Onsdag ble det kjent at ytterligere to Telenor-direktører ikke stiller i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitees høring om Telenor og Vimpelcom-saken fredag:

Hverken tidligere finansdirektør Richard Olav Aa eller tidligere juridisk direktør Pål Wien Espen i Telenor vil stille i høringen.

Tidligere er det kjent at også Telenor-direktør Ole Bjørn Sjulstad har takket nei til høringen.

Går i rette med Kolberg

I en pressemelding tar Pål Wien Espen til orde mot den sterke kritikken som er kommet fra medlemmer av kontrollkomiteen etter Deloittes gransking av Telenors eierskap i Vimpelcom.

"Fremtredende medlemmer av komitéen har etter offentliggjøringen av Deloitte-rapporten, gitt inntrykk av at det er gjort forsøk på å skjule korrupsjon i VimpelCom.  Dette er nå gått så langt at det skapes inntrykk av at Telenor har løyet for å skjule slik korrupsjon. Dette er fullstendig uten rot i virkeligheten", skriver Espen.

Les om Deloittes Telenor-gransking her.

Den tidligere juridiske direktøren skriver videre:

"Konklusjonene i Deloittes rapport betegnes av enkelte som svært alvorlige. Deloitte konkluderer etter et halvt års omfattende granskning med at intet ulovlig er skjedd, at ingen i Telenor har vært involvert i korrupsjon, samt at selskapets regler og systemer ikke er brutt. At dette er svært alvorlig, er for meg vanskelig å forstå."

Martin Kolberg ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Espen.

Varslet i 2011

I Deloittes rapport kommer det frem at Pål Wien Espen og Richard Olav Aa ble gjort kjent med alvorlige korrupsjonsmistanker i det delvis Telenor-eide Vimpelcom allerede i 2011.

Først flere år senere, i 2014, ble daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styret i Telenor informert. Da hadde korrupsjonsmistankene knyttet til Vimpelcoms Usbekistan-investeringer vært kjent i offentligheten i en årrekke.

Espen og Aa er riktignok uenige om hvem som varslet hvem når.

Les mer: Telenor-direktører i full strid dnPlus

Ikke hemmelighold

Pål Wien Espen skriver i eposten at han har belyst saken både overfor etterforskende myndigheter og Deloitte, som har gransket Vimpelcom-eierskapet på oppdrag fra Telenor.

"Dette handler fra min side verken om hemmelighold, eller om å ikke ville bidra til å opplyse saken. Jeg har på alle måter sørget for at Telenor har bistått etterforskende myndigheter på en god måte, noe selskapet også er blitt berømmet for", skriver Espen.

 

LES OGSÅ:

Stiller ikke til høring i Stortinget

Veteraner mot Kolberg dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.