EFTAs overvåkningsorgan, ESA, gikk i dag ut med at det er bekymret for at Telenor kan ha misbrukt sin dominerende stilling i Norge.

LES SAKEN HER: ESA: Telenor kan ha misbrukt sin dominerende stilling i Norge

Saken kommer på bakgrunn av at ESA i 2012 gjennomførte en razzia i Telenors lokaler med mistanke om at selskapet brøt ESAs konkurranselover. Den gang kom det frem at Telenor kunne få en bot på flere milliarder kroner:

Direktør i ESA, Gjermund Mathisen.
Direktør i ESA, Gjermund Mathisen. (Foto: Pressebilde, ESA)
- Absolutt øvre grense for bøter er ti prosent av selskapets totale omsetning, men i de aller fleste sakene ligger bøtene på et lavere nivå, sa daværende ESA-direktør Per Andreas Bjørgan til DN i 2012.

Telenor omsatte i 2011 for 98,5 milliarder kroner, og risikerer i verste fall en bot på inntil ti milliarder kroner hvis ESA kommer frem til at Telenor har brutt konkurransereglene. Disse premissene gjelder ifølge ESA fortsatt.

Den foreløpige konklusjonen er i dag at Telenor har hindret konkurransen i to markeder for mobiltjenester til norske brukere.

Dagens konkurransedirektør i ESA, Gjermund Mathisen, mener likevel det er for tidlig å si noe om størrelsesordenen på en eventuell bot.

- Det er alt for tidlig i vår prosess, sier Mathisen til DN.

- På generelt grunnlag så ser vi på hvor grov overtredelsen har vært, hvor lenge den har pågått, hvor stor verdien av selskapets salg i markedet er og hvor stor omsetning selskapet har hatt. Og så er det klart at poenget med en bot er å ha en avskrekkende virkning for det selskapet som har gjort en overtredelse, sier han.

Vil høre på Telenor

ESA har jobbet med denne saken siden 2012, og Mathisen sier dagens vedtak er det første i sitt slag.

- Vi har ikke truffet noen vedtak tidligere som ligner på denne saken i telekomsektoren, sier han.

- Er det vanlig å bruke så lang tid på slike saker?

- Sakenes karakter og omfang tatt i betraktning, så er ikke dette uvanlig lang tid. Det som er spesielt med disse sakene er Telenor er en stor og viktig aktør i en viktig sektor som betyr mye for mange, sier han.

ESA har gitt Telenor frist til april i år på å svare på et brev med innsigelser som ble oversendt Telenor mandag.

- Neste steg er at vi vil gi Telenor anledning til å komme med sine innspill. Det er viktig for oss å lytte til hva Telenor har å si, sier Mathisen.

Telenor-sjef Sigve Brekke sier til DN at teleselskapet nå må sette seg inn i det som kommer fra ESA.  Han vil derfor ikke kommentere saken.

- Vi har fått 112 sider som vi nå må gå gjennom, sier han.

Les også:

Norsk gründer får 1,5 mrd. for teknologiselskap

Asia i dag: Industri i krise i Kina

Kampen om Iowa blir en thriller for begge partier

Se DNtv:Slik ser det ut når norske Youtube-stjerner besøker et kjøpesenter i Bergen

PrebzOgDennis besøker et kjøpesenter i Bergen
I 2014 var prisen 10.000 kroner. Nå koster det 50.000 kroner.
00:29
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.