Militærjuntaen i Myanmar har igjen gitt Telenor pålegg om å stenge for utvalgte nettsteder og IP-adresser. Telenor er blant landets største mobiloperatører i Myanmar. Første februar tok hæren makten i Myanmar.

Tilgangen til internett er nesten fullstendig borte i Myanmar søndag, ifølge monitoren Netblocks. Det hadde på forhånd kommet meldinger om at telenettet kunne bli forstyrret fra klokka 1 natt til mandag. Søndagens nedstenging av internett er den tredje i landet på to uker.

Siden 1. februar har juntaen gitt teleselskapet i alt tolv ulike pålegg, går det frem av Telenors nettsider.

Disse har variert mellom å stenge ned hele nettet midlertidig, stenge for nettsteder som Twitter og Instagram, eller å blokkere utpekte IP-adresser.

Søndag fikk Telenor igjen pålegg om det siste, samt å stenge URL-er (nettadresser) midlertidig, men uten en bekreftet sluttdato.

Frem til nå har selskapet publisert informasjon om direktivene de har mottatt fra juntaen. Søndag skriver Telenor på sine nettsider at de ikke lenger har mulighet til å gi detaljer om direktivene.

Telenor beklager

«Vi er dypt bekymret for denne utviklingen og forstår hvilke konsekvenser dette har for lokal- og verdenssamfunnets mulighet til å få informasjon», skriver selskapet på sine nettsider, som også beklager sterkt at listen over direktiver ikke lenger vil bli oppdatert.

– Vi forholder oss til en uoversiktlig og uklar situasjon i Myanmar. Telenor ønsker å være åpen om de direktivene vi har fått fra myndighetene knyttet til nedstenging av mobilnett og blokkering av internettjenester for å kunne informere folk i Myanmar og det internasjonale samfunn om utviklingen. Vi har derfor publisert alle slike henvendelser vi har mottatt siden 1. februar. Slik situasjonen er nå, kan vi dessverre ikke oppdatere denne siden lenger, skriver kommunikasjonssjef i Telenor Group Hanne Langeland Knudsen i en epost til DN.

Telenor satte et kriseteam på bakken i Myanmar, kun noen dager før militærkuppet. Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke uttalte til DN tidligere i februar at det var «virkelig leit å se» utviklingen i Myanmar. Han var selv sjef i Asia når Telenor fikk lisens i 2013 og bygget ut tjenester i Myanmar året etter.

– Myanmar har alltid ligget mitt hjerte nær, det må jeg si. Det å være med på en åpning av et land som har vært stengt i 50 år, det har virkelig gjort inntrykk på oss og det er jeg stolt av. Dette er et steg tilbake, sa han til DN.

Advarer om troppebevegelser

Søndag advarte USAs ambassade i Myanmar om troppebevegelser i storbyen Yangon.

Det har vært demonstrasjoner i Myanmar etter at militæret tidligere i februar tok makten i landet gjennom et kupp og pågrep flere ledere, blant dem regjeringssjef Aung San Suu Kyi.

Fem journalister skal ha blitt pågrepet etter at sikkerhetsstyrker i Myanmar skjøt mot demonstranter i byen Myitkyina, melder lokale medier.

En annen journalist som var til stede, sier at sikkerhetsstyrkene først brukte tåregass og deretter åpnet ild mot demonstrantene for å spre dem. Det er uklart om soldatene skjøt med gummikuler eller vanlig ammunisjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.