Tungt bevæpnet politi stoppet en stor delegasjon av nordiske toppsjefer på vei til møte med statsminister Erna Solberg på Grand Hotel i Oslo.

Konsernsjefene i Equinor, Telenor, Yara, svenske Telia og SAS ble møtt med maskinpistoler av typen MP5 og tjenestepistoler.

Telenors toppsjef, Sigve Brekke, gikk i bresjen.

– Politimannen lurte på hvem vi var. Vi sa hvem vi var og at vi skulle møte statsministeren. Da var det greit, sier Sigve Brekke.

– Så du er ikke kjent nok?

– Det var ikke bare meg da, men hele gjengen, sier Brekke.

Vurderer mobilfusjon

Telenors konsernsjef var på møte med statsministeren sammen med Telias toppsjef Johan Dennelind. De to kjenner hverandre godt.

– Dennelind rapporterte til meg da han var administrerende direktør i Digi i Malaysia. Da var jeg styreleder i mobilselskapet, sier Brekke.

– Dennelind rapporterte til meg da han var administrerende direktør i Digi i Malaysia, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor. Her på vei opp Karl Johans gate.
– Dennelind rapporterte til meg da han var administrerende direktør i Digi i Malaysia, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor. Her på vei opp Karl Johans gate. (Foto: Gunnar Lier)

For tre år siden prøvde Brekke og Dennelind å slå sammen mobilvirksomhetene Telenor og Telia har i Danmark. De to selskapene har bygget 4G-nett sammen i nabolandet. Men EU signaliserte tydelig motstand mot fusjonen. Nå håper Brekke på nye toner fra EU.

– Vi ble skuffet da konkurransemyndighetene sa nei til sammenslåingen, og har sagt og sier fortsatt at det ikke er mulig å tjene penger i Danmark på lengre sikt. Investeringsnivået i mobilmarkedet i Danmark er lavere enn i andre land og kvaliteten i nettene er mye dårligere enn i Norge. Det er prisen på ultra konkurranse. Istedenfor å henge med hodet forsøker vi å gjøre som best vi kan. Nå går operasjonen bedre, takket våre kostnadskutt og forenkling av driften. På lengre sikt må mobilmarkedet i Danmark få en konsolidering, sier Brekke.

Han opplyser at EU nå er i sluttfasen i behandling om mobiloperatørene T-Mobile og Tele2 i Nederland kan slå seg sammen.

– Denne prosessen følger vi veldig spent med på. Dersom denne fusjonen tillates, vil det gi en åpning for å se mobilsammenslåingen i Danmark på nytt, sier Brekke.

Nye klima-topper

Brekke kom sammen med nordiske toppledere til møte på Grand Hotell. Under Nordisk råds møte på Stortinget presenterte de sine ambisjoner for statsminister Erna Solberg for å få opp farten med å nå FNs bærekraftsmål.

Gruppen består per i dag av 11 selskaper med konsernsjefene i Equinor, Hydro, GSMA, Ìslandsbanki, Nokia, SAS, Swedbank, Telenor, Telia, Vestas og Yara.

– Teknologi gir oss fantastiske muligheter til å løse samfunnsutfordringer, for eksempel innen helse og velferd, kunnskap og utdannelse, og for å skape mindre ulikhet, sier Brekke.

Han understreker at Telenor kan gjøre flere ting for å få ned utslippene.

– Vårt største bidrag er å redusere dieselbruk til våre antenner og basestasjoner i Asia. I veldig mange asiatiske markeder er det så lite elektrisitet og ustabilitet at man bruker dieselaggregater i et ganske stort omfang.

Telenor benytter blant annet solceller for å få ned utslippene.

– Men de gir foreløpig ikke nok elektrisitet. En kombinasjon av bedre solceller og mindre strømkrevende nettutstyr er noe vi kan gjøre. I Norge tester vi blant annet bruk av sensorer på busser i Tromsø som måler luftkvaliteten i byen, sier Brekke.

Selv er han blant initiativtagerne til klima-dugnaden. Ideen ble unnfanget i Davos i januar i år etter en samtale mellom statsminister Erna Solberg, Sigve Brekke og svenske Mats Granryd fra mobilorganisasjonen GSMA og styremedlem i Swedbank.

– Som toppledere ønsker vi å være ambassadører for endring. Dette handler ikke om veldedighet, det handler om å legge til rette for langsiktig, bærekraftig vekst, sier Brekke.

I dag er 11 nordiske konsernsjefer med i klimadugnaden.

– Vi ønsker ikke bli så mange fler. Det holder med 15–16 toppsjefer. I dag mangler vi eksempelvis konsernsjefer som representerer treforedlingsindustrien og gruvevirksomheter, sier Brekke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: —Vi kan få en regjeringskrise som er utløst av KrFs indre krise
Politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim forklarer hvorfor det blir vanskelig for Hareide å gå inn i en Støre-ledet regjering, uansett utfallet på fredag.
04:16
Publisert: