Telenor kjøpte onsdag 234 millioner VimpelCom-preferanseaksjer fra Weather Investments II for 374,4 millioner dollar. Det tilsvarer over 2.145 millioner kroner med onsdagens dollarkurs.

- Denne transaksjonen gir Telenor omtrent samme stemmerettsandel som et medhold i voldgiftssaken ville gitt, og vi har derfor fått en forretningsmessig løsning vi er fornøyd med, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Telenors stemmerettsandel i VimpelCom øker til 36,36 prosent.

- Løsningen vi nå har kommet frem til gir oss samme stemmerettsposisjon som vi ville fått med medhold i voldgiftssaken - og faktisk litt høyere, uten at det berører øvrige aksjonærer. Hvis vi hadde vunnet voldgitftssaken i London, ville VimpelCom ha måttet utstede masse nye aksjer, og det ville ført at de ble utvannet. Det skjer ikke nå, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til DN.no.

- Enkelt og greit
Telenor har vært i konflikt med en annen storaksjonær i Vimpelcom, Altimo Holdings & Investments, i flere år. Saken fikk et midlertidig opphold i voldgiftsdomstolen i London i 2010, men denne transaksjonen legger ifølge Telenor voldgiftssaken død.

Telenor har trukket alle sine krav mot Altimo Holdings & Investments, Altimo Cooperatief og VimpelCom i denne voldgiftssaken.

- Man har nådd enighet på en forholdsvis elegant og fin måte, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie til DN.no.

Han mener det er derfor aksjen går så sterkt som den gjør, aksjen stiger 3,84 prosent til 101,40.

- Men av historiske årsaker må jeg si at det er oppnådd enighet inntil en annen konflikt oppstår, sier han.

Ingen vannet ut
Ifølge Baksaas har man nå unngått utvanning.

- Siden vi trekker voldgiftssaken vil det forhindre ytterligere utvanning av øvrige VimpelCom-aksjonærer og vil etablere en mer normal selskapsstyring av VimpelCom. Vi vil nå arbeide for å utvide VimpelCom-styret til elleve medlemmer. Sammen med de øvrige aksjonærene vil vi fortsette å bidra til en industriell utvikling av VimpelCom slik vi alltid har gjort, sier Baksaas i en pressemelding.

Kan øke andelen
Samtidig med kjøpet av preferanseaksjer i VimpelCom fra Weather, har Telenor og Weather avtalt visse kjøps- og salgsopsjoner når det gjelder Weathers gjenstående 71.000.000 preferanseaksjer.

Da meldingen fra Telenor kom var Vimpelcom-aksjen opp 0,4 prosent. 50 minutter senere er kursen opp 2,8 prosent i USA.



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.