Telegiganten Telenor varslet i en børsmelding mandag morgen at det planlagger å selge sine aksjer i korrupsjonsanklagde Vimpelcom.

Styreleder Svein Aaser i Telenor varslet om salgsplanene av VimpelCom mandag morgen. Photo: Gorm K. Gaare
Styreleder Svein Aaser i Telenor varslet om salgsplanene av VimpelCom mandag morgen. Photo: Gorm K. Gaare

- Det er ingen stor overraskelse, vi har trodd at denne posten har vært til salgs nokså lenge. Det er alt støy og bråk, og mindre innflytelse i selskapet som er problemet, sier analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets til DN.

Telenor har en eierandel på 33 prosent, og vil fremover konsentrere seg om å skape verdier innenfor selskapets kjernevirksomheter, opplyses det i meldingen.

- Det som er mest interessant er at de går ut i offentlighet og sier at de skal selge. Det er mange som har trodd at de har sondert lenge. Det er kanskje et håp om å nå ut til flere kjøpere, ved å ta dette steget, sier Tønseth.

Ifølge ham har Vimpelcom fått mindre betydning for Telenor de siste årene.

- For fem til ti år siden, var Vimpelcom kjempeviktig. I dag er det ikke det, sier han.

Kan ta lang tid

Tønseth peker på at Telenor har blitt så mye mer verdt de siste årene på grunn av sine asiatiske virksomhet.

- Det gjør at Vimpelcom blir som en liten mygg, sammenlignet med hva Telenor har fått til i andre asiatiske land. Vimpelcom er fortsatt en stor operasjon, men i verdi veldig liten. Det har ikke så mye å si lenger, sier han.

Hvor lang tid denne salgsprosessen vil ta, mener Tønseth er umulig å si.

- Jeg er veldig interessert i å se hvor lang tid de kommer til å bruke på det. Jeg tror det kan ta nokså lang tid. Men det er kanskje håp om at de kan nå ut til større potensielle baser av kjøpere, når de flagger så klart at de ikke er interessert i å eie det mer, sier han.

- Et tydelig signal

Analytiker Håvard Nilson i Carnegie er ikke overrasket over at Telenor vil selge seg ut. Han tror selve nedsalget vil ta opptil ett år - kanskje også lenger tid.

- Telenor skal selge ut Vimpelcom, noe de har kommunisert som finansielle investeringer i lang tid. Så det har vært forventet at de på ett eller annet tidspunkt skal ut. En slik prosess kan ta lang tid, spesielt når aksjekursen er nær «all-time low» sier, Nilson til DN.

Han tror «i utgangspunktet» ikke noe vil bli annerledes etter at Telenor har solgt unna Vimpelcom.

- Hva dette nedsalget vil ha å si for Telenor i forhold til omdømme er vanskelig å si. Telenor er kjent som et nordisk eksponert firma med fokus i Asia. De sender et tydelig signal om at dette er noe de vil fortsette å satse på - både i Norden og i Asia.

Befester strategi

Carnegie-analytikeren tror Telenors nye konsernsjef, Sigve Brekke, har tatt en ny vurdering på salget av Vimpelcom.

Han venter imidlertid ingen andre store endringer.

- Du sier at et salg av aksjene i Vimpelcom var «varslet». Er det andre slike avgjørelse vi kan vente å se fra selskapet nå fremover?

- Ikke i sammenheng med dette, det tror jeg ikke. Det er en ny leder i selskapet, og han skal befeste sin strategi gjennom tydeliggjøring av hans syn på selskapet og hans strategi vil vi nok se. Men hva det vil ha å si av spesifikke hendelser er selvfølgelig vanskelig å si. Det er ikke noe som er veldig åpenbart av hva som skal komme, sier Nilson.

 

Les også: Bøtelegges etter realityserie

Slik skriver du den perfekte søknaden

Asia i dag: Siste sjanse for hemmelig handelsavtale

 

Se også:

- Aksepten for de som er annerledes har forandret seg:

- Aksepten for de som er annerledes har forandret seg
Stein Erik Hagen (59) forteller på Skavlan fredag at han først skjønte han var homofil i voksen alder.
01:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.