Den 1. september i fjor tiltrådte Birgitte Engebretsen stillingen som administrerende direktør for Telenor Norge. Nå gjør Engebretsen strukturendringer i Telenor Norge som vil påvirke negativt for seks prosent av selskapets 3250 ansatte. Nedbemanningen i Telenor kommer en uke etter at hovedkonkurrenten Telia i forrige uke meldte et kutt på 70 stillinger som skal gjennomføres ved tilbud av sluttpakker.

– Vi ønsker å være enda mer kundefokuserte og fremstå tydelig som ett Telenor, uavhengig om du er bredbånds-, tv- eller mobilkunde hos oss. Samtidig skal vi øke verdiskapingen og effektivisere måten vi jobber på, sier Birgitte Engebretsen, administrerende direktør for Telenor Norge, i en pressemelding.

Færre ledere, flatere struktur

Telenor Norge får én divisjon rettet mot forbrukermarkedet, på tvers av mobil, bredbånd og tv. Samtidig etablerer Telenor én felles kundeservice på tvers av tjenesteområdene for å betjene kundene enda bedre. Organisasjonsendringene fører til en bemanningsreduksjon av fast ansatte i størrelsesorden 200 årsverk.

– Endringene vi nå gjennomfører innebærer at vi får færre ledere og flatere struktur, samt at roller og arbeidsmåter blir endret for at vi skal levere på de målene vi har satt oss. Omstillingsprosesser som dette er krevende for de berørte. Det er likevel helt nødvendig at vi fornyer oss og skaper økt verdi for kundene, samtidig som vi ivaretar Telenors konkurransekraft i en utfordrende tid preget av høy makroøkonomisk usikkerhet, sier Engebretsen.

Hun opplyser at fast ansatte som blir berørt av bemanningsreduksjon vil få tilbud om sluttavtale med omstillingsbistand.

«Usaklig av bedriften»

LO-forbundet EL og it i Telenor Norge er sterk kritisk til nedbemanningen.

– Istedenfor færre årsverk og nedbemanninger, burde Telenor ha oppgradert og benyttet egen kompetanse og avskaffet en høy grad av innleide, sier hovedtillitsvalgt Kenneth Pettersen i EL og it i Telenor Norge.
– Istedenfor færre årsverk og nedbemanninger, burde Telenor ha oppgradert og benyttet egen kompetanse og avskaffet en høy grad av innleide, sier hovedtillitsvalgt Kenneth Pettersen i EL og it i Telenor Norge. (Foto: Javad Parsa)

– Vi mener at det er usaklig av bedriften å sparke faste ansatte når man har så mange innleide i selskapet, sier Kenneth Pettersen, hovedtillitsvalgt for EL og it i Telenor Norge i en pressemelding.

Han er kritisk til selskapets satsing på kostnadskutt som eneste virkemiddel i effektivisering.

– Vi mener at Telenor Norge AS ikke har synliggjort den driftsmessige risikoen for tap av kunder og inntekt. Istedenfor færre årsverk og nedbemanninger, burde Telenor ha oppgradert og benyttet egen kompetanse og avskaffet en høy grad av innleide, sier Pettersen.

Selskapets ledelse avviser kritikken.

– Telenor har etablerte prosesser for omstillinger som dette og det gjøres alltid grundige risikovurderinger før drøftinger med de tillitsvalgte og før beslutning om nedbemanning treffes, sier Hanne Knudsen, kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge.

Hun legger til at foruten redusert bemanningsbehov av faste ansatte skal Telenor også redusere betydelig antall innleide.

– Underveis i prosessen gjøres det vurderinger om fast ansatte kan gå inn i roller som per i dag fylles av innleide, sier Knudsen.

Fra 20.000 til under 3000

Leder for de Tekna-organiserte i Telenor, Sune Jakobsson, er ikke bekymret for sine 300 medlemmer. Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap.

– Generelt er nå ledigheten blant Teknas medlemmer rekordlav i Norge. Våre medlemmer er veldig attraktive. På Linkedin prøver man å støvsuge etter ledige. Det triste er at det kan være en del personer som slutter i Telenor som ikke hadde tenkt å slutte, sier Jakobsson.

Telenors norgessjef opplyser at foruten bemanningsreduksjonen på 200 ansatte som følge av omorganiseringen, vil det i løpet av året også komme naturlig avgang blant ansatte og en betydelig reduksjon i antall innleide konsulenter.

– I sum er dette estimert til å være i samme omfang som reduksjonen av faste ansatte, opplyser Engebretsen.

Telenor Norge har hatt en rekke nedbemanninger siden tusenårsskiftet, som følge av blant annet digitalisering og omstrukturering. I år 2000 hadde Telenor 20.000 ansatte i Norge. I løpet av 2023 vil antallet bikke godt under 3000.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.