Mens veksten i Asia svikter, gjør sterke tall «på hjemmebane» at Telenor nå justerer opp forventningene for resten av 2021. Det kommer frem i selskapets rapport for andre kvartal, som konsernsjef Sigve Brekke legger frem tirsdag. Men konsernsjefen var ikke på hovedkontoret på Fornebu.

– I dag presenterer jeg resultatet for andre kvartal fra Bangkok. Vi er i Asia for å diskutere forretningsmuligheter og status med våre forretningsenheter, sier Brekke.

Rapporten viser at selskapet omsatte for 27,2 milliarder i kvartalet, med et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 12,4 milliarder kroner.

Telenors nettoresultat endte på 2,2 milliarder norske kroner, noe som er en halvering fra samme kvartal i fjor.

Omsetningen er litt svakere enn meglerhuset DNB Markets ventet i sine oppdaterte estimater fra mandag med en omsetning på 27,3 milliarder kroner. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger er imidlertid sterkere enn 12,2 milliarder kroner, som DNB Markets-analytiker Frank Maaø ventet.

Telenor justerer forventningene for 2021 etter andrekvartalstallene. Nå venter selskapet «en organisk abonnements- og trafikkinntektsvekst på 0–1 prosent og en organisk ebitda-vekst på 0–2 prosent».

Da Telenor kom med sin forrige guiding for 2021 i forbindelse med årets første kvartal, kommuniserte selskapet at det fortsatt ventet å holde omsetning og ebitda på 2020-nivåer for året som helhet, eksklusive Myanmar.

Telenor har ikke tatt med virksomheten i Myanmar i kvartalstallene etter det nylige salget av virksomheten der. De fleste av analytikernes estimater som er offentliggjort har basert seg på tall fra mobilvirksomheten i Myanmar.

Bra i Norden og ekspansjon i Malaysia

I kvartalsrapporten trekker Telenors konsernsjef Sigve Brekke frem gode tall fra Norden som en viktig bidragsyter.

– Veksten er drevet av gode prestasjoner i Norden kombinert med en økende abonnementsbase og økt dataforbruk i de asiatiske markedene, skriver han.

Særlig er Brekke fornøyd med tre prosent vekst i inntekter fra abonnementer og trafikk i både Danmark og Finland.

Videre omtaler han at «Telenor sikter på å styrke sin posisjon i Asia og bedre sin posisjonering for videre vekst».

Brekke trekker særlig frem satsingen i Malaysia.

– Fusjonsavtalen med Celcom i Malaysia som ble signert i andre kvartal markerer vårt neste steg mot å bli den ledende aktøren i landet, står det i rapporten.

«Litt over på hele linjen»

Analytiker Frank Maaø i DNB Markets er fornøyd med Telenors kvartalstall.

– Jeg syns tallene var gode. Det var relativt som ventet og litt over på hele linjen av resultatene.

Han legger til at inntektsdrivere, som gjennomsnittlig inntekt per mobilbruker per måned, var på linje med det man regnet med.

– Telenor har med fremleggelsen justert utsiktene noe, slik at selskapet nå møter forventningene som er i markedet, sier Maaø.

Asiatisk bismak

Den 8. juli meddelte Telenor at konsernets mobilselskap i Myanmar selges til libanesiske M1 Group. Telenor har slitt med å drive mobilvirksomheten etter militærkuppet i februar og har blant annet blitt pålagt å stenge ned nettet.

I de andre asiatiske land hvor Telenor opererer sliter konsernet med å opprettholde lønnsomheten. Tall fra Telenors selskaper i Bangladesh, Thailand og i Malaysia viser at de oppnår både lavere omsetning og svakere driftsresultat før avskrivinger (ebitda) i annet kvartal i år enn mot samme periode i fjor.

Grameenphone i Bangladesh omsatte for 3,5 milliarder i annet kvartal. Det er nesten 9,8 prosent mindre enn i samme kvartal i fjor. Selskapets ebitda-resultat ble svekket med 10,3 prosent til underkant av 2,2 milliarder i annet kvartal mot tilsvarende periode i fjor.

Den samme utviklingen har Telenors mobilselskap i Thailand Dtac med en nedgang i omsetningen på 11,3 prosent og et svekket ebitda-resultat på 15 prosent i annet kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

Telenors mobilselskap i Malaysia hadde en reduksjon i omsetningen på 2,4 prosent og en mens ebitda-resultatet ble svekket med 15,7 prosent.

Etter planen skal Telenors mobilselskap i Malaysia, Digi, fusjoneres med selskapet Celcom som eies av det malaysiske telekomselskapet Axiata. I juni signerte Telenor en avtale med Celcoms eier om en mobilfusjon. Det sammenslåtte selskapet vil få 19 millioner kunder med en omsetning på 25 milliarder kroner og en børsverdi på rundt 100 milliarder kroner. Begge parter vil ha en lik eierandel på 33,1 prosent i selskapet. Mobilfusjonen er avhengig av regulatoriske godkjennelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.