Rundt 18.000 mobilabonnementer skifter leverandør etter at Telia vant Uninetts anbudskonkurranse for mobiltjenester. Brukerne forlater Telenors nett.

– Dette er Telias største offentlige avtale gjennom tidene, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Uninett utvikler og driver det norske forskningsnettet som forbinder mer enn 150 norske utdannelses- og forskningsinstitusjoner og var den virksomheten som brakte internett til Norge.

– Uninett er en spennende partner som vi kan utvikle våre tjenester med, sier Foss.

«Var et realt løp»

Administrerende direktør Tom Are Røtting i Uninett er meget fornøyd med avtalen.

– Det var et realt løp mellom Telenor og Telia. Vi fikk to veldig gode og kompetente tilbydere. Denne gangen trakk Telia det lengste strået, sier Røtting.

Avtalen Uninett har inngått med Telia, inkluderer rundt 60 institusjoner i universitets- og høgskolesektoren og er på tre år, med opsjon årlig forlengelse i tre år. Telia kan ha avtale med Uninett frem til ut 2024 hvis den forlenges maksimalt.

Etter det DN kjenner til, har avtalen en verdi på noen hundre millioner kroner.

Avtalen omfatter rundt 18.000 mobilabonnementer og 4000 aktive sim-kort fordelt på mobile bredbånd og mobilkommunikasjon mellom maskiner i offentlig sektor. Avtalen innebærer også fastnett-tilknytning for cirka 85.000 brukere.

– Telia traff både teknisk og prismessig godt og leverte det beste tilbudet. Så får vi se ved neste korsvei om det blir Telenor som blir valgt. Vi har for øvrig et godt samarbeid med Telenor på andre områder, sier Røtting.

Telenors ledelse innrømmer at de gjerne ville beholde avtalen med Uninett.

«Vi har satt pris på vårt gode kundeforhold med Uninett og skulle gjerne fortsatt samarbeidet», uttaler Ove Fredheim, leder i Telenor Bedrift, gjennom selskapets kommunikasjonsavdeling.

Færre kunder

Telia har de siste årene handlet stort i Norge. Selskapet kjøpte mobilselskapet Phonero i 2016 for rundt to milliarder kroner og fikk med ett rundt 200.000 bedriftskunder. I sommer betalte Telia 21 milliarder kroner for kabel-tv- og bredbåndsselskapet Get/TDC Norge. Fjerde kvartal var det første som inkluderer sistnevnte selskap i Telia Norges regnskap.

– Vi har en ambisiøs agenda i Norge og nådde i fjor mange milepæler, sier Foss.

Sjefen i Telia Norge understreker at de skal ikke være kopi av Telenor.

– Vi kommer ikke til å gjøre det samme som Telenor. Vi skal være en utfordrer i det norske telemarkedet og utvikle tjenester på tvers av kundegrupper innenfor mobil, bredbånd og tv.

Til tross for at kjøpet av Get/TDC ga Telia rundt 50.000 nye mobilkunder, var økningen i antall kunder kun 25.000 fra tredje til fjerde kvartal. Telia Norge hadde ved årsslutt 2.324.000 kunder.

– Konkurransen i det norske mobilmarkedet fungere godt. Vi jobber hardt for å utvikle attraktive tjenester og tilbud. For øvrig ser vi at det er ikke bare pris som er avgjørende når kundene velger mobiloperatør, sier Foss.

Mens Telias konsernsjef Johan Dennelind varsler kostnadskutt i den svenske virksomheten, understreker Foss at han vil passe på at utgiftene ikke øker i Norge.

– Resultatet av 2018 viser at vi har god kostnadskontroll. Det skal vi også ha i 2019. På de to siste årene har vi tatt ut synergieffekter på 400 millioner kroner etter kjøp av Phonero som vi lovte markedet. En vesentlig del ble tatt ut i 2018.

I fjerde kvartal omsatte Telia Norge for 3,4 milliarder kroner og oppnådde et driftsresultat før avskrivninger på nesten 1,3 milliarder kroner, som gir en driftsmargin på 37,1 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norsk laks selges ny måte i Singapore: Målet er 200 laksebanker i løpet av året.
– Jeg fikk en visjon i hjertet mitt; å selge laks gjennom salgsautomater, sier Manish Kumar, som tidligere jobbet for Salmar på mørekysten.
00:52
Publisert: