Selskapet som er i ferd med å bryte mobilnett-duopolet i Norge har fått inn mer penger. Ainmt, som eier selskapet Ice, har gjennomført en fulltegnet emisjon på 800 millioner kroner.

– Dette er gøy. Disse pengene skal vi bruke på å bygge ut vårt mobilnett i Norge, sier Johan Michelsen, finansdirektør i Ainmt Holdings ab, om den vellykkede kapitalinnhentingen.

Til sammen har Ainmt hentet inn to milliarder kroner siden april 2015.

«Veldig spennende»

Rasmussgruppen satser ytterligere i Ainmt. Rederiet eide fra før 29,5 prosent av aksjene etter å ta tegnet seg for 300 millioner kroner i den første store emisjonen i fjor og også fulgt opp i de påfølgende emisjonene.

Nå øker familieselskapet i Kristiansand eierandelen ørlite ved å gå inn med ytterligere 250 millioner kroner tilsvarende vel 31 prosent av emisjonen på 800 millioner kroner. Dermed har Rasmussgruppen satset over en halv milliard kroner på mobilselskapet som bygget mobilnett i Norge og skal gjøre det samme i to land i Asia.

– Vi synes selskapet er veldig spennende, sier Dag Rasmussen, som er administrerende direktør i den familieeide Rasmussgruppen.

Han legger til at det er ikke bare mobilutbyggingen i Norge som opptar ham.

 – En sak er den norske virksomheten der vi mener det er rom for en nummer tre-spiller i markedet. Vi er fremdeles små her, men vokser bra og ligger godt an. Men så har du Indonesia og Filipinene. Og folketallet der kjenner du kanskje?

– Nei.

– Det er 250–260 millioner i Indonesia og over 100 millioner på Filipinene. Det blir litt teknisk, men med frekvensen 450 hertz, som er veldig lav, er det ikke behov for å bygge ut like mange basestasjoner sammenlignet med om frekvensen var høyere. Dette er en billig måte å bygge dekning på og vi tror dette blir et spennende nisjemarked.

Da Rasmussgruppen gikk inn i Ainmt første gang var emisjonskursen i 2015 på 42 kroner. I den siste emisjonen som ble fulltegnet var kursen 70 kroner per aksje.

– Og foreløpig har Ainmt-investeringen vært en hyggelig reise for dere?

– Ja, det har den vært. Og vi er optimistiske – det er også derfor vi investerer såpass mye som vi gjør, sier Rasmussen.

Dekker 40 prosent

Administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice opplyser at selskapet snart vil skru på strømmen på mobilnettet.

– Vi har snart dekket 40 prosent av befolkningen med vårt eget mobilnett, og har flyttet alle våre kunder fra Telia til vår plattform med egne sim-kort. Vi åpner første del av nettet i løpet av første kvartal 2017, og det kan hende vi skrur på strømmen før blant annet i Drammen og i Larvik hvor vi har testet nettet i lang tid, sier Helgaker.

«Som tredje nettoperatør i Norge har vi ambisjoner å ta markedsandeler. Hvis ikke hadde det ikke vært noe vits i å bygge nettet», sier administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice.
«Som tredje nettoperatør i Norge har vi ambisjoner å ta markedsandeler. Hvis ikke hadde det ikke vært noe vits i å bygge nettet», sier administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Dollarmilliardær

 I desember 2013 fikk eierne av Ice kjøpt mobilfrekvenser i Norge for til sammen 705 millioner kroner i en lukket auksjon. Det var frekvenser som konkurrenten Tele2 jaktet på som hadde bygget et gsm-nett.

Bak Ice står en av verdens rikeste menn, Leonard Blavatnik. En ukrainsk dollarmilliardær som ifølge magasinet Forbes har en anslått formue på 15,3 milliarder dollar (131 milliarder kroner).

Blavatnik kontrollerer selskapet Access Industries, som igjen er hovedaksjonær i holdingselskapet i Ainmt.

Frekvenstapet endte med at Telia kjøpte Tele2 Norge. Kjøpet ble godkjent av Konkurransetilsynet blant annet ved at Ice fikk overtatt nett- og infrastrukturen til Tele2s mobilnett i Norge.

– Vi har overtatt Tele2s mobilmaster, som alene dekker over 75 prosent av befolkningen, sier Helgaker.

Får nye kunder

Ice-sjefen legger til at selskapet får nye mobilkunder.

– Før sommeren fikk vi 50.000 nye mobilkunder. Og kundemassen øker, sier Helgaker.

Han vil ikke tallfeste kundemassen selskapet har i dag.

– Som tredje nettoperatør i Norge har vi ambisjoner å ta markedsandeler. Hvis ikke hadde det ikke vært noe vits i å bygge nettet, sier Helgaker.

I Skandinavia omsatte Ainmts selskaper i Norge, Sverige og Danmark for nesten 606 millioner kroner i årets første ni måneder og oppnådde et driftsresultat før avskrivninger på minus 158 millioner kroner. I årets første ni måneder hadde Ainmt Scandinavia Holdings as investert nesten 324 millioner kroner.

– Vi forventer at det vil være sterk vekst for gruppen neste år drevet av god vekst i antall Ice smartphone kunder i Norge, sier finansdirektør Johan Michelsen i eierselskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.