Fredriksen-gruppen er blitt kjent med at Jo Lunder er under etterforskning av norske påtalemyndigheter i forbindelse med Vimpelcom-saken. Etterforskningen er ikke relatert til hans nåværende posisjoner, heter det i en melding fra NTB fredag morgen.

- Vi er i samråd med Jo Lunder blitt enige om at han permitteres fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen inntil videre, sier Harald Thorstein i Fredriksen-gruppen til NTB.

Det vil ikke bli gitt ytterligere kommentarer om saken, opplyses det i meldingen.

John Fredriksen tok sjansen på Jo Lunder som konsernsjef til tross for Vimpelcom-saken. Onsdag kveld ble Lunder pågrepet og siktet for grov korrupsjon.

Fredag skriver DN at Jo Lunder kan miste toppjobben hos Fredriksen: Kan miste toppjobben hos Fredriksen dnPlus (DN +)

En langvarig prosess med etterforskning i regi av Økokrim kan også gjøre det umulig for ham å fungere i jobben.

Siktet for grov korrupsjon

Onsdag kveld landet tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder på Oslo Lufthavn Gardermoen.

På flyplassen ventet Økokrim. Lunder ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Siktelsen er knyttet til en utbetaling i 2011, da Lunder var toppsjef i Vimpelcom. Mobilselskapet overførte da 30 millioner dollar til selskapet Takilants sveitsiske konto. Det opplyste hans advokat Cato Schiøtz på Dagsnytt 18 på NRK torsdag kveld. Han sa også at Lunder vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag etter lunsj, og at de vil motsette seg dette.

Onsdag sa Lunder til DN at han ikke hadde medvirket til korrupsjon og at alt han vet er formidlet til de rette myndigheter.

30. mai brakte DN nyheten om at John Fredriksen hadde hanket inn den tidligere Vimpelcom-toppen som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Sammen skulle de ivareta Fredriksens formue og videreutvikle selskaper og aktiviteter. Lunder skulle avlaste Fredriksen for en del administrative gjøremål: - Jeg kommer ikke til å gi meg dnPlus (DN +)

- Full tillit

Lunder hadde kort tid tidligere sluttet som konsernsjef i Vimpelcom etter mer enn 15 år i sentrale stillinger i selskapet. Lunder forlot et selskap under etterforskning for korrupsjon og hvitvasking i USA og Nederland.

På spørsmål om hvordan Fredriksen og hans rådgivere hadde vurdert dette, svarte Fredriksen i mai:

- Vi har lest mye av det som har vært skrevet om denne saken og har snakket grundig med Lunder om dette. Jeg har full tillit til Lunder og hans integritet. Han er helt klar på at han har nulltoleranse for korrupsjon. Lunder er også klar på at ledere har et stort ansvar for å bekjempe korrupsjon. Det er viktig å bygge riktige systemer, prosedyrer og kulturer, sa Fredriksen.

Nå er Jo Lunder altså permittert fra alle rollene sine i Fredriksen-gruppen inntil videre.

Les også: Siktet for kjøp av Wikipedia-avskrift

Taus toppsjef dnPlus

- Han har ikke hatt noen grunn til å tro at dette innebar noen korrupt utbetaling  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.