Fredag morgen ble det kjent at Telenors styreleder Svein Aaser trekker seg som følge av manglende tillit fra næringsministeren.

Jakten på etterfølgeren har allerede startet, og det er store forventninger om at den nye Telenor-styrelederen er en kvinne.

Næringsminister Monica Mæland (H) har ved flere anledninger tatt opp fraværet av kvinner i toppen av norsk næringsliv. Da Sigve Brekke ble ny konsernsjef i Telenor tidligere i år, møtte Mæland ham med: «Velkommen, selv om du ikke er kvinne».

Den profilerte hodejegeren Per-André Marum i rekrutteringsselskapet Panamera IMD er derfor ikke i tvil:

- Jeg tror hun er nødt til å velge en kvinne denne gangen. Ellers møter hun seg selv enormt i døren, sier han til DN.

Kan påvirke direkte

I fredagens børsmelding opplyses det at nominasjonskomiteen i Telenor, ledet av Anders Sjævestad, vil igangsette arbeidet med å foreslå en ny kandidat til styreleder i selskapet.

IKKE FORNØYD. Næringsminister Monica Mæland (H) har gjentatte ganger understreket behovet for flere kvinner i norske selskapers ledelse. FOTO:
IKKE FORNØYD. Næringsminister Monica Mæland (H) har gjentatte ganger understreket behovet for flere kvinner i norske selskapers ledelse. FOTO: (Foto: Eivind Senneset)
- Som den største eieren, er dette egentlig første gang Mæland kan påvirke dette direkte, påpeker Marum.

I tillegg til kvinnekravet, tror han statsråden vil være opptatt av særlig tre punkter:

  • At kandidaten er norsk, eller i det minste kjenner Norge godt
  • Personen må tidligere selv har vært administrerende direktør og/eller sittet i styrer i børsnoterte selskaper
  • Vedkommende må gjerne ha kjennskap til bransjen

- Og det er bare én som oppfyller alt dette: Kristin Skogen Lund, mener Marum.

- Ingen kommentar

Lund er sjef for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), som representerer rundt 24.000 norske medlemsbedrifter. Tidligere har hun selv sittet i Telenor-ledelsen.

- Jeg har ingen kommentar, skriver hun i en tekstmelding til DN på lørdag.

Marum trekker videre frem flere navn han mener er aktuelle, i følgende rekkefølge:

DNB-styreleder Anne Carine Tanum, Nordea-sjef Gunn Wærsted, konserndirektør Hilde Merete Aasheim for primærmetall i Hydro og Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen.

I tillegg nevner han skipsreder Elisabeth Grieg fra Bergen, som tidligere har vært svært kritisk til kvinneandelen i Telenors konsernledelse.

Sterke oppfordringer

Partileder Trine Skei Grande (V) er blant dem som oppfordrer næringsminister Monica Mæland til å finne en kvinnelig etterfølger for styreleder Svein Aaser i Telenor.

- Jeg har ingen navn, men jeg oppfordrer statsråden til å lete etter en kvinne. Telenor trenger det nå, sier Skei Grande til DN.

Fred O. Jacobsen i hodejegerfirmaet Egon Zehnder bisto Telenor i jakten på ny konsernsjef. DN har lørdag ikke lykkes i å få en kommentar fra han.

Les mer om saken:

Flere ønsker ny høring i VimpelCom-saken

Felt etter skjebnemøte dnPlus  (DN+)

Vil vite om Mæland feilinformerte  

- Det er vesentlig informasjon som jeg burde hatt

VG: Telenor visste om «klare bekymringer»  

Se DNtv: Én øvelse trener hele kroppen

Én øvelse trener hele kroppen
Men før du kan gjøre den, må du mestre disse tre baseøvelsene.
01:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.