Riksadvokaten ber Stortinget utsette Telenor-høring, melder VG mandag.

Om en uke skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter planen høre Telenor-toppene om hva de visste om anklagene i i den omstridte Vimpelcom-saken.

Nå ber imidlertid riksadvokaten om at høringen blir utsatt et halvt år, da Økokrim mener en høring kan skade etterforskningen.

Frykter høring kan skade etterforskning

Ifølge VG ber riksadvokat Tor-Aksel Busch i et brev til komiteen om at høringen blir utsatt med seks måneder.

I brevet begrunnes ønsket om en utsettelse med at  Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «etter det beste faglige skjønn» frykter at en åpen høring i Stortingets kontrollkomite «kan skade den pågående etterforskningen», skriver avisen. Men Riksadvokaten understreker at det er fullt og helt opp til komiteen å bestemme om de skal gjennomføre høringen.

Mandag klokken 15.00 holder kontroll- og konstitusjonskomiteen et ekstraordinært møte der de skal diskutere Riksadvokatens forespørsel.

Ifølge Aftenposten gikk kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg med på utsettelsen fredag, da Busch møtte opp på Stortinget med forespørselen.

Ba om lukket møte

Torsdag forrige uke sendte Telenors konsernsjef Sigve Brekke en forespørsel om et lukket møte i forkant av den åpne høringen om Vimpelcom-saken. Forespørselen ble blankt avvist. Nå står altså selve høringen, som etter planen skal holdes 16. desember, i fare for å bli utsatt.

Både nåværende og tidligere ledere i Telenor, samt tre næringsministre, er blant toppene som er kalt inn.

Korrupsjonsmistanker

Vimpelcom etterforskes av både amerikanske og nederlandske myndigheter for overføringer på til sammen 700 millioner kroner til postkasseselskapet Takilant. Selskapet eies av venninnen til den ukrainske presidentdatteren Gulnara Karimova, og det er mistanke om at utbetalingene var godtgjørelse for telelisenser i Usbekistan.

Sigve Brekke har vært konsernsjef i Telenor siden august. Han erstattet Jon Fredrik Baksaas, som senere har innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom under stortingshøringen i januar i år.

I november ble det kjent at Telenor tar finansdirektøren og juridisk direktør ut av stillingene mens konsernet gransker Vimpelcom-saken. Også to tidligere styremedlemmer i det russiske konsernet ble fristilt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om Telenor-saken:

Ønsket lukket møte med kontrollkomiteen

Vimpelcom i strupen på Telenor

Telenor-topper og statsråder i ny Vimpelcom-høring

Se DNTV: Telenor-saken på fem minutter

Telenorsaken på 5 minutter
DNs Marte Ramuz Eriksen forklarer hva saken dreier seg om
05:08
Publisert: