– Ja, jeg har hjemmekontor. Har kun vært innom jobben grunnet pc-en, sier administrerende direktør Stein-Erik Vellan i Telia Norge.

Når halve Norge jobber hjemmefra, gir det ekstra tele- og datatrafikk for selskapet.

– Vårt viktigste ansvar er å drifte en samfunnskritisk infrastruktur, som er helt avgjørende for å holde hjulene i gang, sier Vellan.

Etter kjøpet av bredbånd- og kabel-tv aktøren Get og bredbåndstilbyderen TDC Norge, er Telia blitt en fulltilbyder i det norske telekommarkedet. Det er Telenors største konkurrent med i underkant av 2,3 millioner mobilkunder og over 920.000 bredbånd- og tv-kunder.

Vellan understreker at infrastrukturen har bestått stresstesten, både på mobil- og fastnett.

– Rett etter 12. mars så vi en dobling av samtaler og 22 prosent mer databruk enn normalt i mobilnettet, og det ble sendt opp mot 60 prosent flere sms-er daglig. Antall telefonsamtaler har normalisert seg noe etter hvert, men samtidig ser vi at folk snakker dobbelt så lenge med hverandre på telefon enn tidligere. Vi har nok et større behov for å holde kontakt med de rundt oss på en annen måte enn før, nå som vi ikke kan treffes fysisk, sier Vellan.

«Skutt i været»

Vellan opplyser at på fastnettet har trafikkmønsteret endret seg raskt etter 12. mars:

– Ukedagene ligner nå mye mer på trafikkmønsteret sånn det er i helgene; mer jevnt fordelt gjennom hele dagen. Opp mot 30–40 prosent trafikkøkning på dagtid.

Den norske Telia-sjefen opplyser at de ser en kraftig økning i bruk av applikasjoner som Microsoft Teams, Skype, Webex og andre lignende løsninger hos kundene.

– Bruken av kommunikasjonstjenesten «Teams» er nærmere 350 prosent høyere enn tidligere, mens bruken av Skype er cirka 75 prosent høyere. Den samme økningen registrerer også vi internt. Når den sosiale integrasjonen på kontoret forsvinner, øker bruken av videokonferanser. Selv har vi måttet innføre tvungne pauser i videobruken for å gi de ansatte pusterom. Vi tilpasser oss nå nye måter å jobbe på, og sånn sett blir norsk arbeidsliv mer digitalt enn noen gang, sier Vellan.

Selv måtte Telia-sjefen sende nesten samtlige av selskapets 2300 ansatte hjem.

– Vi har tatt vare på våre ansatte. Ved vårt kundeservicesenter i Trondheim flyttet vi eksempelvis alle de 500 ansatte raskt til hjemmekontor og har oppnådd gode resultater. De som er på kontoret er kun de som drifter nettene. Dem har vi delt i tre grupper i tilfelle smitte.

«Tilfreds med tallene»

Telia Norge hadde en netto omsetning på 3,3 milliarder kroner i første kvartal – som er på linje med samme tidsrom i fjor.

De økonomiske resultatene for første kvartal viser en liten vekst i mobilinntektene. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) ble på overkant av 1,3 milliarder som er litt lavere enn i samme kvartal fjor som ifølge ledelsen blant annet skyldes engangseffekter. Telia Norge hadde en ebitda-margin på 40,7 prosent i første kvartal mot 42,2 prosent ved samme tidsrom i fjor.

– Vi er tilfredse med tallene for første kvartal, gitt den alvorlige situasjonen landet nå er inne i. Vi har stabil kundeutvikling sammenlignet med forrige kvartal og har en økning i gjennomsnittlig inntekt per kunde sammenlignet med første kvartal i fjor som følge av blant annet økt databruk, sier Vellan.

Den norske Telia-sjefen understreker at selskapet opprettholder utrullingstakten i utbyggingen av det nye 5G-nettet.

– Det er for at vi kan tilby nye tjenester og trådløst bredbånd.

Blant nye tjenester Telia har bidratt med i koronasituasjonen er kronerulling, et samarbeid for strømmekonserter på Sentralen.

– Jeg fikk med meg konserten med Odd Nordstoga, sier Vellan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.