Torsdag morgen norsk tid ble det kjent at det indiske mobilselskapet Bharti Airtel overtar Telenor India. Selskapet forlater et marked i en konsolideringsbølge påført av en priskrig mellom de ulike aktørene. 

Bharti Airtel er en global telekomoperatør med virksomhet i 17 land i Asia og Afrika. Selskapet er blant verdens tre største mobiloperatører, målt i antall kunder, og har hovedkontor i New Delhi i India.

Blandet fra analytikere

Indiske finansanalytikere ser positivt på avtalen, men knytter noe skepsis til den indiske telekomsektoren som helhet.

– Ettersom telekomselskapene vil hente store deler av inntektene fra mobildata fremover, og prisene på mobildata har vært i en nedadgående spiral vil det putte press på den finansielle utviklingen i selskapene. Det er bedre å selge seg ut av telekom på dagens nivåer, sier analytiker og grunnlegger av Equinomics Research & Advisory, G. Chokkalingam, om den indiske telekomsektoren ifølge den indiske avisen Business Standard.

Det er flere selskaper som går mot sammenslåing i den indiske telekomsektoren. Telekomselskapet Idea Cellular, som ifølge Reuters forhandler med Vodafone indiske datterselskap om en sammenslåing, steg over åtte prosent på den indiske børsen torsdag.

Milliardær bak priskrig

Konsolideringsbølgen og priskrigen i det indiske markedet kommer etter at milliardæren Mukesh Ambani gikk inn i markedet. 

Ifølge Bloomberg startet han i september 2016 et nytt mobilselskap, Reliance Jio Infocomm (RJIO) med lave priser og en rekke gratis tjenester, som på kort tid fikk over 100 millioner brukere. 

– Jeg tror konsolideringen som skjer i telekom nærmer seg toppen. Gitt priskrigen som trolig kommer, vil kundene dra den største fordelen. Fremover vil det være tre nøkkelaktører, Bharti Airtel, RJIO og sammenslåingen av Vodafone og Idea, sier Prakash Diwan, direktør i Altamount Capital Management ifølge Business Standard.

Den 59 år gamle milliardærarvingen Ambani har ifølge Bloombergs milliardærindeks fra før bygd seg opp et forretningsimperium gjennom industriselskapet Reliance Industries, som kontrollerer store andeler av Indias oljeraffinerier. Det har gjort han til en av verdens rikeste personer – med en antatt formue på over 25 milliarder dollar.

Avbildet er Sunil Mittal, grunnlegger og styreleder i Bharti Enterprises og konsernsjef i Telenor Sigve Brekke.
Avbildet er Sunil Mittal, grunnlegger og styreleder i Bharti Enterprises og konsernsjef i Telenor Sigve Brekke. (Foto: Telenor)

Hans nye mobilselskap fører til trøbbel i bransjen, ifølge Bloomberg. Dette har gått særlig ut over Bharti Airtel, som etter å ha meldt om et 55 prosents fall i inntekter forrige kvartal omtalte konkurransesituasjonen i markedet for «rovprising», eller «predatory pricing» på engelsk. Telenor-sjefen sier nå at selskapet ikke ville tjent nok penger i det indiske markedet.

– Avgjørelsen om å gå ut av det indiske markedet har ikke vært lett, men vår vurdering er at de betydelige investeringene som hadde vært nødvendige for å sikre Telenor Indias fremtidige virksomhet ikke ville gitt en akseptabel avkastning, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i en pressemelding.

Aksjen skyter fart 

Aksjekursen på Bharti steg på det meste med over elleve prosent torsdag, til det høyeste nivået på 18 måneder, etter at avtalen ble bekreftet ifølge Reuters. Selskapet har en børsverdi på 1560 milliarder indiske rupi, tilsvarende 195 milliarder kroner.

I henhold til avtalen vil Airtel og Telenor India fusjonere, og Airtel vil ta over Telenor India så snart alle nødvendige godkjennelser foreligger.

– Denne avtalen underbygger vår forpliktelse til å lede Indias digitale revolusjon, sier sjefen for selskapet, Gopal Vittal i en pressemelding.

– Avtalen vil skape betydelig langsiktig verdi for våre aksjonærer gitt de betydelige synergiene, sier han videre. 

Telenor opplyser til Dagens Næringsliv torsdag at Airtel overtar fremtidige spektrumnedbetalinger, som om ett år vil være på rundt to milliarder kroner. Transaksjonen ventes ikke å ha betydelig innvirkning på Telenors nettogjeld, ifølge selskapet.

– Dagens avtale er til det beste for våre kunder, ansatte og for Telenor-konsernet. Å finne en langsiktig løsning for vår indiske virksomhet har vært viktig for oss og vi er fornøyd med avtalen med Airtel, sier Brekke i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Michelinstjerne til Stavanger restaurant: – Vi må selge det vi har
Etter oljenedturen kan Stavanger i fremtiden leve på salg av mat, mener Sabi Omakase deleier Njål Gaute Solland. - Vi må selge det vi har, sier sushi-bar gründeren.
02:15
Publisert: