– Jeg mener virkelig at dette ikke er en sak for departementet. Dette er ikke en eiersak, men en sak for styret. Min jobb er å forvalte eierskapet, ikke være en løpende kommentator for den daglige driften, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en kommentar til hvordan Næringsdepartementet forholder seg til uroen som har blusset opp i Telenor.

Staten ved Næringsdepartementet er største eier i Telenor med 54 prosent.

Uroen rundt toppsjef Sigve Brekke og konserndirektør Berit Svendsen splitter Telenor. Flere hendelser og prosesser i den delvis statseide telegiganten som har skapt uro fordi de tolkes helt ulikt internt i selskapet, har kilder fortalt til DN.

Sigve Brekke skal ha diskutert internasjonale lederjobber med Skandinavia-sjef Berit Svendsen. Det tolkes av noen som forsøk på å skvise henne ut.
Sigve Brekke skal ha diskutert internasjonale lederjobber med Skandinavia-sjef Berit Svendsen. Det tolkes av noen som forsøk på å skvise henne ut. (Foto: Gunnar Blöndal)

En av sakene som har fått stor oppmerksomhet, er at Brekke skal ha tilbudt Svendsen lederjobben i Telenors thailandske mobilselskap Dtac, som NRK meldte for to uker siden.

Dette anses av Svendsens støttespillere som et forsøk på å kvitte seg med en sterk leder som stiller Brekke i skyggen i offentligheten, opplyser kilder til DN. Andre mener det tvert imot er et forsøk på å utvikle Svendsen som leder ettersom hun mangler internasjonal erfaring.

Orienterte departementet

TV 2 meldte torsdag kveld at styreleder i Telenor, Gunn Wærstad, har gitt en orientering til Næringsdepartementet om uroen i selskapet.

– Siden det har vært såpass mye medieomtale tok jeg kontakt med departementet for å gi en orientering om fakta i saken, skriver Wærsted i en melding til DN.

Departementet takket ja til orienteringen. Røe Isaksen understreker at det var Telenors styreleder som selv ba om å få orientere departementet.

– Hvis noe oppstår som setter det statlige eierskapet på spill, hadde det vært naturlig å be om en orientering fra styreleder. Det har ikke skjedd nå, sier Røe Isaksen til DN.

Sitter på lånt tid

Det angivelige internasjonale jobbtilbudet er ikke det eneste som har skapt støy i selskapet.

Som både DN og VG har omtalt, reagerte mange da kommunikasjonsavdelingen og flere andre funksjoner i Telenor Norge rett før sommeren ble omorganisert og i stedet underlagt konsernledelsen og skal rapportere til Brekke i stedet for Svendsen. Svendsens støttespillere tolker dette som et forsøk på å frata henne makt, mens andre mener omorganiseringen var et rasjonelt tiltak.

Som DN omtalte tidligere i uken, bekrefter Telenor at mange av topplederne i selskapet sitter på tidsavgrensede kontrakter. Konsernets kommunikasjonssjef Atle Lessum sa at dette var for å sikre rullering mellom oppgaver og sørge for at lederne får kompetanse fra mange deler av selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg gjør så godt jeg kan, i hvert fall
Sigve Brekke om ledelse, innovasjon og Berit Svendsen.
01:40
Publisert: