Telenor opplyser i en melding sent onsdag kveld at selskapet selger unna 90 millioner av aksjene som selskapet eier i Veon Ltd, mobilselskapet som tidligere gikk under navnet Vimpelcom.

Selskapet er notert både på Euronext-børsen i Amsterdam og på Nasdaq i New York.

Prisen på aksjene i nedsalget er ikke fastsatt og vil bli avgjort i en såkalt bookbuilding. Bookbuilding innebærer at selgeren av aksjene som oftest indikerer et prisintervall før investorer i en gitt periode kan tegne seg for det antall aksjer de ønsker å kjøpe til hvilken pris. Etterspørselen avgjør så den endelige prisen aksjene blir solgt for.

Etter to tidligere nedsalg eier Telenor i dag 346,7 millioner aksjer Veon, inkludert aksjer som inngår i et treårig obligasjonslån som kan gjøres opp med Veon-aksjer.

Obligasjonslånet forfaller i 2019 og er på én milliard dollar.

«Dagens transaksjon utgjør siste del av Telenors nedsalg i Veon, da selskapets resterende Veon-aksjer forventes å bli benyttet til oppgjør av obligasjonslånet», heter det i meldingen.

Veon-aksjen falt så mye som 9,1 prosent i utvidet handel på Nasdaq-børsen i minuttene etter at Telenor-meldingen ble kjent onsdag kveld. Senere har kursen hentet seg markert inn igjen og i 23.25-tiden var aksjen ned 1,4 prosent.

Lenge på salgslisten

Like etter at Sigve Brekke ble Telenor-sjef for litt over to år siden, besluttet han å sette eierposten i Vimpelcom på salgslisten.

Telenor har siden slutten av 1990-tallet vært storaksjonær i mobilselskapet. Eierskapet har imidlertid vært preget av konflikter med den andre storeieren, den russiske oligarken Mikhail Fridmans investeringsselskap som i dag heter Letter­One.

Etterforskningngen av korrupsjonsmistanker i Vimpelcom gjorde imidlertid salgsprosessen vanskelig for Telenor. Brekke var tydelig på at etterforskningen måtte avsluttes før Telenor kunne forvente å få solgt aksjene.

Vimpelcom erkjente i februar i fjor at selskapet har betalt store beløp i bestikkelser til presidentdatter Gulnara Karimova for å få innpass i mobilmarkedet i Usbekistan. Selskapet vedtok en bot på 795 millioner dollar (6,8 milliarder kroner) til amerikanske og nederlandske myndigheter. Etter Vimpelcom-forliket startet Telenor salgsprosessen.

Opprinnelig kontrollerte Telenor 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene i Vimpelcom. Telenor solgte rundt 164 millioner Veon-aksjer i september i fjor og rundt 70 millioner aksjer i april 2017. Etter dagens planlagte nedsalg av 90 millioner aksjer vil Telenors aksjer utgjøre i underkant av 15 prosent av de utestående aksjene i Veon.(Vilkår)

Slik blir en kajakk til
Total tid på produksjonen er omkring seks minutter.
01:25
Publisert: