Tirsdag morgen kom Telenor med tall for annet kvartal. Telenors driftsresultat før avskrivninger endte på 12,5 milliarder kroner, sammenlignet med 12,08 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Analytikere fra 10 meglerhus ventet på forhånd et ebitda-resultat på 11,9 milliarder kroner.

Det fremgår i kvartalsrapporten at selskapet endte andre kvartal med et resultat før skatt på 222 millioner kroner, ned fra 4,83 milliarder kroner i samme periode i fjor.

I rapporten for annet kvartal kommer det frem at selskapet gjør en nedskriving på 2,5 milliarder kroner i Pakistan på grunn av den makroøkonomiske situasjonen og en ugunstig dom i Høyesterett knyttet til en lisensfornyelse. Som en konsekvens har konsernet revurderer bruksverdi av anleggsmidler i Telenor Pakistan med oppdaterte resultatanslag.

Forventer fall

Analytiker Frank Maaø i DNB Markets er ikke overrasket over nedskrivingen i Pakistan og forventer fall i selskapet fremover.

Frank Maaø, analytiker i DNB Markets.
Frank Maaø, analytiker i DNB Markets. (Foto: DNB)

– Utviklingen på inntektssiden er over forventning, men når vi er strenge og justerer bort over en halv milliard kroner i positive engangsposter er selve ebitda resultatet noe på den svake siden. Telenor nedjusterer også sine forventninger til ebitda for helåret, særlig justert for engangspostene, og deres utsikter havner dermed så vidt i underkant av de allerede nokså lave forventningene analytikerne har til selskapet, skriver Maaø.

Telenor-aksjen faller rundt tre prosent etter børsåpningen.

Han legger også til at nettogjelden en god del høyere enn ventet, noe som er negativt for selskapet.

Selskapets omsetning i annet kvartal ble på 28 milliarder kroner mot 27,1 milliarder i samme periode i fjor. Analytikere forventet i gjennomsnitt en omsetning i annet kvartal på 27,3 milliarder kroner.

Da Telenor i mai la frem resultatene for første kvartal vendte aksjemarkedet tommelen ned. Skyhøye strømpriser, pandemieffekter, utfasing av kobbernett og store investeringer tæret på Telenor-resultatene for første kvartal og tallene havnet under analytikernes forventning.

Lå ikke i estimatene

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities forteller at nedskrivningen på 2.5 milliarder relatert til Pakistan er en sak som har pågått i flere år, så selv om saken er ikke ny, lå ikke nedskrivningen i estimatene.

Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities.
Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities. (Foto: Gunnar Lier)

– Jeg venter ikke de store utslagene på Telenor kursen etter rapporten. Aksjen vil nok gjøre det marginalt svakere enn andre telekomselskap. Det vil kun bli mindre estimat endringer da guidingen for 2022 er omtrent på linje med estimater, sier Trondsen.

Hun mener fokuset fremover vil bli på kapitalmarkedsdagen 20. september der det kan komme en oppdatering på fusjon- og oppkjøpsprosessene i Thailand og Malaysia, i tillegg til en oppdatert guiding.

Da Børsen åpnet tirsdag morgen etter kvartalsrapporten ble kunngjort falt Telenor-aksjen fra start. Like etter åpning har aksjen falt tre prosent og prisen ligger på 128,8 kroner.

Fremgang i Asia

I Asia har Telenor blant annet slitt med at turistene ikke har vendt tilbake til land som Thailand etter covid-pandemien noe som gir langt mindre gjesteinntekter i mobilnettene. Men i annet kvartal øker Telenor omsetningen i land som Thailand, Maylasia og Bangladesh hvorav den sterkeste veksten skjer i sistnevnte land. De tre selskapene fikk til sammen nesten 1,6 millioner nye mobilkunder i annet kvartal.

Telenors datterselskap i Thailand, Dtac, fikk en ebitda før andre poster på 2,26 milliarder kroner i andre kvartal 2022, mot 2,58 milliarder kroner i samme kvartal året før.

Ifølge estimater innhentet av Infront var det på forhånd ventet en ebitda før andre poster på 2,11 milliarder kroner

Selskapet omsatte i annet kvartal for nesten 5,5 milliarder, som er 135 millioner kroner mer enn ved samme periode i fjor. Telenors thailandske mobilselskap fikk 412.000 nye mobilkunder og hadde ved utgangen av juni nesten 20,3 millioner kunder.

Telenors mobilselskap i Malaysia, Digi, hadde en liten omsetningsøkning i annet kvartal og bedret ebitda-resultatet med 107 millioner fra samme periode i fjor til 1,6 milliarder. Selskapet økte kundemassen med 271.000 til 10,5 millioner kroner.

Telenors mest lønnsomme selskap i Asia, Grameenphone, opprettholder en ebitda-margin på 61 prosent med en omsetning på fire milliarder kroner og et ebitda-resultat på nesten 2,5 milliarder. Selskapet økte kundemassen med 0,9 millioner til 84,6 millioner kunder.

Fusjoner på vent

Telenor har inngått fusjonsavtaler både i Malaysia og i Thailand. Det norske halvstatlige telekonsernet venter fortsatt på grønt lys fra myndighetene i de to landene.

I slutten av juni ble det kjent at den malaysiske telekomregulatøren har gitt Telenor og deres fusjonspartner Axiata Group samtykke til at selskapene kan gå videre til neste fase av den foreslåtte transaksjonen. Nå er mobilfusjonen i landet avhengig av godkjennelse fra Finanstilsynet i Malaysia.

I november 2021 inngikk Telenor en avtale om å slå sammen det thailandske datterselskapet Dtac med konkurrenten True, eid av det thailandske megakonglomeratet Charoen Pokphand Group. Dersom transaksjonen godkjennes, vil det fusjonerte selskapet noteres på børsen i Thailand og få til sammen 55 millioner kunder. Partene tar sikte på å sitte igjen med én tredjedels eierskap.

- Det tar tid, sier konsernsjef Sigve Brekke under presentasjonen om myndighetenes arbeid om godkjennelse av mobilfusjonene i de to landene.

- Vi forventer å få godkjennelse i løpet av annet halvår 2022 både i Malaysia og i Thailand, sier Brekke.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.