Mobilselskapet Unifon ble etablert i oktober i fjor og har så langt marginal omsetning. Nå kjøper det konkurrenten Phonect med over 200 millioner kroner i inntekter.

Bak står Thore Berthelsen (55) som gjennom årene har tjent flere hundre millioner kroner på å bygge opp og selge mobilselskaper som Ventelo og Phonero.

– God match

I 2017 ble Phonero solgt til Telia for 2,3 milliarder kroner. Berthelsen forsvant ut av selskapet etter en samlet gevinst på over 200 millioner kroner – og med en karantene som først gikk ut i begynnelsen av oktober i fjor. Få dager senere etablerte han Unifon med flere av investorene som også hadde vært med på Phonero-eventyret. Blant dem er Raymond Østtorp, Tor Willy Dahl og Gunnar Jacobsen. sistnevnte leder av Kistefos Venture Capital, selskapet til Christen Sveaas som var storaksjonær i Phonero.

Før jul rakk Unifon å aktivere de første 50 bedriftskundene. Nå kjøper altså Unifon 100 prosent av aksjene i Phonect, som i 2019 omsatte for 210 millioner kroner etter en vekst på 39 prosent.

– Det er en veldig god match. Og Phonect har størrelsen vi trenger i bedriftsmarkedet, sier Berthelsen.

– Vi blir nå den sterkeste og største utfordreren til Telenor og Telia i bedriftsmarkedet og nå girer vi for kraftig organisk vekst.

– Du er vel mest kjent for å kjøpe, bygge opp og så selge?

– Vi har et evighetsperspektiv på dette. Og du må ikke glemme at jeg var i både Ventelo og Phonero i ni år før de ble solgt, sier Berthelsen som regner med at Unifon vil omsette for 250 millioner kroner i år hvorav det opprinnelige Unifon vil stå for 35 millioner av dette og Phonect resten. Unifon vil etter oppkjøpet ha tett på 100 ansatte hvorav 25 i Kristiansand og resten i hovedsak i Oslo.

– Og vi regner med å levere sorte tall allerede i andre halvår i år, sier han.

Berthelsen vil ikke si noe om hva Unifon betaler for Phonect.

Vært med siden telemonopolet

Berthelsen har vært med i telebransjen siden før telemonopolet brast i 1998. I 1995 ble han ansatt i selskapet Netsource. Hovedvirksomheten var salg av billige tellerskritt for fasttelefon i konkurranse med monopolisten Telenor.

Fire år senere overtok han som daglig leder i selskapet etter at gründeren Otto Isaksen og flere andre aksjonærer, blant dem Christen Sveaas, hadde solgt selskapet til amerikanske Global Telesystems Group (GTS). GTS skulle snart gå over ende og Ventelo ble etablert med familien til den London-baserte eksmegleren Conrad Clauson som majoritetseier.

I 2007 ble Ventelo solgt til BaneTele og Berthelsen forsvant ut av selskapet med en pen gevinst før han etablerte Phonero – igjen med Sveaas som storeier. I 2014 kjøpte så Phonero Ventelo og i 2017 ble Phonero solgt videre til Telia, og Berthelsen fikk en karantenetid som gikk ut 10. oktober i fjor. Fem dager senere etablerte han Unifon.

Lette etter nye eiere

Phonect har på kort tid vokst fra null til 30.000 brukere i mobilmarkedet.

– Siden etableringen i 2004 tilbød vi først ip-telefoni til bedriftsmarkedet. Fra høsten 2017 ble vi en mobilaktør i bedriftsmarkedet med egen utviklede simkortløsninger og leier i dag Telenors mobilnett. Ved utgangen av 2018 hadde vi 15.000 aktive mobilbrukere, sier Torbjørn Hulbak, daglig leder i Phonect.

Han opplyser at selskapet ved utgangen av 2019 hadde til sammen nesten 31.000 brukere.

– Vi er i dag den fjerde største mobilaktøren i bedriftsmarkedet, sier han.

– Men tjener dere penger?

– I henhold til vår plan har vi hatt negativ driftsresultat de siste årene.

– Og hvorfor selger dere selskapet?

– Det er en krevende oppgave å vokse så fort i et mobilmarked og vi har over tid ønsket å styrke eierstrukturen og kapitalbasen, sier Hulbak som i likhet med Berthelsen ikke vil si noe om hvor mye Unifon betaler for alle aksjene i Phonect. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.