Merkevarene Telia og Chess slås nå sammen. Sammenslåingen markerer slutten på et norsk mobileventyr, og videreføring av satsingen på et annet.

– Vi ønsker alle Chess-kunder velkommen til Telia. Alle mobilkundene beholder samme pris og datamengde som de har, og de trenger ikke å foreta seg noe eller bekymre seg for å bytte simkort. Alt skjer automatisk, sier Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia Norge i en pressemelding.

«Mest trist»

Mobilgründer Idar Vollvik liker ikke beslutningen som er gjort.

– Det er mest trist for de ansatte og samarbeidspartnere som har vært med i 15 år i Chess. For meg er det følelsesmessig leit, men jeg skjønner at Telia gjør dette. De la ned merkevaren Netcom også. På lang sikt er nok det smart, men på kort sikt må Telia passe på å legge seg i selen med å ta vare på Chess-kundene, sier Vollvik.

Han legger til at merkevaren Chess har preget det norske mobilmarkedet.

– Chess har tross alt gitt tjenester til mange personer i mange år.

Selv har han og familien vært trofast overfor Chess.

– Familien har vært og er Chess-kunder. Men i en periode har jeg hatt kontor utenfor Bergen hvor det kun var Telenor-dekning, sier Vollvik.

Chess-milliardær

Idar Vollvik ble på begynnelsen av tusenårsskifte kjent for å ha gjort Chess til et hurtigvoksende mobilselskap ved å tilby billige ringeminutter og tekstmeldinger. Han frontet selskapet med forskjellige pr-stunts.

I 2002 kjøpte Vollvik Chess for fire millioner kroner.

– Da vi kjøpte selskapet, hadde det kun 600 kunder som de hadde brukt to år på å skaffe. En måned senere etter overtagelsen hadde vi 4000 kunder. Samme år vant vi en prisundersøkelse i Dagbladet, som sa at man kunne spare 6000 kroner i året på å bli Chess-kunde, sier Vollvik.

Tre år etter mobilkjøpet hadde Vollvik og hans partnere gjort investeringen om til et milliardbeløp.

I november 2005 kjøpte TeliaSonera opp Chess for 1,77 milliarder kroner.

– Inkludert bonuser med mer ble salgssummen 2,4 milliarder svenske kroner. Min gevinst var totalt på 1,1 milliarder kroner, sier Vollvik.

Da ble Vollvik Norges første telemilliardær.

Men de pengene forsvant i aksjespekulasjon. Nå forsvinner også navnet. Og basen i Bergen er allerede flyttet ut av byen.

– Hvis du kunne levd engang til, hva ville du brukt milliardfortjenesten til?

– Haha, det vil jeg ikke gå inn på i dag.

Merkevarefusjon

Telia og Chess har i lengre tid vært en sammenslått organisasjon etter flyttingen av funksjoner fra Bergen til Oslo og Trondheim i 2017. Et naturlig neste steg er å slå sammen merkevarene. Med en forenklet merkevareportefølje i privatmarkedet vil Telia Norge bli en mer fokusert virksomhet som skal ligge i forkant og utfordre på innovasjon og kvalitet for sine kunder.

– Når vi nå slår sammen merkevarene, forenkler vi og gjør det bedre for kundene samtidig som vi styrker vår konkurransekraft i det norske markedet. Det vil komme alle våre mobilkunder til gode. Vi kan love Chess-kundene en ekstra hyggelig velkomsthilsen, samt at vi skal gjøre alt vi kan for at de skal trives hos Telia, sier Jamne.

I Bergen sitter Vollvik med nye gründerplaner.

– Vil du prøve å kjøpe tilbake Chess-navnet?

– Ingenting er umulig. Chess vil om en stund ikke ha noen verdi for Telia, men jeg regner med at Telia vil beholde merkevaren i en overgangsfase, sier Vollvik(Vilkår)

Meretes utvalgte: Strålende hvitvin fra Sør-Tyrol
Denne er god til både kylling og svinekjøtt.
01:01
Publisert: