– Vi ser positiv utvikling innen mobiltjenester i Norden, med en vekst på fire prosent i tredje kvartal, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor i en pressemelding.

Telenors driftsresultat før avskrivninger (ebitda) endte på 13 milliarder kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 12,7 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Analytikere ventet på forhånd et ebitda-resultat på 12,4 milliarder kroner før andre poster, ifølge snittet av seks estimater Infront har hentet inn for TDN Direkt.

Telenor-konsernets omsetning i tredje kvartal var på 28,4 milliarder kroner, mot 27,4 milliarder kroner samme kvartal i fjor. På forhånd var det ventet omsetning på 27,7 milliarder kroner for tredje kvartal 2022, ifølge snittet av de innhentede estimatene.

Driftsresultatet endte på 6,4 milliarder kroner, opp fra 6,09 milliarder samme kvartal i fjor. Analytikerne ventet på forhånd et driftsresultat på 5,8 milliarder kroner.

Telenor-aksjen faller rundt nesten to prosent noen minutter inn i handelen på Oslo Børs. Ved lunsjtider har aksjen hentet seg inn igjen og faller 0,31 prosent.

– I Norden er salg av tilleggstjenester et viktig bidrag til mobilveksten i kvartalet. Vi ser en trend der kunder i Norden fortsetter å etterspørre sikker og trygg kommunikasjon i et sterkt økende digitalt risikobilde, sier Brekke.

Når det gjelder utsiktene for året, opprettholder Telenor forventningen om lav ensifret vekst i tjenesteinntektene, skriver selskapet.

Høye energipriser

For konsernet er høye energipriser, spesielt i Norge, Danmark og Pakistan, fortsatt en utfordring. I dette kvartalet veies denne negative effekten opp av en reversert avsetning knyttet til simkort-avgift i Pakistan, og gir en ebitda-vekst på 2,5 prosent.

Energikostnader økte med 0,5 milliarder og hadde en negativ innvirkning på driftsresultatet tilsvarende tre prosentpoeng. Denne effekten ble kompensert for av reverseringen av en avsetning på 0,6 milliarder kroner knyttet til en simkort-skatt i Pakistan. Det skriver selskapet i rapporten.

Resultat til aksjonærer i Telenor ASA endte på 1,5 milliarder kroner i kvartalet, og ble påvirket av valutatap på 2,4 milliarder kroner på grunn av en styrket amerikansk dollar mot den norske kronen.

Telenors virksomheter i Malaysia og Thailand, henholdsvis Digi og Dtac, leverte forrige uke tall for kvartalet som viste fall i omsetning og driftsresultat målt i lokal valuta, mens Grameenphone, virksomheten i Bangladesh, rapporterte vekst i omsetning og resultat for tredje kvartal.

Fire av analytikerne hadde før resultatfremleggelsen en kjøpsanbefaling på Telenor-aksjen, mens to hadde en hold-anbefaling. Telenor-aksjen endte tirsdag marginalt ned til 90,38 kroner på Oslo Børs. Aksjen har falt nær 25 prosent siden forrige resultatfremleggelse i juli.

Selger fibervirksomhet

Telenor kunngjorde nylig at det selger 30 prosent av sin fibervirksomhet i Norge for 10,8 milliarder kroner.

– Dette vil hjelpe oss med å rulle ut mer fiber i Norge, sa Telenors finansdirektør Tone Hegland Bachke, da transaksjonen ble presentert tidligere i oktober.

Transaksjonen verdsetter fiberselskapet som er under etablering til 36,1 milliarder kroner. Telenors salg av 30 prosent av det nyetablerte fiberselskapet som leverer tjenester til cirka 560.000 husstander, skal etter planen gjennomføres tidlig neste år. Kjøperne er et konsortium som består av investeringsselskapet KKR og Oslo Pensjonsforsikring.

I forkant av Telenors kapitalmarkedsdag i september la selskapet også frem en rekke planer. Blant annet skal Telenor sette opp en egen enhet i Asia, Telenor Asia, der de respektive virksomhetene i Asia, blant annet Bangladesh og Thailand, vil inngå. Telenor opplyste da at strukturelle partnerskap eller børsnotering kan bli aktuelt, men at selskapet ikke hadde tatt stilling til det ennå.

Telenor venter å få mer klarhet i selskapets strukturelle alternativer i Pakistan de kommende månedene. Det sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor under selskapets kvartalspresentasjon onsdag.

- Som nevnt på vår andrekvartalspresentasjon har vi startet en strategisk gjennomgang i Pakistan, og jeg venter mer klarhet av våre strukturelle alternativer de kommende månedene.

I fjor sommer ble det kjent at Telenor trekker seg ut av Myanmar etter militærkuppet i februar 2021, til store protester fra menneskerettighetsaktivister. Salget påførte Telenor et tap på 800 millioner kroner i første kvartal i år etter nedskrivninger på 6,5 milliarder i fjor, mens virksomheten i Pakistan ble nedskrevet med 2,5 milliarder i andre kvartal i år på grunn av de økonomiske forholdene i landet.

Selskapet la i forbindelse med kapitalmarkedsdagen også frem sine finansielle ambisjoner for årene 2023 til 2025, og meldte blant annet om årlig «lav til middels énsifret prosentvis vekst i tjenesteinntekter» i Norden, samt forventninger om middels énsifret prosentvis vekst i driftsresultat før avskrivninger i Norden (ebitda).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.