2 millioner abonnenter.

I fjor høst kjøpte Dtac frekvenser for rundt ti milliarder, mens konkurrentene har betalt opptil dobbelt så mye. Med ett gikk Dtac fra en konsens- til en lisensmodell i Thailand.

– Nå har vi ingen handikap i Thailand og er like bra som de andre operatørene. Vi forventer å ta kunder. Hvor lang tid det vil ta, vet jeg ikke. Men nå gjør vi en massiv oppgradering av nettet, sier Brekke.

Bare i fjor satte Dtac opp 12.700 basestasjoner.

I Myanmar merker Telenor en hardere konkurranse i mobilmarkedet. Driftsresultatet før avskrivninger ble halvert i fjerde kvartal til 330 millioner kroner sammenlignet med samme periode året før.

– I Myanmar har vi hatt tre veldig gode lønnsomme år inntil den fjerde mobiloperatøren kom og presset prisene. Jeg håper de mest aggressive tilbudene er over i Myanmar og i desember mistet vi ikke lenger kunder i landet, sier Brekke.

Kutter kostnader

Telenor har de siste årene kuttet kostnader. Bare i fjor utgjorde besparelsen 1,2 milliarder kroner hvorav halvparten er et resultat av bemanningskutt.

– I 2018 hadde konsernet en netto reduksjon i antall ansatte på 1800. Det tallet inkluderer ikke salget av mobilvirksomhetene i Sentral-Europa. I Norge utgjorde reduksjonen 300 ansatte. Vi har ikke noe mål å kutte ansatte. Dette kommer som en konsekvens av digitaliseringen, sier Brekke.

For 2019 og 2020 legger konsernledelsen opp til å redusere kostnadene mellom en og tre prosent, vil doble gjelden og foreslår et utbytte på 19 milliarder kroner inkludert tilbakekjøp av aksjer på syv milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette vil Nasdaq-sjefen gjøre med bygningen om de får kjøpe Oslo Børs
01:16
Publisert: