Å reise til sjøs i ferien kan raskt bli en dyr affære. I hvert fall om du bruker mobilen mye.

I en SMS til passasjerer om bord på fergen til Kiel i Tyskland med bedriftsabonnement, opplyser teletjenesten Telenor at døgnprisen for å laste ned ti megabytes beløper seg til 79 kroner.

Etter de ti første bytene koster det 40 kroner per stykk.

Det betyr at dersom du laster ned 600 megabytes mens du er til sjøs, vil det koste deg 23.679 kroner (540 MB x 40 kroner + 79 kroner per pakke) når du er bedriftskunde hos Telenor.

For privatkunder hos teletjenesten vil prisen beløpe seg til 49 kroner for 5MB og totalpris for 600 megabyte blir da «kun» 5880 kroner (120 MB-pakker X 49 kroner).

Siden bedriftskunder ikke blir sperret, men har en pris per megabyte etter at inkludert datamengde er brukt opp, er det ikke relevant å bestille ekstra datapakker, opplyser pressevakt Maria Myhre i Telenor.

Er du derimot på ferie i EU-land eller USA vil den samme tjenesten ikke koste deg mer enn 299 kroner med den såkalte «ukespakken», opplyser Telenor på sin hjemmeside.

Ser du ett minutt på en video i høy kvalitet, bruker du 10 megabyte, opplyser Myhre.

Dyr satellittdekning

Årsaken til den store prisforskjellen, er at nedlastningen om bord på skipet skjer via satellitter.

- Bruk av mobilen til nettsurfing om bord i båt med dekning fra MCP koster noe mer enn å surfe i EU og USA, fordi denne oppkoblingen til nettet skjer via satellitt. Satellittoppkobling koster mer enn å gjeste europeiske mobilselskapers nettverk, forklarer Myhre.

Hun tror kundene tilpasser seg prisnivået når de er på tur over havet. Foreløpig har ikke Telenor blitt kontaktet av mobilkunder som har fått prissjokk.

- Vi opplever at når folk får en sms om hva det koster, så innretter de seg etter det, og bruker mobilen slik de selv mener de kan ta seg råd til, forklarer pressevakten.

Billigere

Slik har det derimot ikke alltid vært.

Telenor-eide MCP har ifølge Myhre «investert betydelig» i infrastruktur og kapasitet på satellitt for å gi bedre dekning om bord på skipene.

I tillegg har prisene om bord blitt noe lavere, slik at mengden kundehenvendelser om sattelittprisene totalt sett har gått ned.

- Vi fikk en del henvendelser om dette for noen år tilbake, men prisene er redusert betraktelig siden den gang, og ble redusert igjen senest nå i sommer, legger hun til.

Også teleselskapet Netcom benytter satellittsignalene fra MCP til sine kunder.

Er du privatkunde hos dem, betaler du 40 kroner per megabyte - totalt 24.000 kroner for 600 MB, ifølge selskapets hjemmeside.

 

Les også: Dette frykter de mest for oljemarkedet nå

- Vi snuser på en boligboble

Så mye er boligen din verdt - om ett år

 

Se også:

Nå kan du snart kjøpe din egen jetpack

Nå kan du snart kjøpe din egen jetpack
Men prislappen på oppfinnelsen er stiv.
02:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.