Etter et kraftig børsfall på morgenkvisten da Telenors Finland-raid ble offentliggjort, hentet Telenor-aksjen seg inn utover tirsdagen.

– Vi registrerer at oppkjøpet gjøres til en verdsetting som er betydelig høyere enn Telenors egen verdsetting. Flere analytikere har kommentert at det hadde vært bedre å gi kapital tilbake til eierne, og vi er enige i dette. Dette oppkjøpet fremstår ikke som verdiskapende for aksjonærene, sier porteføljeforvalter Lars Odin Mellemseter i Constructive Capital.

Fondet har kun en liten andel aksjer i Telenor, men har markert seg som en aktiv aksjonær i flere norske selskaper.

Skrev til styret

Mellemseter og Constructive Capital har opplyst å ha møtt Telenor-ledelsen, og henvendte seg dessuten direkte til Telenor-styret og de største aksjonærene i et brev i slutten av januar i år. Der redegjør fondet for tiltak det mener vil øke verdsettingen av Telenor med mer enn 60 prosent, noe som vil tilsvare mer enn 140 milliarder kroner i ekstra aksjonærverdier. Blant tiltakene:

  • Skill ut telekom-infrastrukturen i et eget selskap. Verdi: 55–90 kroner aksjen.
  • Øk gjelden, for eksempel med 75 milliarder kroner, og kjøp tilbake aksjer. Verdi: 40–50 kroner aksjen.

Mellemseter hadde foretrukket at Telenor hadde kjøpt tilbake aksjer i markedet i stedet. Færre aksjer i omløp, gir høyere prising av aksjen som omsettes fritt i markedet. Han mener det innebærer lavere risiko og er bedre for de langsiktige investorene.

– Vi ser frem til å forstå styrets vurdering og analysene som eventuelt viser hvorfor denne transaksjonen er bedre for Telenors aksjonærer enn å kjøpe tilbake egne aksjer, sier han.

Dyrt, men fornuftig

Pengeforvalteren KLP som kontrollerer 0,8 prosent av Telenor, er enig i at oppkjøpet av DNA er dyrt.

– Industrielt er det ganske fornuftig, det er riktig å få et pan-nordisk fotfeste, men prisen er høy. Det er en dyr måte å vokse på, sier porteføljeforvalter John Harald Henriksen i KLP.

John Harald Henriksen, porteføljeforvalter i KLP.
John Harald Henriksen, porteføljeforvalter i KLP. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Han viser til at prisene på de fleste europeiske telekomoperatører er høye. Selv om det er dyrt, mener han likevel av Telenor bør kjøpe opp de resterende aksjene i DNA.

– Det er et kostnadsspørsmål. Hvis ikke må du ha et børsnotert selskap i Finland i tillegg, det krever et mye større administrasjonsapparat enn å slå selskapene sammen, sier Henriksen.

Gevinster å hente

Porteføljeforvalter Fredrik Thoresen i Storebrand tror Telenor kan klare å hente ut flere kostnadssynergier enn det selskapet har signalisert.

– En liten aktør som DNA har en helt annen posisjon overfor utstyrsleverandørene enn en stor global spiller som Telenor, sier Thoresen.

Han tror Telenor kan finne flere innsparingsgevinster når konsernet får gått igjennom innkjøpsbetingelsene til DNA. Han tror heller ikke oppkjøpet vil begrense Telenors utbytter fremover i særlig grad, slik andre analytikere frykter.

– Det øker Telenors «gearing» et par knepp, men jeg tror på ingen måte dette setter en sperre for et potensielt ekstraordinært utbytte når man gjør opp siste rest av Veon i september, sier Thoresen. Telenor har varslet at det nå har solgt de gjenværende aksjene i den russiske mobiloperatøren Veon, tidligere kjent under navnet Vimpelcom.

Storebrand kontrollerer rundt én prosent av Telenor gjennom ulike fond og livselskapet.

Må ha balanse

DNB-analytiker Frank Maaø viser til at finske DNA er et veldrevet selskap som tjener penger på 5G, den nyeste mobilteknologien. Finland har kommet mye lenger i sin 5G-utbygging enn Norge.

– Finland ligger to-tre år foran Norge og kan lære Telenor noe. Etter at Telenor solgte seg ut av Øst-Europa i fjor, har det vært rom for å vekte seg litt opp andre steder. Finland er et naturlig sted å gjøre det. Telenor kunne fint klart seg uten, men når muligheten byr seg, er det et oppkjøp som gir mening, sier Maaø.

Han viser til at dette er et lite oppkjøp i Telenor-sammenheng, og tror markedet hadde fryktet at Sigve Brekke skulle kjøpe enda større og dyrere.

– Det er sikkert en viss lettelse over det i markedet, sier Maaø med henvisning til de små kursutslagene tirsdag.

Han mener det er viktig for Telenor å ha balanse mellom virksomhetene i vekstmarkedene i Asia og det modne Nordiske markedet.

– Det har med risikoen i finansiering og porteføljestyring, sier Maaø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.