Jo Lunders advokat Cato Schiøtz sier til Dagnsnytt 18 at siktelsen mot den tidligere Vimpelcom-sjefen er basert på en overførsel Vimpelcom gjorde i oktober 2011.

Lunder ble pågrepet av Økokrim onsdag kveld. Han er siktet for grov korrupsjon av Økokrim.

Ifølge nederlandske og amerikanske etterforskere overførte Vimpelcoms datterselkap Watertrail Industries til sammen 30 millioner dollar i to transaksjoner til  Vimpelcoms usbekiske partner Takilants konto i Banque Lombardier & Co i Sveits.

Myndigheter i flere land mistenker at Takilants reelle eier er Gulnara Karimova, datter til Usbekistans mangeårige president Islam Karimov.

Ren avskrift

Amerikanske myndigheter har i rettsbegjæringer beskrevet  i detalj hva Vimpelcom fikk for disse pengene.

Som DN tidligere har omtalt var det ikke stort Vimpelcom fikk i retur: to rapporter med avskrift fra Wikipedia, blogginnlegg og egne power­point-presentasjoner, ifølge amerikanske myndigheter.

«Store deler av begge rapportene, som Takilant fikk betalt 30 millioner dollar for, inneholdt lite eller intet originalt innhold, men var heller basert på kopiert tekst fra åpne kilder og annet materiale», skriver hvitvaskingsjegerne i det amerikanske justisdepartementet.

«Deler av den engelske rapporten inneholdt lik eller identisk tekst som Wikipedia-artikler, blogginnlegg og Powerpoint-presentasjoner fra Vimpelcoms telekommerkevare Beeline», skriver de videre.

Opplysningene kommer frem i en begjæring fra hvitvaskingsseksjonen i det amerikanske justisdepartementet om beslag i tilsammen 300 millioner dollar som de mener har vært involvert i «en internasjonal konspirasjon for å hvitvaske korrupte betalinger».

Mener å ha gode forklaringer

Schiøtz opplyser til Dagsnytt 18 at Lunder kun er spurt om disse utbetalingene, som skjedde kort tid etter at han tiltrådte som konsernsjef i Vimpelcom i 2011. Schiøtz fortalte blant annet at Lunder har sittet i avhør hos politiet siden klokken 12 torsdag.

- Jo Lunder har forklart seg grundig om hva han gjorde da utbetalingen fra Vimpelcom ble gjort.

- Hevder han at han har gode forklaringer?, spurte programleder Anne Grosvold.

- Ja, det mener han desidert. Det har vi brukt en del tid på i dag. Så får vi vente og se om hans forklaring er riktig, uttalte Schiøtz.

Lunder skrev følgende i en epost til DN tirsdag:

«Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter».

Jo Lunder var konsernsjef i Vimpelcom i perioden 2011 til 2015. Før dette var han styreleder, styremedlem og hadde også sentrale posisjoner i Vimpelcom i 15 før han gikk av tidligere i år. Lunder var også konsernsjef i Vimpelcom i perioden 2001 til 2003.

Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom.

 

Les mer:

Økokrim har opprettet egen sak mot Lunder

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet

Vimpelcom setter av 7,6 milliarder til korrupsjonssak - det forsterker Telenors bekymring  

 

Se DNtv: Telenorsaken på 5 minutter

 

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.