– Vi kommer til å gjøre det som er riktig for verdiutviklingen av Asia og det som tjener Telenor-aksjonærene best. Dette er mulighets- og styrkebasert, sier Jørgen C. Arentz Rostrup, leder for Telenor Asia.

Tirsdag hadde Telenor kapitalmarkedsdag for investorer og analytikere som følger selskapet. I forkant av denne, la selskapet frem en rekke planer. Blant annet skal Telenor sette opp en egen enhet i Asia, Telenor Asia, med mål om å «bygge skala og lønnsom drift, samt håndtere risiko på en mer effektiv måte».

De respektive virksomhetene Telenor har i Asia i dag, i blant annet Bangladesh og Thailand, vil høre til denne enheten som vil være en slags paraplyvirksomhet.

– Ambisjonen er å bli en ledende operatør med flere nummer én-aktører i markedene som kan drive digitalisering av samfunnet og tilby nye, innovative tjenester til både bedrifter og forbrukere, skriver selskapet i en børsmelding.

Telenor opplyser også at strukturelle partnerskap eller børsnotering kan bli aktuelt, men at dette er noe selskapet ikke har tatt stilling til enda.

Telenors Asia-sjef Jørgen C Arentz Rostrup vil ha valgmuligheter.
Telenors Asia-sjef Jørgen C Arentz Rostrup vil ha valgmuligheter. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

– Etablerer dere en gulrot med Telenor Asia for å selge dere ut av regionen?

– Det har vi ikke sagt noe om. Vi skal ha opsjonalitet.

– Og det betyr?

– Mulighet til å velge. Så får vi velge det som er viktig for helheten, sier Rostrup.

– Vi fornyer Telenor med fokus på fire forretningsområder, sa finansdirektør i Telenor Tone Hegland Bachke på selskapets kapitalmarkedsdag.
– Vi fornyer Telenor med fokus på fire forretningsområder, sa finansdirektør i Telenor Tone Hegland Bachke på selskapets kapitalmarkedsdag. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Ifølge finansdirektør Tone Hegland Bachke innebærer endringene en fornyelse av konsernet.

– Vi bygger en organisasjon som er konkurransedyktig, med fokuserte investeringer, lønnsom vekst og nye partnerskap. Denne strategien vil gi oss flere valgmuligheter og bedre muligheter til verdiskaping, sier Bachke.

Spår kursfall

Selskapet la også frem sine finansielle ambisjoner for årene 2023 til 2025, og melder blant annet om «lav til middels énsifret prosentvis vekst i tjenesteinntekter». Selskapet ser også for seg énsifret vekst i driftsresultat før avskrivninger i Norden (ebitda), og en årlig vekst i utbytte per aksje.

I forkant av kapitalmarkedsdagen hadde analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets sett på tallene Telenor vil presentere. Han omtaler dem som negative og heller mot å nedgradere aksjen fra en nøytral posisjon.

– For det første vil ebitda-estimatene for 2022 trolig bli nedjustert grunnet høye energipriser. For det andre vil neppe forskjellen mellom ordinær utbyttebetaling og pågående fri kontantstrøm utjevnes før 2025, og for det tredje vil denne forskjellen forverres i 2023 grunnet kostnader knyttet til å hente ut synergieffekter i Asia, skriver Kongslie i en kommentar.

Kongslie spådde at Telenor-aksje ville falle tirsdag, men et par timer etter børsåpning steg den nær to prosent, før den endte dagen nesten uendret.

Telenor ligger an til å øke utgiftene til energi med én milliard norske kroner i andre halvår 2022 sammenlignet med samme periode i fjor, fra 1,5 milliarder til 2,5 milliarder.

«Det koster og smerter»

Telenor-aksjen har falt med rundt 25 prosent siden årsskiftet.

– Det er vi ikke fornøyd med, sier konsernsjef Sigve Brekke til DN.

– Det koster og smerter, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke om årsakene til Telenors fall i aksjekursen.
– Det koster og smerter, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke om årsakene til Telenors fall i aksjekursen. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Han understreker at det er flere grunner til selskapets fall på børsen.

– Vi tok ut verdier for 25 milliarder av Telenor da vi i fjor gikk ut av Myanmar. Så er vi rammet både av makropolitiske problemer, høye energikostnader, samt nedskrivning i Pakistan. Samtidig merker vi fortsatt ettervirkninger av pandemien. Turistene er ikke tilbake i Asia. Og i Norge mister vi en milliard kroner i inntekter når vi nå stenger ned kobbernettet. Det koster og smerter. Summen av alt dette har ført til en dårlig aksjeutvikling, sier Brekke.

Siden forrige kapitalmarkedsdag i mars 2020, har Telenor redusert bemanningen med over 3500 ansatte som er mer enn det ledelsen den gang signaliserte. Telenor-aksjen har siden forrige kapitalmarkedsdag gått fra rundt 130 kroner til rundt 110 kroner. Eierne har derimot fått store utbytter.

– Siden 2017 har vi gitt 98 milliarder kroner i utbytte, inkludert aksjekjøp, sier Brekke.

Han mener Telenor er et vekstselskap. Konsernledelsen viser til at selskapet er i markeder i Asia som til sammen har en halv milliard innbyggere.

– Bare i Pakistan og i Bangladesh er det 150 millioner mennesker som ikke er koblet på noe nett, sier Telenors Asia-sjef Jørgen C. Arentz Rostrup.

I dag har Telenor-konsernet 175 millioner mobilkunder hvorav ti millioner i Norden og de øvrige er i Asia.

I Malaysia har Telenor fått godkjennelse av myndighetene til å fusjonere datterselskapet Digi med Celcom. Nå gjenstår kun godkjennelse fra aksjonærene. I Thailand har Telenors datterselskap Dtac inngått fusjonsavtale med konkurrenten True som det venter en avklaring på fra myndighetene i løpet av året, ifølge Rostrup.

Telenor skal ha en tredjedel av aksjene i de to fusjonerte mobilselskapene.

– De to fusjonerte mobilselskapene vil ha selskapsverdi på til sammen 320 milliarder kroner, sier Rostrup som opplyser at Telenor vil ha 215 millioner mobilkunder i porteføljen med fusjonen.

Samarbeid på tvers av Norden

I forkant av kapitalmarkedsdagen meddelte selskapet også at det skal «øke samarbeidet mellom de nordiske selskaper», og at selskapets infrastruktur skal bli etablert som et eget forretningsområde som skal «videreutvikle verdien av Telenors eiendeler». Det er altså snakk om Telenors egne virksomheter i Norge, Sverige, Finland og Danmark, som samlet utgjør rundt ti millioner kunder.

– Med mer og tettere samarbeid vil selskapet kunne utvikle og tilby tjenester til kundene raskere,
nye synergier blir muliggjort og interne ressurser brukes mer effektivt, skriver Telenor.

Samtidig opplyser Telenor at det er i en prosess om et potensielt salg av 30 prosent av fibervirksomheten i Norge. Deler av salgssummen vil bli brukt til tilbakekjøp av egne aksjer.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.