Telenor Group og det malaysiske telekomselskapet Axiata er i samtaler om en potensiell sammenslåing av sine mobil- og infrastrukturvirksomheter i Asia, ifølge en melding mandag.

Det snakkes om å lage en telekomoperatør med virksomheter i ni land med en befolkning på om lag én milliard mennesker. Det nye selskapet vil til sammen ha nær 300 millioner kunder og bli ett av Asias største infrastrukturselskaper med rundt 60.000 mobiltårn.

Konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup kalte mandag inn til en telefonkonferanse for analytikere og presse. Etter å ha fortalt at den potensielle fusjonen er i tråd med Telenors strategi, understreket Arentz Rostrup at samtalene er på et meget tidlig stadium.

– På dette tidspunktet er det ikke mye vi kan eller vil si, men jeg vil fortsatt åpne for en kort spørsmålsrunde, sa han.

Sikter mot internasjonal børs

Flere analytikere ville vite mer om hva Telenor har tenkt om verdi på eksisterende selskaper og på et potensielt nytt selskap. De fikk få svar.

– Ingen videre kommentarer om verdsettelse, svarte Arentz Rostrup til en analytiker fra Credit Suisse.

Telenor snakker derimot om hvilke synergier de ser. Selskapet mener det kan realiseres synergier estimert til fem milliarder dollar (43 milliarder kroner). På telefonkonferansen kom det frem at dette kun er knyttet til kostnader og at ingen inntektssynergier er inkludert.

Det mulig nye selskapet er planlagt notert på en internasjonalt børs i tillegg til en notering på den malaysiske børsen Bursa Malaysia, hvor selskapet vil ha sitt operasjonelle hovedkontor.

Investorkontakt Marianne Moe sier at Telenor ikke oppgir verdi på sine asiatiske selskap.

– Hva vi ser for oss som eierandeler i dette sammenslåtte selskapet er 56,6 prosent på Telenor og 43,5 prosent på Axiata. Det er basert på våre verdivurderinger, sier Moe, som også understreker at man er i en tidlig fase av samtalene.

Telenor som majoritetseier

Transaksjonen vil være en sammenslåing av eiendeler uten kontantvederlag. Det er forventet at Telenor, basert på egenkapitalverdier, vil eie 56,5 prosent i selskapet og Axiata vil eie 43,5 prosent.

Arentz Rostrup sier på telefonkonferansen at eksponeringen mot Asia vil være uendret.

– Fusjonen vil være en solid kontantgenererende enhet som betyr at vi ikke ser behov for ytterligere finansiering. Fusjonen vil heller ikke endre Telenors nåværende utbyttepolitikk med en årlig økning av utbyttene, sier han.

Ventes avklart i tredje kvartal

Telenor har selskaper i Thailand, Malaysia, Bangladesh, Pakistan og Myanmar. Axiata har virksomheter i Malaysia, Bangladesh, Kambodsja, Nepal, Sri Lanka og Indonesia, samt tårnselskapet edotco.

En børsnotering av selskapet er en mulighet, ifølge Telenor.

Det siktes mot å ferdigstille avtalen innen tredje kvartal 2019 etter at selskapene har gått grundig igjennom hverandres bøker og virksomhet, såkalt «due diligence». Transaksjonen vil også måtte godkjennes fra respektive aksjonærer og relevante myndigheter.

Telenor venter at driftsinntekter og driftsresultat før avskrivninger (ebitda) for de to selskapene (før synergier) vil være henholdsvis 113 milliarder kroner og 48 milliarder kroner.

Axiatas mobilselskaper i Bangladesh, Robi, vil fortsatt drives separat, uavhengig av det nye selskapet. I Malaysia er intensjonen å slå sammen mobiloperatørene Celcom og Digi, med selskapet som majoritetseier.

Citi er Telenors finansielle rådgiver i transaksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.