– Vi har i flere år investert betydelige midler i fiber og vil fortsette å gjøre det. Denne transaksjonen muliggjør dette på en god måte, sier finansdirektør Tone Hegland Bachke i Telenor.

Telenor har inngått en avtale om å selge 30 prosent av et nyetablert fiberselskap. Kjøperne er et konsortium som består av KKR og Oslo Pensjonsforsikring, ifølge en børsmelding.

Transaksjonen har en verdi på 10,8 milliarder kroner og er forventet gjennomført tidlig i 2023.

Transaksjonen priser fiberselskapet til 36,1 milliarder. Det nyetablerte selskapet, som også er et datterselskap av Telenor, vil eie de passive elementene i fibernettet. Dette tilsvarer rundt 130.000 kilometer med kabler som leverer tjenester til cirka 560.000 husstander, ifølge Telenor.

Navnet på det nye selskapet er Telenor Fiber as.

Mer fiber

Telenors finansdirektør understreker at selskapet nå følger opp strategien som ledelsen presenterte på kapitalmarkedsdagen for noen uker siden.

– Da sa vi at vi ser på infrastrukturen som et eget segment for å skape verdier, sier Hegland Bachke.

Hun er svært fornøyd med prissettingen av Telenors nye fiberselskap som Telenor og de nye partnere kom frem til.

– Og hva skal dere bruke de 10,8 milliarder kroner dere nå får?

– Dette vil hjelpe oss med å rulle ut mer fiber i Norge. Samtidig foreslår vi å benytte 30 prosent av summen til tilbakekjøp av aksjer, men det må godkjennes av generalforsamlingen, sier finansdirektøren.

Jannicke Hilland blir styreleder i Telenors nye fiberselskap.
Jannicke Hilland blir styreleder i Telenors nye fiberselskap. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Telenors nye konserndirektør for infrastruktur, Jannicke Hilland, får ansvaret for Telenors fiber, mobil, data- og mobiltårnvirksomheter.

– Hilland vil bli styreleder i det nye selskapet. Vi er i en prosess med å etablere et lederteam for den nye virksomheten, sier Hegland Bachke.

Telenors Norden-sjef, konserndirektør Petter-Børre Furberg, understreker at Telenors bredbåndskunder ikke vil merke noe når Telenor selger seg ned i fibervirksomheten.

– Våre privat- og grossistkunder vil ikke merke noe forskjell, annet enn at vi vil fortsette å investere i fiber.

– Men selger ikke Telenor nå deler av kjernevirksomheten i Norge?

– Vi er tydelig på at kjernevirksomheten er mobil, fiber og kabel. Det vil vi fortsette med. Aldri har Telenor investert så mye i infrastruktur i Norge som vi har gjort i de siste årene, og dette salget er med på å muliggjøre byggingen av Norges beste 5G-nett, sier Furberg.

I dag har 560.000 husstander i Norge koblet seg til Telenors fibernett.

– I dag har 80 prosent av norske husstander fiber. Myndighetenes mål er at alle skal ha tilgang til høyhastighets bredbånd, og vi ønsker å være en viktig brikke for å få det til, sier finansdirektør Hegland Bachke.

Hun legger ikke skjul på at andre av Telenors infrastruktur-virksomheter kan få nye medeiere. Bare i Norden har Telenor 26.000 mobilsendere, hvorav selskapet eier 21.000 av dem 100 prosent. Mange av dem er plassert på såkalte mobiltårn.

– Det ligger noe frem i tid, sier Hegland Bachke om nedsalg av Telenors mobiltårn.

Vil beholde kontrollen

Eiendelene vil bli fisjonert ut av Telenor før transaksjonen avsluttes, hvor telegiganten vil beholde kontroll over selskapet og de operasjonelle prosessene.

– Vi får inn sterke medinvestorer med en lang tidshorisont. Telenor vil fremme forslag om at deler av vederlaget brukes til tilbakekjøp av aksjer. Vi mener denne transaksjonen er fordelaktig for alle parter og sikrer fremtidige fiberinvesteringer i Norge, sier finansdirektør Tone Hegland Bachke i Telenor i en pressemelding.

Telenor har sikret seg forkjøpsrett ved fremtidig salg av eierandelen på 30 prosent.

Med bakgrunn i hensyn knyttet til nasjonal kontroll, samt hvordan andre samfunnsmessige hensyn best kan ivaretas, har staten og Telenor inngått en avtale om at staten kan overta forkjøpsretten dersom Telenor ikke ønsker å benytte den, skriver selskapet.

– Veldig positivt

Analytiker Kristoffer Hagevik i Pareto Securities peker på at salget kan være positivt for Telenors verdsettelse.

– Det kan være veldig positivt. Videre er det særlig det nordiske tårnselskapet deres som trekkes frem. Denne transaksjonen er positiv med tanke på hva de potensielt kan få for tårnselskapet senere, sier Hagevik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.