Den 17. juli kjøpte mobilselskapet Telia transportnettselskapet TDC Norge, som eier bredbånds- og kabel-tv-selskapet Get, for 21 milliarder kroner.

Kjøpet gjør Telia til et «mini Telenor» i Norge med en omsetning på nesten 14 milliarder kroner, 2,3 millioner mobilkunder, 420.000 tv-kunder, 370.000 bredbåndskunder og 2200 ansatte.

Kjøpet kan sette Telia i samme «bås» som Telenor på mobil- og bredbåndsmarkedet. I dag er Telenor det eneste mobilselskapet som er regulert.

– Alt som styrker duopolet er uheldig for de norske forbrukerne, sier Ice-sjef Eivind Helgaker.
– Alt som styrker duopolet er uheldig for de norske forbrukerne, sier Ice-sjef Eivind Helgaker. (Foto: Nicklas Knudsen)

– Telenor og Telia forsvarer nå et problematisk duopol med over 93 prosent markedsandel målt i omsetning, med svært gode marginer. Alt som styrker duopolet er uheldig for de norske forbrukerne, sier Ice-sjef Eivind Helgaker om konsekvensene av kjøpet.

Han leder selv et selskap som bygger et nytt landsdekkende mobilnett.

Fredag godkjente Konkurransetilsynet Telias oppkjøp av Get.

Vurderer regulering

Konkurransetilsynets godkjennelse av Telias storkjøp skjer mens Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har startet arbeidet med en ny analyse av konkurransen i mobilmarkedet.

Nkom har startet med å innhente informasjon fra aktørene i markedet. Flere av de mindre mobilaktørene konkluderer med at både Telenor og Telia bør reguleres på grunn av selskapenes sterke markedsposisjon. Nkom har blant annet stilt spørsmål til selskapene om Telias markedsstilling etter kjøpet av Get/TDC Norge.

« … dette vil kun være med å forsterke duopolet Telenor og Telia har i dagens marked», skriver Atea i svarbrevet til Nkom.

Direktør Elisabeth Aarsæther i Nkom opplyser at Telias storkjøp kan få konsekvenser.

– Vi undersøker endringene i mobilmarkedet. Konsekvensen av dette kjøpet vil være en del av våre vurderinger om det trengs regulering i markedet eller ikke, sier Aarsæther.

Nkom vurderer om Telenor fortsatt skal reguleres og i så fall om Telia også skal reguleres.

– Hovedspørsmålet er om det trengs regulering i markedet. Vårt mål er å skape en bærekraftig konkurranse og dyrke frem innovasjon. Før sommeren 2019 vil vi sende et varsel om vedtak, sier Aarsæther.

«Håndheves skikkelig»

Ice-sjefen mener telemyndighetene må sette inn tiltak.

– Dagens regulering av Telenor har ikke fungert og duopolet har klart å styrke sin posisjon. Alt taler for at myndighetene bør iverksette tiltak. Hvis også Telia skal reguleres, så må det gjøres riktig og håndheves skikkelig, sier Helgaker.

Ledelsen i Telia ser derimot ingen grunn til at selskapet skal reguleres.

– Vi mener det kun er én aktør i det norske mobilmarkedet som har en dominerende posisjon, og det er ikke oss. Telenor har eksempelvis en markedsandel på 70 prosent i bedriftsmarkedet i mobilsektoren, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge.

«Gått grundig til verks»

Konkurransetilsynet mener at Telia og Get/TDC Norge i begrenset grad møtes som konkurrenter.

– Vi kan ikke se at dette oppkjøpet vil hindre konkurransen i betydelig grad, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.
– Vi kan ikke se at dette oppkjøpet vil hindre konkurransen i betydelig grad, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Vi kan ikke se at dette oppkjøpet vil hindre konkurransen i betydelig grad. Det har vært avgjørende for at vi kan tillate dette oppkjøpet, sier Gjermund Nese, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet.

Nese understreker at Konkurransetilsynet er bekymret for konkurransesituasjonen i det norske mobilmarkedet.

– Vi har derfor gått grundig til verks for å undersøke de konkurransemessige virkningene med omfattende informasjonsinnhenting blant kunder og konkurrenter i de berørte markedene, sier Nese.

Konkurransetilsynet skal gi Nkom sitt syn på fremtidens regulering av mobilbransjen.

– Vi har ikke tatt noe standpunkt og vil kommentere det i høringen.

Administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge er fornøyd med Konkurransetilsynets godkjennelse.

– Dette er en strategisk milepæl i vår og norsk telehistorie. Sammen skal vi skape et nytt industrielt selskap som skal bli en slagkraftig og uavhengig konkurrent til markedslederen. Det er bra for samfunnet, og det er bra for alle norske forbrukere, sier Foss i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller deg det viktigste du bør vite om mandagens statsbudsjett
02:19
Publisert: