Rett før jul varslet Konkurransetilsynet at inngrep mot Telias milliardoppkjøp av mobilselskapet Phonero kan bli aktuelt. Tilsynet frykter telekjøpet vil føre til høyere priser.

Telia og Phoneros mobilsjefer prøver nå å overbevise Konkurransetilsynet at mobiloppkjøpet ikke vil gi noen negative virkninger.

Administrerende direktør Abraham Foss i Telia Norge understreker at kjøpet av Phonero, med 220.000 brukere i bedriftsmarkedet, vil skape økt mobilkonkurranse i dette markedet.

«Tilnærmet monopol»

– Det er en stor dominerende mobilaktør i bedriftsmarkedet. Telenor har et tilnærmet monopol. Selskapet kontrollerer alene 67 prosent av omsetningen i dette markedet. Inkludert selskaper som leier Telenors nett, som Phonero, har Telenor 80 prosent av bedriftsmarkedet. Til sammenligning har Telia per i dag 13 prosent, sier Foss.

Den norske Telia-sjefen peker på at mobilkjøpet vil gi økt konkurranse i bedriftsmarkedet.

– Det er opplagt at Telias kjøp av Phonero vil styrke vår konkurransekraft og svekke Telenors konkurransekraft i bedriftsmarkedet. Det vil gi bedre konkurranse om alle kundene i bedriftsmarkedet. Derfor er det et paradoks at de aktørene som brukere duopolretorikk mot Phonero-kjøpet, samtidig bidrar til å opprettholde Telenors dominerende stilling og suverene konkurransekraft, sier Foss.

Utroper én vinner

Phoneros toppsjef, Thore Bertelsen, understreker at selskapet bidrar med store nettleieinntekter til Telenor.

– Faktum er at mens Phonero sitter igjen med en bunnlinje på cirka 200 millioner av en omsetning på 1,1 milliarder, så får Telenor inn om lag 400 millioner av den samme omsetningen på nettleie. Så godt som hele summen går rett på Telenors bunnlinje, sier Foss.

Hvis Telia får godkjent kjøpet vil Telias markedsandel øke fra 13 til 26 prosent i bedriftsmarkedet.

– Likevel vil Telenor være mer enn dobbel så stor som oss.

Foss understreker at det er kun et selskap som tjener på at tilsynet stanser oppkjøpet.

– Det er Telenor som vinner på det.

«Konstruktiv dialog»

I slutten av forrige uke besøkte Foss og Bertelsen Konkurransetilsynet i Bergen.

– Det var et fruktbart og et godt møte i ordentlig former. Vi har en kontinuerlig dialog, sier Foss.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet opplyser at innen 20. februar må Konkurransetilsynet ta stilling til om saken skal avsluttes eller om det skal sendes et nytt varsel om at tilsynet vurderer å gripe inn i transaksjonen.

– Vi jobber med denne saken som i tilsvarende saker med utstrakt dialog med partene, kunder og konkurrenter i markedet, for å få opplyst saken best mulig slik at vi kan ta en riktig beslutning, sier Nese.

Sammen med Bertelsen la Foss frem deres synspunkter på hvordan bedriftsmarkedet fungerer i mobilsektoren.

– Det er en tøff konkurranse med en blanding av alt fra pris, produkter og nettsikkerhet, sier Bertelsen.

– Da Telia Kjøpte Tele2 Norge krevde Konkurransetilsynet at Tele2 måtte selge bedriftsaktøren Network Norway til Ice. Blir det ikke rart dersom Konkurransetilsynet gir grønt lys for at Telia kan få kjøpe bedriftsaktøren Phonero to år senere?

– Ice har tapt en tredjedel av kundemassen Network Norway hadde. Samtidig har Telenor forsterket sin posisjon i bedriftsmarkedet ytterligere, sier Foss.

Konkurransetilsynet stoppet nylig sammenslåingen av pizzaselskapene Peppes Pizza og Dolly Dimples. Mobilsjefen frykter ikke de vil lide samme skjebne.

– Nei, det er helt forskjellige bransjer, sier Foss.

Bertelsen kan få en aksjegevinst på over 100 millioner kroner på dersom salget går igjennom.

– Så nå har du kjøpt deg ny bil eller hus?

– Nei, jeg tenker ikke på slikt. Nå konsentrerer vi oss om å få oppkjøpet i havn, sier Bertelsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.